Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Lakbéremelés második fordulóban

Július 1-jétől 66,6 százalékkal emelkedik a győri önkormányzati lakások
bérleti díja.
A lakbéremeléssel nő a támogatást igénybe vehetők száma is.
Egy országos konferencia és több lakossági fórum után Győr közgyűlése tavaly rendeletben módosította az önkormányzati tulajdonú lakások bérét. Az eredeti elképzelés az volt, hogy az új lakbér háromszorosa legyen a korábbinak. Ez úgy módosult, hogy az emelést két lépcsőben hajtják végre. Tavaly júliusban az emelés így 80 százalékos volt. Most következik a rendelet végrehajtásának második fordulója, erről tartottak tegnap sajtótájékoztatót a városházán.

Érkeznek a tájékoztatók

Janicsek Tibor, az Inszol Rt. ügyvezető igazgatója egyebek között elmondta: a posta már a héten elkezdte kézbesíteni az érintetteknek az értesítőt a lakbéremelés pontos mértékéről. Ugyanakkor tájékoztató, táblázatos segédanyagot kapnak a bérlők arról is, hogy előzetesen maguk kiszámolhassák, jogosultak-e, s milyen mértékű lakbértámogatásra. Amennyiben úgy ítélik, hogy igen, igényüket be is adhatják a szintén mellékelt lapon.

Fiatalok, nyugdíjasok

Az idén július 1-jétől életbe lépő lakbéremelés mértéke 66,6 százalék. A különösen kedvezményezettek körébe tartozik az úgynevezett fiatalok háza. Annak bérlői (akik vállalták, hogy előtakarékossággal öt év alatt saját lakást vásárolnak) is kapnak ugyan tájékoztatást az emelésről, de csupán azért, hogy lássák, mennyi lenne a lakás bérleti díja. Gyakorlatilag azonban semmivel sem fizetnek többet, mint amennyi még tavaly, az első emelés előtt volt a lakbér.

A nyugdíjasházakban élőknek támogatásként automatikusan jár az emelt lakbér 33 százaléka. Ezenfelül további támogatásban is részesülhetnek, amennyiben jövedelmi viszonyaik olyanok, így lesznek, akik az emelés teljes összegét megkaphatják. Idén a nyugdíjasháziaknak is ki kell tölteniük a kérvényt, elsősorban azért, mert tavaly ezt többen elmulasztották, pedig jogosultak lettek volna a támogatásra.

Több a támogatás

Elhangzott még, hogy a győri önkormányzati bérlakásban élők lakbértámogatása 2004- ben összesen havi 60 ezer forint volt, jelenleg 4 millió 250 ezer forint, és az emelés második üteme után meghaladhatja a 10 millió forintot.

Szabóné Vörös Ágnes, az önkormányzat egészségügyi és szociális irodájának helyettes vezetője elmondta a sajtótájékoztatón: az értékelések szerint az új lakbérrendszer jól működik, jó volt az előkészítés és a végrehajtás egyaránt. Az elmúlt egy évben 1456 család kapott támogatást. Idén várhatóan ennél jelentősen többen lesznek jogosultak, hiszen jövedelmi viszonyaikat komolyan befolyásolja a lakbéremelés második üteme.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelkép lehet Győr első víztornya

A Budai úti torony ma már csak ipari vizet szolgáltat – ezt is egyre kevesebbet. Megszűntek vagy „elvándoroltak" a nagy felhasználók, szinte csak a szeszgyár és a Rába maradt. A városba települő nagyüzemek másként oldják meg vízszükségletüket, az Audi például saját kutakat fúratott. Az üzemeltetőnek lassan azon kell gondolkodnia, érdemes-e működtetnie a tornyot. Tovább olvasom