Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Lakattal zárták le a lakók a szemetes konténert Adyvárosban

A győri Kassák Lajos utcában élő lakók megelégelték, hogy "illetéktelenek" is szemetet öntenek a konténerükbe - így lakat alá került a gyűjtőedény.

Május végi lakóközösségi gyűlésén határoztak úgy a Kassák Lajos u. 1-4. szám alatt élő lakók, hogy inkább választják a lakattal járó "macerát", de más szemetéért nem szeretnének fizetni a jövőben.

A konténerre a lakatot június első napjaiban helyezte el a közös képviselő.

"A Kassák utcai lakók abban bíznak, hogy a konténer ezentúl ki tudja elégíteni a hulladéktárolási igényeket.


Biztos, ami biztos, dupla lakát alá került a szemetes konténer a Kassák utcában.
Biztos, ami biztos, dupla lakát alá került a szemetes konténer a Kassák utcában.


A 240 literes kukát már vissza is tudták adni a szolgáltatónak a lakók

Az eddigi tapasztalatok kedvezőek, nem egészen egy hónap elteltével a 240 literes kuka használatára már nincs is szükség - az ürítési díj fuvaronként 1000 forint -, azt az edényt visszaadtuk a szolgáltatónak" - kezdte portálunknak Védenyi Zsolt közös képviselő, a "lakatolás" ötletgazdája.

"A lelakatolt 1140 literes konténer kihasználtsága jelenleg 65-70 százalékos, ami azt jelenti, hogy akár azon is gondolkodhat majd a lakóközösség, hogy a nagy gyűjtőedényt három darab 240 literes kukával váltsa ki.

Akár további megtakarításokra is van esély

Így számításaim szerint 17-18 ezer forintot meg tudnának spórolni. Igaz, ehhez szükséges megoldani, hogy kukák zárható területre kerüljenek" - tette hozzá Védenyi Zsolt.

Arra a kérdésünkre, hogy amikor elszállítják a szemetet, hogyan tudják üríteni a konténert a Győr-Szol Zrt. munkatársai, a következő választ kaptuk Védenyi Zsolttól: "az egyik lépcsőház házmestere nyitja a lakatot az ürítés napján: ameddig el nem viszik a hulladékot, természetesen pár órára lekerül a lakat a konténerről".

Az adyvárosi lakók döntése teljesen érthető és jogos, hisz a szemétszállítási díj eddig sem volt olcsó, sőt, júliustól várhatóan ismét emelkedik a tarifa, amennyiben a győri közgyűlés pénteken elfogadja a Győr-Szol Zrt. áremelési kalkulációját.

Az emelés mértékéről ide kattintva olvashatnak!

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Alina01 2012. június 29. 08:37
  „14. goldboy 2012.06.28. 09:58

  Ez a szemétadó nagyon jó ötlet!!! Nem lenne vita!”
 • 26. 1olvasó 2012. június 29. 08:31
  „Kiváncsi leszek meddig marad rajt a lakat. Mi is megcsináltuk tavaly, de nem tudom kinek volt útba, 3x is levették. Negyedszerre már nem vettünk új lakatot. Mindenhol jól működik (én Óváron láttam először), csak nálunk nem.”
 • 25. Alina01 2012. június 29. 08:31
  „Nekik sikerült...mi társasházban lakunk és szemből a családi házakból is ide hozzák a szemetüket. Ha nem fér bele, akkor mellédobják, szóval a lezárás őket nem hiszem, hogy zavarná.”
 • 24. gammapiscium 2012. június 29. 00:23
  „16. Jandex: nemcsak "Balkánon" probléma, hogy a saját szemetesedet, aminek az ürítésééert súlyos pénzeket fizetsz, illetéktelenek töltik tele.
  Koppenhágában élek, itt ugyanúgy vannak hasonló problémák: az étterem, ahol dolgozom, saját papírkonténtert bérel és kénytelen lakattal lezárni, különben boldog-boldogtalan teletömi a saját szemetével, holott a mellette levő 2 konténer, amikért ő egyébként fizet, töküres, csak éppen a bokortól, ami mögött a konténer van, körülményesebb hozzáférni. Persze itt is igaz, hogy zömében a Közel-Keletebbről érkező népek és az álatluk tulajdonolt kisboltok stb. alkalmazottai (akik szintén az udavrban található többi konténerért fizetnek) azok, akik számára nehezebb az írott-íratlan szabályok betartása. Ezenkívül örökös probléma, hogy sokak számára megoldhatatlan nehézségeket okoz a papírdobozok szétszedése, lapra hajtogatása, hogy így gazdaságosabban használják ki a konténereket.
  Persze ez is egy szélmalomharc és valószínűleg hozzáállás kérdése, ami valószínűleg nemzettől független.”
 • 23. BudaiKr 2012. június 28. 20:28
  „ezzel szerintem sérülnek a hajláktalan kukázók szeméthez jutási esélyei.”
 • 22. ATX 2012. június 28. 20:02
  „Pedig a szemetesek lezárása az ország más vidékein, pl. Kecskemét, Kiskunfélegyháza már régóta szokás, és bevált...”
 • 21. anuvuk 2012. június 28. 18:35
  „A szemetes lakatolása egy nagy b......g! Elnézést, de nem az a megoldás!”
 • 20. ekkenekepen 2012. június 28. 16:39
  „ez a szánalom kategória bóvliországban már, még szemetelni sincs keretük a proliknak! pfúú”
 • 19. tricse 2012. június 28. 16:18
  „Nos amikor én évekkel ezelőtt javasoltam a kuka lezárását én voltam az első számú közellenség a lakók között,mert --Nehogy,nem kell még egy kulcs! :)) Pedig én akkor még csak a kukaturkálók miatt voltam kiakadva!”
 • 18. tricse 2012. június 28. 16:16
  „Sima! Nádorvárosban és Újvárosban is! Lehet nem bírja a rendszer a Belvárosi sok klímát!:))))”
 • 17. Simagöröngyös 2012. június 28. 15:08
  „Óriási! Inkább arról kéne tudósítani, hogy 20 perces nem tervszerű áramszünet volt Győrben, még a Lidl is bezárt a Tihanyi Árpád úton.”
 • 16. Jandex 2012. június 28. 13:32
  „Hát igen és fel vagyunk háborodva ha balkáni népnek neveznek minket. :(((”
 • 15. bocikriszti 2012. június 28. 11:28
  „na ez lett nálunk is. ahogy kommentáltam a másik cikket, talán már nem fogunk annyit fizetni, mert mindenki a mi kukánkba hozta a szemetét, és többször jöttek üríteni. kíváncsi leszek, a 8800 helyett igy mennyit fogunk fizetni. ja, basszus most emelik. tehát semmi nem fog változni:(”
 • 14. goldboy 2012. június 28. 09:58
  „Legyen kötelező a szemétadó. Mindenkinek! Hiszen mindenki termel szemetet. De a szemét elszállítás legyen ingyenes. Megszűnne az átszemetelés, az illegális szeméthalmok, a kisebb - nagyobb kupacok mindenhol. hisz ingyen vinnék el...”
 • 13. Oreg35 2012. június 28. 09:47
  „7. Stive-8.Jandex
  Én meg tudom erősíteni a vélekedésüket! Szigetben már régóta működik a zárt kontíneres rendszer és sajnos éjjelenként mindig kerül melléje helyezett zsák! Ürítéskor az rendszerint ott is marad!/meg az ürítéskor kiszórt szemét is!/”
 • 12. buszsofőr 2012. június 28. 09:23
  „2 megjegyzésem lenne a dologhoz.

  -csak egyszer felejtse el a közös képviselő levenni a lakatot a konténerről, és írtó nagy veszekedés lesz belőle (annak ellenére, hogy bármelyik lakó is levehetné a szemétszállítás előtti estén)

  -a felső (sárga) lakatot ismerem, úgy lehet zárni, hogy visszafordítom a kulcsot. Vehettek volna olyan lakatot is, amit záráskor kulcs nélkül csak visszanyomnak, és a helyére kattan.”
 • 11. Csőrfike 2012. június 28. 09:07
  „Persze, hogy kevesebb a szemetük, hiszen már többen is a másik lépcsőház szemetesébe hordják a szemetüket, mert lusták kinyitni a 2 lakatot. Már többször is láttam az ablakunkból.”
 • 10. Goldmund 2012. június 28. 07:59
  „Teljesen érthető a lakók döntése.
  Láttam már ilyet a Köztelek utcában is.
  Továbbá tudok olyan esetről is, amikor más vitte a szemetét a társasház kukájába. Tudok olyanról, hogy a Stadion utca kukájába vitte egy közeli családi ház tulajdonosa a szemetét (konkrét személyről van szó, nem mindenki tesz ilyet), illetve a Zrínyi utca külső végén levő társasháznál is láttam olyat, hogy máshol lakó ember szépen pakolta bele az odahozott szemetet.

  Nyomorult egy ország az, ahol ilyenek előfrodulnak!

  Egy mondattal viszotn nem értek egyet:
  "A lelakatolt 1140 literes konténer kihasználtsága jelenleg 65-70 százalékos, ami azt jelenti, hogy akár azon is gondolkodhat majd a lakóközösség, hogy a nagy gyűjtőedényt három darab 240 literes kukával váltsa ki."
  Ne tegye!
  Ha normál napokon ennyi a kihasználtsága, akkor ünnepekkor, vagy véletlenszerűen ha valaki több dolgot dob ki, lehet ez ennél több. Amíg társasházban laktam, nagyon idegesített, hogy szinte lesni kellett, mikor van hely a kukákban, mert pl. vasárnap délután mindig csurig volt. Én azt tartom normális dolognak, ha mindig (még a szállítás előtti órákban is) van hely a kukában.”
 • 9. Lívia66 2012. június 28. 07:14
  „"idén júliustól a maradék hulladék (szürke kuka) javasolt ürítési díja 550 forint, a bio hulladék (barna kuka) esetében ez az összeg 481 forint, a válogatás nélkül gyűjtött vegyes hulladék (fekete kuka) esetében pedig 507 forint legyen. (120 literes edényegységekkel számolva.)"

  Hogyan hozták ki azt, hogy aki szelektíven válogat, többet fizet??Nem értem.
  A kukák le lehet lekatolni? Ezzel nem követünk el rongálást?
  A szomszéd házban egy lakó nem fizet szemétdíjat, mert nem lakik ott. A lakást természetesen albérlők lakják a szemetüket oda dobják ahová épp belefér.Néha pont a miénkbe, nálunk a házba mindenkinek van kukája, magunknak spórolunk. Mikor beszóltam a győr-szolnak, hogy nem e lehetne kötelezni a lakót, hogy a szemét díjat fizetve egy kukát vigyenek ki neki, azt válaszolta, hogy nekik ehhez semmi közük, ha a lakó azt állítja nem lakik ott senki, akkor nem lakik ott senki és kész.
  Azt hiszem lelakatolom én is a kukámat. :(”
 • 8. Jandex 2012. június 28. 07:06
  „Mi lesz ha ezután nemes egyszerűséggel mellé rakják?”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri díszközgyűlés Szent László tiszteletére: íme, a kitüntettek névsora - fotók

A "birodalomépítő nagy királyra", Szent Lászlóra emlékezett szerdán Győr város díszközgyűlése. Tovább olvasom