Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

(Lakás)hitelek a válságban

Győr-Moson-Sopron - Szinte minden bank szigorította hitelfelvételi gyakorlatát az elmúlt hetekben, a több mint egy hónapja kitört világgazdasági válság nyomán. Szigorúbban minősítik az ügyfeleket, visszaszorították a devizahitelek folyósítását, több önerőt követelnek meg. Nem nehéz megjósolni: tovább nő a bedőlt hitelek egyébként is kiugróan magas száma.
A legváltozatosabb módszereket vetik be a bankok a pénzügyi válság túlélésére, de egyvalami szinte minden pénzintézetben közös: az eddiginél nehezebb hitelt felvenni – legalábbis devizában. Egyes bankok – mint a CIB vagy az MKB – teljesen beszüntették a legnépszerűbb hitelfajtának számító svájci frank alapú kölcsönök folyósítását (utóbbi még az euró alapút is), az Erste visszavonta svájci frank alapú hiteleinek akciós feltételeit, az OTP Bank már csak privátbanki ügyfeleinek nyújtja valutaváltó, úgynevezett Világhitelét, s a többiek is minden eszközzel a forint- vagy euró alapú konstrukciók felé terelik ügyfeleiket. Jelenleg a lakossági hitelek több mint 60 százaléka deviza-, köztük tízből kilenc svájci frank alapú.

A legszembetűnőbb, szinte mindenkit érintő változás a lakáshitelezésnél, hogy sok helyen jelentősen csökkentették az úgynevezett hitelbiztosítéki- vagy finanszírozási érték-arányt, azaz a megvásárolni kívánt ingatlan értékének ez eddiginél kisebb részét finanszírozzák a bankok. Van például olyan pénzintézet, ahol ez eddig akár 90 százalék is lehetett, most azonban 70-80 százalékra csökkent az arány.

A devizahitelek visszaszorításával párhuzamosan a bankok sorra rukkolnak elő az akciós forint- és euró alapú konstrukciókkal. Fotó: H. Baranyai Edina
A devizahitelek visszaszorításával párhuzamosan a bankok sorra rukkolnak elő az akciós forint- és euró alapú konstrukciókkal. Fotó: H. Baranyai Edina

– Ez egyben azt jelenti, hogy jóval kevesebben tudnak alacsonyabb jövedelemmel minimális, tíz, vagy akár nulla százalék önerővel ingatlant vásárolni. A jövőben inkább a 30 százalék lesz az, amennyivel reálisan bele lehet vágni a lakásvásárlásba, igaz, a magasabb jövedelemmel, esetleg ingatlannal rendelkezők a továbbiakban is találnak lehetőséget – mondja Buza Tímea, az Open House Ingatlaniroda hiteltanácsadója, aki szerint a magasabb árfolyamon felvett devizahitelekkel a piac visszarendeződése után igencsak jól járhatnak az ügyfelek. Akik új lakás vásárlásba, vagy építésébe fognak, nekik továbbra is él a kedvező, államilag kamattámogatott forinthitel.

Szigorodott az ügyfélminősítési gyakorlat is a bankokban, azaz jobban megnézik, kinek adnak hitelt. Vannak bankok, ahol becslések szerint az igénylők 10-15 százaléka nem fog „beleférni" az új feltételrendszerbe. Van, ahol centralizálták a hitelelbírálást is, s az az egyes fiókok vagy regionális igazgatóságok helyett „egy szinttel feljebb" került, még bonyolultabbá téve ezzel a procedúrát, máshol az eddiginél több és részletesebb dokumentumot kérnek be az ügyfelektől. Vass Róbert, az OTP Bank Észak-dunántúli Régiójának ügyvezető igazgató-helyettesének tapasztalatai szerint régiónkban az igénylők közül is sokan inkább „a megalapozott kivárást választják": egyes hiteltermékeknél 20-30 százalékkal esett vissza a kereslet az elmúlt hetekben.

A devizahitelezés visszaszorításával egyidőben a bankok sorra dolgozzák ki akciós forint- és euró alapú konstrukciókat, több helyen átalakítva ezek teljes feltételrendszerét. Vass Róbert az euró alapú hitelek előretörésére számít, s bár továbbra is folyósítanak deviza alapú hiteleket, emelték a hitelfedezeti értékeket és a kamatokat.

A jelenlegi helyzetben az eddigieknél is fontosabb, hogy körültekintően válasszuk ki a hitelt nyújtó bankot. Célszerű független hiteltanácsadóhoz fordulni, amely akár 10-12 pénzintézettel is kapcsolatban van, s általában díjmentesen segít eligazodni az ajánlatok sűrűjében, ismeri a (legális) kiskapukat, és akár „szorult helyzetben" is talál megoldást, például plusz ingatlanfedezet vagy kezes bevonásával. Szakértők szerint egyre inkább érdemes körülnézni az induló és kisebb bankok – ilyen például az AXA, az Allianz, vagy az Aegon – ajánlatai között, ezek ugyanis az ügyfélszerzést tűzték ki fő célul, s ezért kezdetben akár a „ráfizetést" is hajlandók bevállalni.

Még többen a feketelistán

Az elmúlt egy évben drasztikusan megnőtt a lakossági hiteladósok feketelistájára felkerülők száma. Egy év alatt 39 százalékkal, így már több mint 900 ezren szerepelnek a listán. Három hónap alatt 7 ezren kerültek a nem fizető adósok közé, azaz ennyien késlekednek több mint 90 napja legalább 69 ezer forint megfizetésével. A Bankszövetség szerint a háztartások adósságtömege „történelmi maximumán" van, s a válság nyomán további mélyülés várható.


Olvasóink írták

 • 3. Diákcsemege 2008. november 18. 07:53
  „Ébresztő......!!!!!
  Jelen helyzet 1. számú és legbölcsebb intézkedése az lett volna / lenne, ha az összes hitelreklám kiirtásra kerülne, ugyanis az ember sajnos bizony nagyon gyenge, amit ezen pénzintézetek keményen ki is használnak!
  Az EU-n belül arányait tekintve Magyarországon a legnagyobb a magánkézben (és nem banki tulajdonban) lévő ingatlanvagyon.
  A bankok világos és tiszta célja: ezen vagyon megszerzése és bérbeadása a "volt" és "kisemmizett" tulajdonosoknak.”
 • 2. Goldmund 2008. november 17. 21:11
  „A cím alatti rövid összefoglalás félrevezető, úgy is mondhatnám, valós tények hamis színben való feltüntetése.

  "Szigorúbban minősítik az ügyfeleket, visszaszorították a devizahitelek folyósítását, több önerőt követelnek meg. Nem nehéz megjósolni: tovább nő a bedőlt hitelek egyébként is kiugróan magas száma."

  A szigorúbb hitelezési gyakorlat pont azért szükséges, hogy az kapjon hitelt, aki azt jó eséllyel vissza is tudja fizetni. Az, hogy pl. eddig 10% önerővel is lehetett lakást venni, az felhívás volt hazárdjátékra. A felelőtlenül felvett (és felelőtlenül adott!) hitelek nagy arányban dőlnek be, ami sem az ügyfélnek, sem a banknak nem jó. A ´90-es években még óvatosabbak voltak a hitelezési feltételek, most is egy kicsit ezirányba fognak menni a folyamatok.”
 • 1. matriné 2008. november 17. 17:53
  „Az, hogy e rendszer vezérei eladósíttatják a lakósságot az már lassan nem mis hír! Sajnos Győrben van olyan eset is amikor az 50%.kos munkaképességű "mentálhigiénés" anyától koholt vádak alapján megvonják a lakhatási támogatást akinek a háztartásában még egy munkanélküli gyermeke is van. Csupán azért,hogy a lakásából úgy tudják kitenni,hogy visszamenőlegesen áprilistól vonják meg a lakhatási támogatást! Természetesen tudva,hogy képtelen közel 100 ezer forintot elővarázsolni így a bérleti szerződést az INSZOL ez év dec 31. napjával felmondotta! kötelezik a lakás elhagyására! Vajon kinek fáj a foga e szerencsétlenek lakására? Az alantas eljárás nem ismer határokat e rendszerben? Vajon melyik bank ád kölcsönt,hogy az így kreált tartozást kitudja fizetni egy minimum alatt élő csonka család? Ott ahol a jövedelem szinte csupán a rokkantsági járadék! Mind ez történik napjainkban Győr Városába a FIDESZ vezette városba ahol még mindig a Piros könyvesekre van bízva az INSZOL intézkedése!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha fizet a diák, viheti a cigit is

Nyugat-Dunántúl - A fogyasztóvédelmi felügyelőség hivatalosan is elvégezte azt a vizsgálatot,… Tovább olvasom