Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Lajta utca: a lassítás a cél

Az építők, ígéretükhöz híven még az ünnepek előtt átadták a Lajta–Répce utcai csomópontot.
A város legbalesetveszélyesebbnek tartott helyén már biztonságos a gyalogos- és kerékpáros-közlekedés.

A közbeszerzési eljárás bonyolultsága miatt elég késve kezdődhetett Győrben a marcalvárosi, Lajta u.–Répce u. csomópont átalakítása. Az építők november 10-én kapták meg a munkaterületet, egy hétre rá foghattak munkához. A lakótelepiek nem igazán hittek benne, hogy az ígért határidőre (december 20.) elkészül a csomópont. Nos, szombat-vasárnapi műszakokkal ugyan, de elkészült: december 22-én déli 12 órakor már a forgalomirányító jelzőlámpák is működésbe léptek.

A város önkormányzatának bruttó 73 millió forintjába került a csomópont biztonságossá tétele. Az átépítéssel az elsődleges cél a gyalogosok és a kerékpárosok védelme volt, ezzel együtt a lakótelepi főút, a Lajta utcán „átzúduló" gépjárműforgalom sebességének csökkentése.
A jelzőlámpák próbaüzeme az előírások szerint egy hónapig tart, ezalatt természetesen szakemberek elemzik a tapasztalatokat. Azt azonban ezután sem lehet várni, hogy a jelzőlámpák az aluljárónál, illetve a Nagy Imre úti csomópontban lévőkkel összehangoltan működnek, úgymond nagy sebességű zöldhullámot adva, hiszen éppen a mérséklés a cél. A Lajta utca forgalmi átalakítása később még folytatódik a Cuha és az Ikva utcánál, először középszigetek kialakításával. Elképzelhető, hogy majdan itt is jelzőlámpák lesznek, s akkor az egész rendszert össze lehet hangolni.

A Lajta–Répce u. kereszteződésében az építők jó munkát végeztek, így feltehetően nem lesz akadálya január közepén a hivatalos forgalomba helyezésnek. Kiegészítő, terven felüli munkák még akadhatnak. Például, hogy a Lajta utcával párhuzamos szervizutakat hiába „zsákolták", forgalmukat más irányba terelték, sok autós egyszerűen keresztülhajt a járdán. Kényszerűségből korlátokat kell építeni...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a helyi vállalkozások nyertek

Egy szegedi cég építi meg a Rába-telephelyen épülő Árkád bevásárlóközpontot. Győr egyik legjelentősebb beruházásáról így lecsúsznak a helyi cégek. Bár teljes csendben, de – úgy tudjuk – a napokban eldőlt, ki építi meg a Rába rt. Budai úti telephelyére álmodott Árkád Üzletközpontot. A három esélyes pályázó közül kettő volt győri, de nem helyi cég nyerte meg a pályázatot. Tovább olvasom