Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Laborokat avattak

A héten két korszerű labort adtak át a győri Széchenyi István Egyetemen. Szerdán az irányítástechnika, csütörtökön a mechatronika gyakorlati oktatását segítő berendezésekkel gazdagodott az intézmény.
A Siemens által adományozott programozható logikai vezérlőkkel (PLC-kkel) felszerelt teremben dr. Molnárka Győző intézetigazgató, dr. Keresztes Péter tanszékvezető és dr. Hodossy László, a labor létrehozását irányító tanár fogadta a vendégeket. Az építést maguk a diákok végezték, ennek mozzanatait Gasztonyi Péter és Imre Róbert László ismertette. Mint elmondták, a PLC-k olyan ipari folyamatokat vezérlő logikai egységek, amelyek segítségével nagy biztonsággal és hatékonysággal automatizálhatók ipari folyamatok.

A laborban a mérnöki projekt tantárgy keretében gyártósorok, szivattyútelepek működtetését szimuláló egységeket mutattak be, amelyek „közös nyelvet értenek a robotokkal". Az összesen 10 millió forint értékű felszerelés beszerzéséhez a legtöbb hozzájárulást, 2,5–2,5 millió forintot az Audi Motor Hungaria, a Vill-Korr bt. és a Schrack Energi Technik Kft. adta.

Tegnap pedig mechatronikai laboratóriumot avattak az egyetemen, melyet Hans-Martin Maier, a Philips alelnöke, a Philips Kft. Components Győr ügyvezető igazgatója adott át dr. Czinege Imre rektornak. Az elmúlt negyedszázadban az elektronika, a számítástechnika gyors fejlődésének köszönhetően a mechatronika a mérnöki tevékenység egy önálló szakterületévé vált. A mechatronika integrálja a gépészeti, az elektrotechnikai, az elektronikai és az informatikai ismereteket, ezek specifikus szemléletmódját és eszköztárát. A Széchenyi István Egyetemen a mechatronikalaboratórium a Philips Kft. Components Győr támogatásával valósult meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tervek készek- pénz azonban nincs

Igaz a szóbeszéd: valóban bajba került a győri Széchenyi-egyetem tervezett fejlesztése: pénz… Tovább olvasom