Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

˝Kutyánkat riasztóra cserélnénk˝

Győr - Kétszer annyi kutyát visznek be a győri menhelyre, mint tavaly és úgy tűnik, hogy ez aligha fogható a gazdasági válságra. Állami támogatások híján így már a menhely sorsa kerül veszélybe, míg a gazdák az alapítvány szerint a legtöbb esetben indokolatlanul válnak meg a „kedvenctől". Volt például, aki gyermeket szült, ezért vált meg a kutyától, s itt egy egészen extrém eset: egy család riasztót szerelt fel a házra, ezért már nem volt szüksége a hétéves német juhászra...

A megye egyetlen állatmenhelyéről beszélünk, s talán növekvő ismertsége miatt van, hogy megduplázódott a beadott kutyák száma.

Az Emberek az Állatokért Alapítvány tavaly egész évben 579 ebet fogadott be, míg most, ebben a nem egész négy hónapban 378-at, kétszer annyit, mint az elmúlt év májusáig.

Jelenleg 100 kutyának jut hely: éppen ennyi van a menhelyen. A támogatás pedig nem érkezik.

Érkezik viszont telefon kora reggeltől késő estig, s Nagy Péter, a kuratórium tagja szerint a gazdáknak elenyésző hányada rakja ki kutyája szűrét anyagi gondok miatt. A beadott állatok többsége öreg, beteg vagy vemhes, tehát éppen a legkiszolgáltatottabb helyzetükben un rájuk a tulajdonos. S természetesen sok a kölyök is: egy kutya nemrég hét kicsit ellett, s mind a hét az utcára került, de találtak nemrég az alapítvány emberei egy pokrócba csavart védtelen állatot is a Pápai úton. Athosnak hívják ezt a jövevényt, korábban talán neve sem volt. Van, aki úgy örökli meg az állatot: három eb is bekerült a közelmúltban ugyanattól a háztól, a nagyszülő lakása, autója, pénze a hagyaték része volt, ám a kutya már nem kellett a kedvezményezetteknek. S ami egészen hihetetlen, egy férfi nemrég eladta a házát, és öreg „kedvencét", amelyet tíz éve gondozott, a vevőre bízta, mondván, hogy „kergesse el, csináljon vele, amit akar". Volt, aki gyermeket szült, ezért vált meg a kutyától, s itt egy egészen extrém eset: egy család riasztót szerelt fel a házra, ezért már nem volt szüksége a hétéves német juhászra. Az pedig mindennapos – meséli Nagy Péter –, hogy valaki behozza az öreg állatot és közli, hogy fiatalabbra cserélné. „Maguknak ez a dolguk, nem?" – hangzik el az unalomig ismert érvelés. Ilyen esetben azonban az alapítvány befogadja a kutyát, de nem ad helyette másikat: „Nem bízunk kutyust arra, aki autónak nézi és később fiatalabbra cserélné" – mondja a telep vezetője.

Nagy Péter, kezében Athosszal, amelyet a Pápai úton dobtak ki. (Fotó: Krizsán Csaba)

Természetesen számos állat származik a gyepmesteri telepről is, s összességében szerencsére elmondható, hogy előbb-utóbb mindegyik gazdára talál, csak van, amelyik éveket vár, van, amelyik órákat. Mindez egyébként nem működne a szervezetek közti, nemzetközi kapcsolat nélkül, mivel az örökbe adott ebek felét külföldiek veszik át: osztrákok, németek, hollandok. S ez az öregebb ebek szerencséje – mutat rá Nagy Péter –, mivel a kétévesnél idősebb állat Magyarországon nem talál gazdára.

– A külföldiek nélkül becsukhatnánk a menhelyet, az elmúlt két hétben magyarok négy állatot vittek el, s előtte is talán harmincat március óta – az még jó aránynak számít egyébként – avat be a telepvezető. Mindennek anyagi feltételeit egyre nehezebb előteremteni. Az a működésre szánt egymillió forintos támogatás, amit a Nemzeti Civil Alaptól nyert az alapítvány, nem érkezett meg és október óta nem kapott a szervezet munkaügyi támogatást sem az államtól, ami korábban havonta fedezte a bérek és járulékok egy részét.

Így a munkabér egészét is ki kell gazdálkodni – jobbára az egyszázalékos adományokból.

Erről viszont jó tudni, hogy a tavaly befolyt 10 millió forintból 6 milliót rögtön felemésztettek az állatorvosi költségek, mivel a gyógyszerek, készítmények külföldről származnak, s az árukat feltornázta a forintválság. Eközben valahol talán éppen ezekben a percekben hat-hét kutya születik, s marad gazda nélkül, miközben 15 kilós anyjuk ivartalanítása 16 ezer forintba került volna, tehát egy teljes kutyaéletre vetítve évente ezerkétszázba. Ezt tényleg nem foghatjuk a válságra.

Olvasóink írták

 • 6. otromba 2009. július 06. 14:11
  „Amikor egy kutya nincs ivartalanítva,vagy macska,stb.,mert igaz valamikor nem volt ivartalanítás.Akkor mi
  lett a felesleges kölykök sorsa?Ki így,ki úgy eltüntette! Most, ebben a világban ha megtarnánk minden házi kedvencet,nyüzsögne tőlük a környezetünk! Szerintem,most sem viszik a kölyköket a menhelybe!Elnyeli a konténer,a kuka,a szemétdomb,stb.Ezeket az állatokat,főleg a macskákat,nem lehet elevenen eltemetni,mert
  olyan szívósak.Így biztos,hogy kioltják az életüket.Elgondolkodtató,vagy nem?”
 • 5. Zoárd 2009. április 26. 18:54
  „Aki gyereket szül,váljon is meg a kutyától! Én még emlékszem az esetre,amikor Pesten a szelíd németjuhász széttépte az újszülött ikreket.
  Egyébként meg,akkor nem szidhatná a kutyatartókat amiért a gyereke összeszedte a kutyasz..t a játszótéren!”
 • 4. mamuska 2009. április 25. 21:57
  „Eva Rhodes tragikus halala miatt csak itt tudom sajnalatomat kifejezni, mivel a cikkhez nem tudok hozzaszolni.Szegeny kis no, nem ilyen vegzetet erdemelt volna. Felhaborit, mennyi erzeketlen, gonosz ember van.A jo szandek vezerelte, ezt kapta cserebe.Nem csalodtam mi kis orszagunkban." Gratulalok".”
 • 3. pockcic 2009. április 25. 09:19
  „Istenem, hogy lehetnek ilyen szívtelenek az emberek?? Magára hagyni egy tehetetlen kis élőlényt!
  Én is a menhelyről fogadtam be a cicámat, és nagyon hálás vagyok nekik a sok segítségért és kedvességért. Tudom, hogy a bent lévő állatok e lehető legjobb ellátásban részesülnek, nem sajnálják a pénzt és az energiát a beteg állatok gyógyítására sem. A cicám egészséges, tiszta volt, mikor elhoztam, látszott rajta, hogy törődtek vele, és segítettek az ivartalanításban és oltásban is.”
 • 2. k 2009. április 24. 23:03
  „"Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot, lelkünk egy része mélyen alszik."
  / Anatole France /

  "A kutyák szeretik a barátaikat és megharapják az ellenségeiket, nem úgy mint az emberek, akik képtelenek a tiszta szeretetre és mindig van bennük együtt szeretet és gyűlölet is."
  / Sigmund Freud /

  "Ha felveszel egy éhező kutyát és jóllakottá teszed, nem fog megharapni, ez az alapvető különbség a kutya es az ember között."
  / Mark Twain /

  ,,Nem kell külön elnyernünk bizalmát vagy barátságát, mert ő születésétől fogva a barátunk: Behunyt szemmel is bízik bennünk; még születése előtt elkötelezte magát az ember mellett."

  / Maeterlinck, Maurice /”
 • 1. raffy2 2009. április 24. 21:22
  „húúúúúúúúú,remélem ráfaragnak a kutyát riasztóra váltó csere miatt .ezeknek az embereknek van szíve?nem hiszem.nekem a cicám tűnt el,de elmentem a menhelyre körülnézni,de sajnos nem az én cicám volt ott ,akit bevittek oda.őrület,hogy milyen szívtelen emberek vannak!a magam módján megpróbálok segíteni,most megkeresem az asztalos ismerőseimet a forgács miatt,és ha tudnak adni azt viszem a menhelyre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zár a közgyűlés: kiabálássá fajult a vita

Győr-Moson-Sopron megye - Vajon felszólal-e Molnár Csaba, a miniszterelnök-helyettese a megyei… Tovább olvasom