Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Kutyakölykök az utcán

Magyarországon mintegy 2 millió, megyénkben 100 ezer körül van a kicsapott, kóbor kutyák száma.
A kóbor kutyák számát a vadászok, az útkezelők által talált elütött állatok, a menhelyeken elhelyezett, illetve a sintértelepeken lévő kutyák számából becsülik meg a szakemberek.

Azt gondolnánk, hogy a karácsony közeledtével, a hideg beköszöntével kevesebb kutyát tesznek ki gazdáik. Ezzel szemben az állatvédők szerint az október, november kiemelt hónapok ezen a téren.
„ Pinnyédtől Öttevényig sorozatban találtunk út szélére kitett három-, négyhetes kutyusokat. Ebben a hideg időben, amikor még az anyjuk mellett kellene lenniük és szopniuk kéne. Többségük elpusztul."
– Milyen ember az, aki ezt meg tudja tenni? Hetente két-három alom kiskutyát hoznak be hozzánk – mondta el Jahoda Maja, az „Emberek az állatokért" alapítvány kuratóriumának elnöke.

– Nagy tévedésben vannak azok – vette át a szót Nagy Péter, az alapítvány győri kutyamenhelyének vezetője –, akik azt állítják, hogy a kutyáknak szülni kell, hogy egészségesek legyenek. A legjobb szaporulatszabályozó, ha ivartalanítják őket, s ehhez az alapítvány is hozzájárul. Az állatvédők még azt is humánusabbnak tartják, hogy egy-két napos korukban elaltattatják a kölyköket állatorvos segítségével, mint hogy kidobva éhen halnak, a hidegtől szenvedve múlnak ki.
A győri menhelyen jelenleg 83 kutya van, 10–15 állatbarát gondozza őket. Mindannyiuknak van munkája, és szabadidejüket feláldozva, társadalmi munkában dolgoznak. Adományból, valamint az alapítvány számlájára utalt adó egy százalékokból fedezik a költségeket. Csak az orvosi költség havi 150 ezer forint körüli. Ezenkívül négy családnál közel 70 kutyát helyeztek el átmenetileg.

A menhelyen nagy szükség lenne kutyaólakra, kennelekre, nincs hová elhelyezzék az állatokat a gondozók. Örömmel vennék, ha asztalosüzemek egy-egy darabot felajánlanának nekik adományként. Az állatok etetése is rengeteg pénzbe kerül. Teljes mértékben a lakosságra vannak utalva, s az önkormányzatot hiába kérik, évek óta nem kapnak segítséget.

– Egy iskola és egy gyorsétterem szokott ételt hozni a kutyáknak, s néha a tápgyártóktól is érkezik eledel. De ez utóbbi esetleges, nem lehet rendszeresen számítani rá. Fontos lenne, hogy az emberek felelősséggel vállaljanak állatokat. A kidobott kutyák mellett gondot jelent, hogy a gazdáknál lévő kutyák is sokszor nagyon rossz körülmények között élnek – sorolta a problémákat az alapítvány elnöke.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltakozás a kamionok ellen

  Tovább olvasom