Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Kutyagumi: Átkozott szerencse!

A babona szerint kutyagumiba lépni szerencsét jelent, mégis mindenki érdeke inkább az, hogy ne heverjen lépten-nyomon az utcákon. Állattartók kontra ellenzők, az illetéskesek is megszólaltak, s megtudtuk, milyen veszélyt rejthet a négylábúak ürüléke. Lássuk, mi a helyzet Győrben!
 
Városunkban mindenre kiterjedő önkormányzati rendelet szabályozza az állattartást. A Közterület-Felügyelet az elmúlt hat hónapban 3 helyszíni bírságot szabott ki ebek miatt, tavaly összesen volt ennyi. Szabálysértési feljelentés idén 24 érkezett, 2008-ban 37 esetet jelentettek- nyilatkozta Truka István, a győri Közterület-Felügyelet vezérigazgatója.

- A gazdiknak kötelességük környezetüket tisztán tartani, s kedvencüket azonosító bilétával ellátni. Nehéz helyzetben vannak munkatársaink, mert maga a vétség gyakran fél percig sem tart, és az egyenruha láttán elsietnek a helytelenül eljárók. Büntetni pedig csak tettenérés esetén lehet. Rendszeresen tartunk ellenőrzéseket a reggeli és délutáni órákban, időnként nagyszabású akciókat szervezünk. A kialakított kutyafuttatók környékén jobb a helyzet, mint ott, ahol nincs célirányos hely- mondta az igazgató.

Győrben egyre több a kutyatartó, így a futtatók számának gyarapodása a felmérések, s az egyszerre több oldalról felmerülő igény eredménye- árulta el Nagy Csaba, a Győri Kommunális Szolgáltató szóvivője.
- A Rózsák terén, Szigethy Attila és Földes Gábor úton kiépített, bekerített területeket kihasználják az ebtulajdonosok, ez előrelépést jelent a kulturált állattartás terén. Bizonyos, hogy a kihelyezett ˝kutya vécék˝ igénybevétele számottevő ürüléktől kíméli meg a várost. A lakosok jó szemmel nézik, hogy ezeket a létesítményeket karbantartjuk. Élhetőbb városért küzdünk, a program kétségtelenül sikeres ebből a szempontból- mondta Nagy Csaba.

Csikós Katalin győri kutyatulajdonos szerint még több elkülönített helyre lenne szükség. Az a tapasztalata, hogy kevés sétáltató gazdi szedi össze a kutyagumit.
- Előfordult, hogy megdicsértek, mert összetakarítottam magunk után, ám több hideget kapok ok nélkül. Az otthagyott széklet nem csak rossz látvány, a környezetre sem lehet jó hatással, és kellemetlen rátaposni. Sajnálatos az is, hogy gyakran találkozni emberi vizelettel, köpettel- mondta.

Berecz Pál is régóta a Szigethy Attila úti futtatóra jár Csahorral. Úgy véli, a környékbeliek kihasználják azt, s biztos benne, hogy a város több pontján lenne ilyenre igény.
- Örültünk a takaros helynek, ezzel nem csak a kutyásokról gondoskodtak. Kényelmesen le tudunk ülni, hasznos a vizelőfa, lehetne azonban több pad s árnyék, akár itatót is felszerelhetnének- vélekedett az úr.

Bekerített kutyafuttató a Szigethy Attila úton. (Fotó: S. N.)

Az adyvárosi Elek Róbert azért merte magához venni Benit, mert futtatót létesítettek a Földes Gábor úton.
- Nemcsak egy ˝legjobb barát˝ szegődött mellém, a lent töltött délutánokon sok új ismerőst szereztem. Az emberek közösségi életet élnek itt. Gyakran jönnek gyerekekkel, ekkor a betondzsungel szívében állatsimogató alakul ki. A fiatalember szerint a négylábúak is szocializálódottabbak.

Auer Zitának is ez az elszeparált terület esik legközelebb, Samuval jól ismerik a környékbelieket. - Ilyen környezetben az ebtulajdonosok kontrolt gyakorolnak egymásra, nem nézzük el, hogy valaki otthagyja a kutyapiszkot. A hanyagoknak akár zacskót ajánlunk fel, ám a legtöbben nem restek gondoskodni a végtermékről, csakúgy, mint az illetékesek a tárolók ürítéséről- állapította meg Zita.

A gazdik szerint, a városi állattartást ellenzők is elégedettebbek, ritkább a surlódás, s az olyan drasztikus módszerek, mint a löncshúsba, kolbászba rejtett borotvapenge és szeg. Meglepve tapasztalják, hogy a futtatókat nem rongálják.

Polgárdy Zsoltné nyugdíjazott óvónő úgy véli, hogy a kutyásokkal kapcsolatban a gyermekeikkel, unokáikkal szabadba járóknak vannak leginkább aggályaik.
- Bosszantó, mikor az emberek a játszótér közelében sétáltatják kedvencüket, az anyukák joggal felháborodottak. Sokan tartanak attól, hogy a fekália veszélyt jelenthet a kicsikre, s féltik őket az esetleges támadástól. Talán az eddigieknél is szigorúbb szabályok kellenének. Akadnak olyanok is, akik helyeselnék az ebadó újbóli bevezetését. A hölgy úgy véli, pozitív Győr Város azon törekvése, hogy mindennek meglegyen a maga helye.

A kutyapiszok egészségkárosító hatásáról Dr. Parcsami András állatorvost kérdeztük. - Városias környezetben a legtöbb gazdi felelősségteljes állattartó. A veszettség megelőzésére és féreghajtásra jogszabály kötelez, az oltásokkal rendelkező és élősködőktől mentes kutyák ürüléke nem jelent veszélyt. Felhívnám a figyelmet arra, hogy a tévhittel ellentétben a fokhagyma nem megfelelő féreghajtásra, hiszen a kilenc fajból mindössze kettő ellen hatékony. Az ebek ugyanazokat a bakteriális és gombás fertőzéseket kaphatják el, mint mi magunk, ha ápoltak, tőlük sem kell jobban tartani, mint embertársainktól. A gondozatlan kóbor négylábúakkal azonban nem árt vigyázni- hangsúlyozta a doktor.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. anuvuk 2010. december 13. 18:29
  „"Kutyagumi: Átkozott szerencse!"

  Most, a kutya gumit össze nem szedők nyugodhatnak. A mai nap az utam úgy hozta, hogy az OTP mögötti parkolóba kellett beálnom, a legnagyobb megdöbbenésemre legalább 50 parlagi galambot sikerült felröptetnem.
  Igen ám, a fél már a galambok által kicsipegetett zsemjék hevertek a földön, -mikor a galambokat felzavartam, látszott rajtuk hogy nem nagyon törődnek és nem féltek. Egyenest a kutyafuttató melletti játszótérre repültek. Szerintem a töménytelen galamb ürüléke legalább olyan veszélyes, mnt a kutya gumi.
  A város milliókat költ az épületek védelmére, egyesek meg fittyet hánynak a galambokat etetni Tilos rendeletre.”
 • 48. Debi 2010. december 13. 12:50
  „Sajnos az is itt van + az idei is. Jöhetnének a Közterület Felügyelők Győrben az Erfurti útra is!”
 • 47. Patriot 2010. december 13. 12:25
  „Hol van már a tavalyi kutyaszar....
  :)”
 • 46. mitirjak 2009. július 11. 09:47
  „TRABOCA!Akkor régen nem volt kutyakultusz!Nem áldozött a közpénzből senki ilyen felesleges dolgokra,mint
  amit a kutyásokra kell!Sz.r,gyűjtő,és a fenntartása.Ezt mind a kutyásokkal kellene megfizettetni! Az hogy mi-
  lyen lettél amikor belementél a szaros homokozóba,az a te saját dolgod!Minden gyereket, a szülei biztos nem
  a kutyaszarba fürdetni viszik a homokozóba!Ez régen így volt!”
 • 45. traboca 2009. július 09. 22:14
  „Kezd nagyon idegesítő lenni ez a kutyagumi téma!
  A normális kutyatartó úgyis felszedi.De a kóbor kutyákkal mi van??Azok piszkítanak oda és ők sajnos nem tudják felszedni maguk után.
  Nekem is van kutyám méghozzá lakásban.Nagy mozgásigényű kutya meg is kapja.Teljesen családtag.
  Még ha orvoshoz is kellet menni vele ,több figyelmet kapott mint akármelyik ember.Ezen is el kéne gondolkodni....

  Még a kutyagumihoz.
  Ez régen is volt.Kutyák belementek a homokozóba.Én mentem játszani belemásztam olyan lettem.Anyu hazavitt megmosta a kezem,megfürdetett és mentünk vissza.Soha nem lettem tőle beteg.Meg nehéz lemosni a cipőről.Régen még nehezebb volt de akkor a szülők nem voltak lusták nem úgy mint a mai modern világban.

  Én gyerekem majd ha lesz ,kutya mellet fog felnőni.Ha belelép a kutyagumiba akkor sem lesz tragédia.Én gyerekem nem fog burokban felnőni.”
 • 44. nane 2009. július 09. 17:17
  „NNa és mi van a bunkó cigarettacsikkszórókkal,pálinkázókkal a bolt előtt,unatkozó szotyiköpködőkkel, szemetelőkkel???Húzzanak el egy másik bolygóra!”
 • 43. pityesz 2009. július 09. 16:04
  „Bocsi kutyások. Ezt ma reggel láttam az ablakból. KB-50 év körüli nő Nejlon táskával gyűjtötte a Kutya gumit
  majd a játszó tér felé ment.Sajnos mire leértem eltűnt.egy majdnem kutyás..”
 • 42. mitirjak 2009. július 09. 11:29
  „Egy észrevétel!!!Sopron Jerevánon,Juhar-fa u,újságárusítónál kihelyezett k.sz.r gyűjtő,pupozva,bűzlik,lóg a
  szaros zacskó belőle!!!!Ez gyönyörű látvány,és még mílyen fertőző!!!!Ezért ki felel? Az a magasságos???
  PFÚJ!UNDORÍTÓ!!!”
 • 41. tomorprof 2009. július 07. 13:07
  „Gyerekeek!!!

  Ma reggel sétálni mentünk a kisfiammal!! Játszótér ilyenkor kötelező!! Hinta!! Alatta szürke homok!! Benne 2 kanyargós kutyagumi!! 2 méterre tőle a homokozó!! Sárga homok!! A kellős közepén kis gödörben nagy kupac kutyagumi!! Húzott a gyerek, hogy nézzük meg az autót!! Mentünk a fűben, ott egy óriás adag kutyagumi!! És én csodálkozok mitől beteg a gyerek???? Könyörgöm miért engedik a játszótér közepére a kutyát??? Ha én szarnék az ajtajuk elé, az nem tetszene ugye???? Megjegyzem 150m-re van a bekerített terület a kutyáknak!! Hát ennyi!!”
 • 40. pityesz 2009. július 06. 17:12
  „Győrbe hány nilványos w.c.van? Hány hajléktalan?
  Azok hol végzik el a kis és nagy dolgukat? Igen a játszó tereken a bokrokba.Egyéb ként Minden kutya a gazdáját
  utánozza viselkedik”
 • 39. otromba 2009. július 06. 13:47
  „Egy otromba javaslat:Nem kell felszedni ezt az elátkozott kutyaszart,csak el kell tüntetni!HOGYAN?Ez a kérdés?..<moderálva>...Ne más kerülgesse,és szagolgassa uton-utfélen!”
 • 38. tosa2 2009. július 06. 11:30
  „más!!!
  legelső hozzászóló voltam és csak annyit írtam, hogy nem szerencse belelépni,
  mert takarítani a cipőről nem szerencsés dolog. Erre kaptam egy BUTA hozzá-
  szólást: " zsák a foltját". Ezt miért ???”
 • 37. tosa2 2009. július 06. 11:24
  „ecrof !
  kire célzol ? arra pár emberre aki hozzászól? ők felszedik !!! ne őket
  bántsd !!”
 • 36. graciela 2009. július 06. 11:04
  „Itti-Pitti! Az a baj, hogy nem a bunkó gazdi kutyája fogja megenni a patkánymérges nasit... hanem az enyém. Hadd nevezzem magamat nem bunkó gazdinak, mert én aztán párommal egyetemben mindent megteszünk, hogy megfeleljünk a környezetünknek, mégis a mi kutyánkat (is) akarták megmérgezni.
  Az már más kérdés, hogy még egy bunkó gazdás kutya sem érdemli meg, hogy megmérgezzék. Mégis elgondolkozik az, aki megmérgez egy állatot, hogy mit tesz? Felméri a helyzetet..??? Nem hinném.... :( Senki ne vegye a bátorságot, hogy eldöntse, az az állat éljen, vagy kínok között meghaljon... hogy merészelnek egyesek Istent játszani???

  Ecrof, nem gondolod, hogy aki arra sem képes, hogy felszedje a "kedvence" után a kutyagumit majd idejön és beírja, hogy "én nem szedem fel"?! Nyilvánvaló, hogy azt érint ennyire mélyen egy ilyen téma, aki érintett benne, mert ő kutyás, és már elege van, mert őt is bántják a sok hülye miatt, akik nem tartják be a kutyatartás alapvető szabályait...”
 • 35. Itti-Pitti 2009. július 06. 10:40
  „A legtöbb "állatbarát"-nak addig terjed a kutyasétáltatás, hogy a járdán megy egy kört a ház körül a kutyaparódiájával aztán a járda melletti 2-2 méteres fűsávra tojatja a kis aranyost. Nem hogy össze nem szedi de ha szólok neki, hogy a saját konyhaablaka alá trágyáztasson akkor még neki áll feljebb. Mivel sajnos a többség ilyen magatartást tanúsít ezért tesznek ki az emberek patkánymérges "nasit" a kis drágáknak. Tehát a bunkó gazdik ne csodálkozzanak, ki mi(n)t vet úgy arat !”
 • 34. ecrof 2009. július 06. 10:18
  „Úgy örülök, hogy a kutyatartók egytől-egyig felszedik a kutyagumit itt a fórumban, akkor biztos valami hülye kiszedi a kukákból... Majd a cikkíró visszatérhetne a kutyagumi kérdésre, amikor leesik az első hó, ugyanis akkor nem bújik meg a fű közt a "termék", elég jól látszik, hogy valójában felszedik-e a kutyus után! (nem)”
 • 33. Dorcsi85 2009. július 06. 09:40
  „ehhez a dologhoz csak annyit szólnék hozzá, hogy a Közterület Felügyelet kihelyezhetne több kukát. Nem is beszélve arról, hogy van amikor a lábszárig érő fűben kell keresnem a kutyám után a kutyagumit. De hogy a kutya már elveszik a hatalmas fűben, nem is beszélve a produktumról ezt senki nem veszi észre. A füvet nyírni kenek a dolga lenne???”
 • 32. graciela 2009. július 06. 08:56
  „31. Lillycat
  Végre!!! Tökéletesen egyetértek és a cikk összefoglalja az összes igazságot, ami a panel kontra családi házas kutyatartással kapcsolatos!!
  A legideálisabb szerintem a családi házban élő, de benti kutya. Erre vágyom, hogy ezt megadhassam a kutyámnak. Ebben a melegben milyen jól esne neki egy kinti fa alatt szunyókálni a szabadban, este meg persze bent aludni. A sétái ugyanúgy meglennének, csak az egész udvart letesztelhetné alvás szempontjából, ha akarná. :)”
 • 31. Lillycat 2009. július 06. 08:21
  „Találtam egy jó cikket erről a "kutya a lakásban" témáról. Jogos amúgy, hogy mi kutyások, szedjük össze a kutyaszart. Én összeszedem, ahogy a férjem is. Sőt a 4 éves gyerek után sem hagyom ott a játszótér mellett. Szóval ne csak a kutyák után várjuk el, mert sok szülő a gyerekéét sem szedi fel.

  Na és a cikk:

  "Kutya nem való lakásba. Azt hiszem, ezzel a kifogással találkozom leggyakrabban, ha arról van szó, hogy ki miért nem tart kutyát. Cáfolnom kell: a kutya igenis való lakásba. Az más kérdés, hogy nem mindenki tud együtt élni egy kutyával.

  A kutyát ma már a legtöbben nem munkára, hanem társállatként tartjuk, kis túlzással családtagként. A kutyáról pedig tudni kell, hogy falkaállat, és ebben az esetben a humanoidok az ő falkája. Vagyis a kutya akkor boldog, ha a nap jelentős részét a falkatársaival töltheti, nem pedig egyedül a kertben, rosszabb esetben akár kikötve. A lakásban tartott kutyát azért szokták sajnálni, mert szegény be van zárva és nem mozoghat eleget. Na most egyrészt a kutya nem örökmozgó: a napja nagy részét átszundikálja, akár lakásban, akár kertben van. Másrészt pedig megfigyeléseim szerint pont a kertben tartott kutya él ingerszegényebb környezetben: neki általában sokkal kevesebb séta és foglalkozás jut, mondván hogy úgyis kint van a kertben egész nap. Így aztán nem találkozik kutyahaverokkal, új szagokkal, élményekkel: ő van igazán bezárva, nem a lakásban élő kutya, aki jó esetben napjában háromszor-négyszer is kalandozni indulhat a gazdájával a környéken.

  Bódognál nagyon jól megfigyelhetőek a természetes preferenciák: ha vidéken vagyunk, egész nap kolbászolhatna a hatalmas kertben, de nem teszi. Ha mi a házban vagyunk, ő is jön. Ha nagyon hosszú a séta, ő is elfárad, és alig várja, hogy felborulhasson pihenni. Ráadásul annak, hogy eredetileg panelkutya, van egy érdekes hozománya. A szobatisztaságot a kertre is kiterjeszti: területen belül nem hajlandó elvégezni a dolgát, azzal megvárja a sétát.
  Úgyhogy maradjunk annyiban, hogy aki szerint nem való kutya a lakásba, az csak a rendszeres sétáltatást és foglalkozást, a plusz takarítást kívánja elkerülni. Meg esetleg a szőrhegyeket. Mert abból tényleg jut, nem kevés.

  Forrás: Moksha.hu"”
 • 30. AHA. 2009. július 06. 08:06
  „A másik: minden tele van kóbor macskákkal. Sok helyen etetik őket,szaporodnak.
  Látom,hogy belemennek a homokozóba, elvégzik kis és nagy dolgukat, elkaparják azt kész!
  Ez nem baj? Mindig csak a kutyák mert azok szem előtt vannak.
  tudni illik a macskaürülék a legveszélyesebb az egészségre!”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömegbaleset a győri színházban + videó, galéria

Szerda délután öt órakor nem tapsvihartól, üdvrivalgástól volt hangos a Győri Nemzeti Színház… Tovább olvasom