Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Kutyabarát az önkormányzat Győrszemerén

Számos utcára kitett kölyökkutyát találtak az elmúlt hetekben a községben. Egyiküket, a kis Pedrót, kolléganőivel Horváth Gyula polgármester vette pártfogásba, aki szerint tudatos és felelős állattartásra kellene nevelni az embereket.

Pedró, a játékos és mozgékony kutyakölyök napokig a győrszemerei polgármesteri hivatal lakója volt, mígnem a minap boldog, és remélhetőleg végleges gazdira lelt. A főút melletti egyik üzlet előtt találták az elhagyott kis állatot, akit egy ideig – kolléganőivel – a falu első embere vett pártfogásba.

– Sajnos a lehető legegyszerűbb módját választják a kutyatartók annak, hogy az idővel feleslegessé vált négylábúaktól megszabaduljanak, vagyis valahol kiteszik az utcára. Minden bizonnyal így történt Pedróval, és az elmúlt hetekben talált számos társával is. Annyira kicsi volt még ez, a gyűrt pofája miatt shar pei, alkata miatt pedig staffordshire-jegyeket viselő kutyus, hogy néhány lépésnél többet nem tudott megtenni. A hivatalban kapott napközben szállást, ennivalót és gondoskodást, éjszakára pedig két kolléganőm felváltva vitte haza – mesélte Horváth Gyula.

Pedró napokig a győrszemerei polgármesteri hivatal ˝vendége˝ volt, amit a talált kiskutya szeretettel hálált meg pártfogóinak, többek között Horváth Gyula polgármesternek. Fotó: B. A.
Pedró napokig a győrszemerei polgármesteri hivatal ˝vendége˝ volt, amit a talált kiskutya szeretettel hálált meg pártfogóinak, többek között Horváth Gyula polgármesternek. Fotó: B. A.

A polgármester szerint – aki egyébként gyermekkorától nagy állatbarát, sőt, egyik jelenlegi kutyája is befogadott – a „kóbor vagy kidobott eb" jelenség nemcsak Győrszemerén okoz gondot. A kialakult helyzet fő okát Horváth Gyula abban látja, hogy a nyilvántartást kivették a jegyzők hatásköréből, a most illetékes hatóságnak pedig nincs kapacitása az esetek kivizsgálására, a bírságolásra.

Felelős állattartásra kellene nevelni az embereket, beleértve az oltást, féregtelenítést, minden olyat, ami a jó gazda kötelessége lenne.
Horváth Gyula
– A jövőben ezt mielőbb rendezni kell. A kutyák nyilvántartását vissza kell adni a helyi hivatalnak, no és persze, ami ugyan ideának tűnhet, de emellett tudatos és felelős állattartásra kellene nevelni az embereket, beleértve ebbe a szükséges oltást, féregtelenítést, vagyis minden olyat, ami a jó gazda kötelessége lenne.

Hogy a polgármester és a testület mindezt komolyan is gondolja, mi sem bizonyítja jobban, mint az a két kennel, amit a hivatal hátsó udvarában alakítottak ki. Mégpedig azoknak a falu utcáin befogott kóbor kutyáknak, amelyek ott addig ˝kosztot és kvártélyt˝ kapnak, amíg egy-egy jólelkű gazdi nem jelentkezik értük. Így aztán, ha létezne ˝Kutyabarát önkormányzat˝ cím, a győrszemerei biztos az elsők között kapná meg az elismerést.

Olvasóink írták

 • 3. elihu 2010. december 10. 08:40
  „Minden elismerésem a Hivatal munkatársainak! Szerencsére én tudom milyen érzés szeretni egy állatot. Nekem két csintalan golden retrieverem van. Azt kívánom mindenki tapasztalja meg azt a szeretetet amit a kutyák adhatnak. Aki pedig a kutyáknak árt szenvedjen úgy ahogy a kutya.”
 • 2. mamuska 2010. december 09. 17:16
  „Minden elismeresem a Polgarmesternek es Munkatarsainak.
  "Amig meg nem tapasztaltuk ,milyen erzes szeretni egy allatot ,lelkunk egy resze melyen alszik. Anatole France"”
 • 1. szanci 2010. december 09. 12:06
  „Nagyon helyes végre lépett valaki ebben az ügyben csak sajnos ilyen anyagi helyzetek miatt mint ami manapság van nehéz a kutyanevelés fentartás,de nem reménytelen.Csak sajna vannak olyan kegyetlen szivű emberek akiknek van lelkük kirakni egy szerencsétlen kis állatot a hidegbe,és otthagyni. SZÉGYEN A SZÁMUKRA.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fergeteges gála Fekete Dáviddal és Laurával - galéria

Idén is megrendezték a Nem adom fel gálát a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban.
Tovább olvasom