Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

˝Kutatómunka˝ az illegális lerakók eltüntetéséért

Keressük azokat az alsó-szigetközi illegális hulladéklerakókat, melyek felszámolását hamarosan uniós forrásból végzi a Szigetközi Természetvédő Egyesület (Szite).

A tapasztalat szerint a megtisztított terület ˝őrzése˝ az újabb szemétkupacoktól legalább akkora feladatot jelent, mint maga a rehabilitáció.

˝Jó munkát végeztek˝ – nagyjából így foglalhatnánk össze a megkérdezett felső-szigetköziek véleményét, amikor a helyi természetvédelmi egyesület munkájáról, az illegális szemétlerakók felszámolásairól kérdezzük őket. Nemrégiben ugyanis Rajkától Ásványráróig negyvenhét méretes szeméthalmot hordtak el – főként uniós forrásból finanszírozva a költségeket. A munka tovább folytatódik: októbertől Alsó-Szigetköz következik. A lerakók felkutatásában a Kisalföld is segít a Szitének, ehhez olvasóink jelzéseit is várjuk.

Sarkalatos kérdés azonban, miként védjék meg az újabb szeméthalmoktól azokat a területeket, ahonnan már eltüntették a hulladékot.
˝Sajnos mi is hasonló gondokkal küzdünk, jó ideje hordják már a település határában lévő illegális lerakóhoz a szemetet: emiatt szeretnénk bekerülni a Szite-programba˝ – mondta Horváth Gábor győrzámolyi polgármester. A természetvédők nemrégiben Nagymegyerrel közösen 400 ezer eurót nyertek, ebből a győrzámolyi szeméthalmokat is eltüntethetik. Nagybajcsnak azonban úgy tűnik, már nem lesz szüksége segítségre. ˝Harminckétmilliós támogatási összegből már tart a munka, most a lerakó felszámolásának tervezését végezzük. A második körben a kivitelezésre közel félmilliárd forint állhat rendelkezésünkre az itteni másfél hektáros szeméthegy felszámolására˝ – mondta Huszár Imre településvezető.

Miközben a Szite egész Alsó-Szigetközben az illegális hulladéklerakók elleni ˝harcba kezd˝, Nagybajcs a 1,5 hektáros szeméthegyét saját pályázati támogatásából szünteti meg. Huszár Imre szerint ezután
Miközben a Szite egész Alsó-Szigetközben az illegális hulladéklerakók elleni ˝harcba kezd˝, Nagybajcs a 1,5 hektáros szeméthegyét saját pályázati támogatásából szünteti meg. Huszár Imre szerint ezután bekerítik a területet, nehogy megint lomokkal teljen meg.

Sarkalatos kérdés azonban, miként védjék meg az újabb szeméthalmoktól azokat a területeket, ahonnan már eltüntették a hulladékot. ˝Mosonmagyaróváron, az úgynevezett Fehér híd környékén négy nappal azután, hogy megszüntettük a lerakót, újabb kupacokkal találkoztunk. Feljelentést tettünk az ügyben; sajnos ezzel a jelenséggel több településen, így Dunaremetén is találkoztunk. Szomorúan láttam hétvégén azt is, hogy Dunaszigeten, a Zátonyi strand parkolójában egy szétbontott, lefűrészelt tetejű autó áll, amit ráadásul felgyújtottak˝ – mondta dr. Tóásó Gyula, a Szite elnöke. ˝Ha 2012-re eltűnik a nagybajcsi szeméthalom, szeretném bekeríttetni a területet, megvédve azt az újabb szemetelőktől˝ – mondta Huszár Imre. Hozzátette: náluk arra is akadt példa, hogy a tetten ért szemetelő megfenyegette a szemtanút.

A környezetvédő egyesület munkáját a Kisalföld is segítené, s ebbe olvasóinkat is szeretnénk bevonni. Várjuk azon Alsó-Szigetközben élők jelentkezését, akik szűkebb lakóhelyükön, környezetükben illegális szemétlerakókról tudnak: ezen helyek ˝koordinátáit˝ összegyűjtjük s eljuttatjuk a Szitéhez. Az észrevételeket az acsefalvay@kisalfold.hu e-mail címre várjuk.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2010. szeptember 23. 06:49
    „No e helyekre kellene a régészeket kivezérelni a Figlerrel együtt!”
  • 1. szocdem 2010. szeptember 20. 14:10
    „Hehehehehehehehhehehehe!!!!!!!!

    Uniós forrás már van arra mit még nem is látott senki!

    Na ez a magyar vírtus embereek!!! (kérdés, hogy mit szól hozzá majd az Unió?? Akceptálja majd, hogy amíg kutatnak, meg amíg tervezték hogy kutatni fognak majd, addig is akdat egy pár emberenk jól fizető állása a projectben????)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különleges repülőgép Péren: egy hidroplán érkezett megyénkbe - fotók

Egy Cessna 206 Sea Plane hidroplán landolt a napokban Péren - tudtuk meg Tudósítónktól. Olvasónk… Tovább olvasom