Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Kutatók Éjszakája Győrben: Bigyó Felügyelőtől a világűr `hangjáig´

A Kutatók Éjszakáján izgalmas kísérletek közül választhatnak a tudomány szerelmesei Győrben. A kisalfold.hu-n pedig megtalálhatják a SZE és az Apáczai Kar összes programját!


Pénteken 14 óra és éjfél között a győriek, a térségben élők számára kínál érdekes, színes, fesztivál-jellegű programokat az Széchenyi Egyetem – tájékoztatott dr. Koren Csaba egyetemi tanár, az intézmény Nemzetközi Projekt Központjának igazgatója. A cél természetesen a tudományos élet népszerűsítése.


Ilyen volt tavaly: Kutatók Éjszakája 2008.

"Kis- és nagykutatók" versenye Győrött

A Kutatók éjszakája tartandó programok keretében 20 iskola 35 csapat 510 tanulóval nevezett "Kis- és nagykutatók" versenyére.

Az általános iskolai és középiskolai osztályok, csoportok 14 órától szakmai kísérővel végiglátogathatják a győri egyetemen működő laborokat. A labortúra során a gyerekeknek az egyetem munkatársai korosztályuknak megfelelően összeállított, kreatív feladatokkal versenyezhetnek. A tanulók sok-sok érdekes tudományterülettel ismerkedhetnek meg, míg az érettségi előtt állók az egyetemmel, az itt tanulható szakokkal.

A verseny végén, 18 órakor a D-1-es nagyelőadóban kategóriánként győzteseket hirdet az egyetem, s a résztvevő kisdiákokat tiszteletbeli "kistudósokká", "kiskutatókká" avatják.

A felnőttek 19 órakor a D-1-es nagyelőadóban vetélkednek. 55 jelentkezőből az előzetes on-line teszt alapján 24-en mérik össze tudásukat. Különböző tudományterületekről érdekes, figyelemfelkeltő, mulatságos feladatokat, kérdéseket kell megoldaniuk, megválaszolniuk. A győztesek a verseny jellegének megfelelő tárgyjutalmat kapnak.

A helyszíneken a győri Krúdy Gimnázium diákjai fizikai kísérleti bemutatót tartanak.

Amikor leszáll az éjszaka: íme, az előadások témái

Az esti programok 18 órakor kezdődnek. A tudományos vetélkedőn a különböző tudományterületekről érdekes, figyelemfelkeltő, mulatságos feladatokat, kérdéseket oldhatnak, válaszolhatnak meg a résztvevők.

"Miért kék az ég?" Hétköznapi, természeti színes jelenségek (18.30 és 21 óra, C1 előadó). Előadó: dr. Horváth András tanszékvezető egyetemi docens.

"A félvezetőlézerek a mindennapokban" (18.30 és 20.30 óra, B3 előadó). Előadó: dr. Zsebők Ottó egyetemi docens.

"A röntgensugárzás alkalmazásainak haszna és kockázata" (20 és 21.30 óra (B2 előadó). Előadó: dr. Giczi Ferenc egyetemi docens és Berta Miklós egyetemi adjunktus.

A világűr "hangja" - akusztikai előadás (20.30 és 22 óra, Jedlik Ányos terem). Előadó: dr. Wersényi György egyetemi docens.

"A csillagos ég megfigyelése" (19 órától 24 óráig, egyetemi Csillagvizsgáló és Neumann János előadó). A program gazdája Berta Miklós egyetemi adjunktus, és a Magyar Csillagász Egyesület munkatársai.

"Játékos tartószerkezetek" ismeretterjesztő előadás, kreatív játék és a "X. Tésztahídépítő Verseny" 20 órától 23 óráig a D-1-es nagyelőadóban.

Különböző korcsoportokban próbálhatják ki ügyességüket a résztvevő vállalkozó kedvű látogatók dr. Lublóy László főiskolai docens és Agárdy Gyula egyetemi adjunktus szakmai közreműködésével.

Dr. Heckenast Tamás egyetemi adjunktus "Bigyó Felügyelő dizájn centere - Kézi számítógépek használhatósága" címmel tartja 20 és 22 órakor bemutatóját az A-2 előadóban.

Kovácsné dr. Tóth Ágnes egyetemi docens témája: "A nap és fény hatása az emberi szervezetre". A program 18.30-kor az A2 előadóban, 21.30-kor a B3-ban lesz.

"A transzhumanizmus ösvényein - a magyar Sci-Fi múltja és jövője" a témája a 18.30 órakor és 21 órakor kezdődő, az A3 előadóban sorra kerülő tájékoztatónak. Előadó: Németh Attila, a Galaktika magazin irodalmi szerkesztője.

"A szuperszámítógépek működését, funkcióit" a Baross Gábor teremben 20 és 22 órakor a Matematika tanszék oktatói mutatják be.

Az idei kutatók éjszakája rendezvény egyik legnagyobb érdeklődéssel várt programja Sarkadi Nagy Balázs mechatronika mérnöki szakos hallgató elektronikus szín- és látásvizsgáló készülékének bemutatója, amely az elvégzett mérésekről a résztvevőknek tanúsítványt is ad.


Campus-túra a laborépületben

A hagyományos campus-túra 18 órakor kezdődik a laborépületben, s a csoportokat 23 óráig a gyakorlati képzőhelyek vezetői kalauzolják.

A kutatók éjszakáján a Széchenyi István Egyetem minden programja nyitott és térítésmentes. A bemutatók, előadások folyamatosan ismétlődnek. A részletes program a Széchenyi István Egyetem Nemzetközi Projekt Központjának honlapján olvasható.

Ebben az évben sorozatban már negyedik alkalommal csatlakozik a Széchenyi István Egyetem az Európai Kutatók Éjszakája rendezvénysorozathoz.


Apáczai Csere János Kar: a győri csudahalott históriájától az életmódkutatásokig 

S most lássuk, milyen programokat tartogat a Kutatók éjszakája a másik győri felsőoktatási intézmény. A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara ugyanis szintén részt vesz a 2009 őszén megrendezésre kerülő Kutatók Éjszakája programsorozaton.

A rendezvény elsődleges célcsoportja a 10-18 éves korosztály, de mindenféle érdeklődési körű látogatónak rengeteg lehetőséget kínálnak a tudomány színes, játékos, érdekes és titokzatos csodáinak felfedezésére.


Az Apáczai Kar programjai

Turizmus - a Hotel Famulus bemutatása

Városlátogatások a nagyvilágban

Különleges győri városnézés meglepetésekkel

Nem sportolók keringési rendszeri terhelésének meghatározása

Életmódkutatások a NYME Apáczai Csere János Karon

Az erdő: az erdő fő- és melléktermékeinek bemutatása, madárvédelmi program bemutatása, erdei ökoszisztéma és erdészek

Környezetpszichológiai laboratórium programja

Környezetkímélő hulladékhasznosítás

Egy éjszaka az evolúciókutatás atyjának műhelyében (Darwin)

A győri csudahalott históriája (Krimiből ballada?)

EUBIS-nemzetközi projekt

VISEUS nemzetközi projekt Helyi közösségek, települések lakosságának ("a lakosság szocio-demográfiai jellemzőinek") feltérképezése - problématérképek készítése

"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan" - a pszichológiai tesztek világa

Könyvritkaságok, muzeális dokumentumok

Tudományos adatbázisok (EISZ, EBSCO, WBIS)


Az érdeklődőknek a kar területén elhelyezett Európai Uniós információs pontok segítenek a tájékozódásban valamint, az információ nyújtásában.

A programok helyszíne: Apáczai Csere János Kar I. számú épület - 9022 Győr, Liszt Ferenc u. 42., II. sz. épület - 9022 Győr, Liszt F. u. 17., III. sz. épület - 9022 Győr, Türr I. u. 5., IV. számú épület - 9022 Győr, Gárdonyi Géza u. 10.

A programokról bővebb információ a kar honlapján olvasható.

Olvasóink írták

  • 2. Andi19890203 2009. szeptember 26. 21:53
    „Hali! Szuper volt, remélem lesz jövőre is. :)”
  • 1. bugyortudor 2009. szeptember 24. 08:57
    „Helyesen: Magyar Csillagászati Egyesület sőt feltételezem, hogy annak is a Győri Helyi Csoportja”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjelent a H1N1 egy győri iskolában

A győri Pálffy középiskolában egy diáknál kedden kimutatták a H1N1 vírust. A megbetegedések a múlt… Tovább olvasom