Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Kutatók Éjszakája

Győr - Szeptember 28-án, pénteken 12 hazai egyetemen és kutatóintézetben nyílnak ki a laboratóriumok ajtói az Európa-szerte igen népszerű Kutatók Éjszakája ez évi rendezvényein.
A kutatók kibújnak fehér köpenyükből, s hétköznapi nyelvre fordítják le a mindennapi életünket érintő tudományos kutatások és kísérletek eredményeit. A győri Széchenyi-egyetem második alkalommal vesz részt a több mint húsz EU-országban tartandó eseményen, s az ingyenes programokon a laikus érdeklődők személyesen találkozhatnak a győri kutatókkal, kipróbálhatják eszközeiket, megismerhetik tevékenységüket.
 
A győri egyetem aulájában 18 órakor kezdődik a zene és tánc „tudományos" zenekarral, majd három ismert győri képzőművész, dr. Koppány Attila, dr. Tolnay Imre és Máhr Géza játszóházban fogadja a gyerekeket és a játékos kedvű felnőtteket. Este nyolckor az „Esti desszert kutatókkal" programon nyertes EU-s pályázatok vezetőivel találkozhatnak és beszélgethetnek a program résztvevői. Papírból, tésztából készíthetnek hidat gyerekek és felnőttek, majd több kategóriában terheléspróbán is vizsgálják és díjazzák a versenyzők alkotásait. A hídépítéshez szükséges anyagokat az egyetem adja, az e területen jártas hallgatók pedig tanácsokkal segítik a munkát.

Az egyetemi hangversenyteremben (egykori zsinagóga) a fizika és kémia tanszék professzorainak közreműködésével négy fontos természettudományi tényt fedezhetünk fel újra. Megtudhatjuk, hogyan vélekedtek a tudósok a történelem során a Föld mozgásáról, s a beszélgetés alatt a fizikus kutatók rekonstruálják Léon Foucault ingakísérletét a Föld forgásáról. Több színes, látványos kísérlet mutatja be a tervezett magfúziós erőműveket, a mai elemek működését két olasz tudós, Luigi Galvani és Alessandro Volta felfedezései alapján ismertetik meg a győri egyetem kutatói. Este kilenckor éjszakai égboltnézésre várják az érdeklődőket az Aranyparton, a Mosoni-Duna kollégium mögötti részén.

Részletes program:
www.kutatokejszakaja.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdélyi körúton jártak az evezősök

Győr - A hagyományokhoz híven erdélyi körúton jártak a győri evezősök. A hatnapos túrán azok… Tovább olvasom