Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Kutatással váltották ki az érettségit győri diákok

A Veres-iskola három diákja kiváló pályamunkát adott be a biológiaérettségire. Ez még önmagában nem lenne különleges, az már annál inkább, hogy a kutatásokat két szakfolyóirat is közlésre érdemesnek találta.


A Természet Világa folyóirat minden évben meghirdeti tudományos diákpályázatát. A győri Veres Péter Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium 11. és 12. évfolyamosai körében évek óta hagyomány, hogy neveznek a megmérettetésre.

Nem telt el év, hogy ne hozták volna el valamelyik kategória első díját. Az idei verseny azonban kiemelkedő sikereket hozott, Kovács Réka, Radics Orsolya és Vaskó Anna végzős diákok munkáit kiemelkedőnek értékelte a zsűri. Kutatásaik meg is jelentek a Természet Világa, illetve az Élet és Tudomány folyóiratokban.

– Réka Jane Goodall árnyékában címmel adott be munkát, amelyet az önálló kutatások, elméleti összegzések kategóriában első hellyel jutalmaztak, s megkapta a legjobb lány pályázónak járó Hargittai-díjat is – sorolja a sikereket a három lány büszke felkészítő tanára, Zátonyi Szilárd biológia–földrajz szakos pedagógus. – Orsolya Higgyek-e a szememnek – optikai csalódások címmel készült pályázata a biofizika, biokibernetika kategória harmadik helyezettje, míg Anna Barangolások a Cuhai-Bakony-ér mentén című írása az Élet és Tudomány különdíját kapta meg.

Szavaiból az is kiderül: a diákok a biológiaérettségi A tételsorának nevezett gyakorlatias feladatokat is kiválthatták a munkával, amire természetesen a védéssel együtt maximális pontszámot kaptak.

A lányok további tanulást fontolgatnak, Réka, aki egyébként öt éve önkéntes a győri állatkertben, marad a Veresben – az ismeretszerzést a kétéves állat-egészségügyi technikus szakon folytatja.

Orsolya Mosonmagyaróvárra jelentkezett ménesgazda szakra, lovakkal szeretne foglalkozni. Anna ugyanoda készül, állattenyésztő mérnöki szakra. Társai Győrben élnek, ő azonban bőnyi, pályázatának témaválasztásában – bár a tavaly májusi árvíz családját sem kímélte – a Cuhai-Bakony-ér szeretete segítette.

Olvasóink írták

  • 1. 2010/2011 2011. július 05. 23:34
    „Gratulálok a lányoknak és felkészítőjüknek, Zátonyi tanár úrnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt falu közös napközis tábora

Az iskolai évzárók után néhány családban még egyhetes haladékot kaptak a szülők: levették vállukról a gyermekek szünidei elhelyezésének terhét az önkormányzatok. Tovább olvasom