Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Kuriózumok a Múzeumok Éjszakáján

Újra lesz Múzeumok Éjszakája, megyénkben idén tizennégy múzeum hagyja nyitva éjszakára is a kaput. A kezdetekhez képest mára megduplázódott a látogatószám, az idei esemény több újdonságot és kuriózumot is tartogat az érdeklődőknek.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is két dátuma van a Múzeumok Éjszakájának: június 16. és június 23. A szervezők ezzel adják meg azt a lehetőséget a látogatóknak, hogy minél több helyszínre eljuthassanak.

Június 16-án éjjel is nyitva tart Győrben a Xántus János Múzeum, a Várkazamata-Kőtár, a Cserépkályha-történeti Állandó Kiállítás, a Patkó Imre-gyűjtemény és a Zichy Ferenc Látogatóközpont, Sopronban a Soproni Múzeumhoz tartozó Storno-ház, Fabricius-ház és Patika-ház, valamint a Központi Bányászati Múzeum Alapítvány, Mosonmagyaróváron a Hansági Múzeum, Fertődön az Esterházy-kastély. Június 23-án várja sötétedés után is a látogatókat a győri Városi Művészeti Múzeum, a pannonhalmi főapátság és a nagycenki kastély (a Soproni Múzeum szervezésében).

A program sikerét mutatja, hogy az első évhez képest 2010-re megduplázódott a látogatószám. Tavaly a megyei múzeumok igazgatóságának kiállításait mintegy háromezren tekintették meg, a győri Városi Művészeti Múzeumba pedig 3500-an látogattak el, ami óriási fejlődés az első, öt évvel ezelőtti 1500 résztvevőhöz képest.

– A két évvel ezelőtti Múzeumok Éjszakája jelentette a robbanást az egész országban. Az európai uniós pályázati támogatások révén kétezer-nyolctól sok pénz jutott a múzeumok látogatóbarát fejlesztésére, s ezek kétezer-tízre értek be. Sokat fejlődtek a programok, s az emberek vonzódnak a fesztiváljellegű eseményekhez. Mára olyanok számára is kihagyhatatlan program, akik egy évben csak egyszer, ezen az éjszakán mennek múzeumba – mondta Grászli Bernadett, a Városi Művészeti Múzeum igazgatója.

Különleges lesz a szombati éjszaka a fertődi Esterházy-kastély számára: a Múzeumok Éjszakáján megszépült, patinás épületben várják a látogatókat. Ez D. Barabás Mária, a Műemlékek Nemzeti Gondnokság programirodájának vezetője szerint már önmagában több látogatót vonz, de ráadásként egy kuriózummal is készülnek – Raffaello Santi Esterházy Madonnája erre a napra a fertődi kastélyba költözik. "Ezer fölötti látogatóra számítunk" – jegyezte meg a vezető. Az idei megyei programok között újdonság továbbá a nemrégiben megnyílt Zichy Ferenc Látogatóközpont, ahol az ország legnagyobb egyházi gyűjteményét tekinthetik meg a látogatók. A tárlatról Hujber Zita igazgató így szólt:

"A bemutatott épületek és műtárgyak a Győri Egyházmegye ezeréves szakrális-kulturális örökségeként maradtak ránk. Győr az egyetlen város Magyarországon, ahol a három legjelentősebb szakrális tárgyunk, a Szent Korona, a Szent Jobb és a Szent László-herma egyaránt megfordult. A Káptalandombon található kiállítás emléket állít ennek, hangsúlyt helyezve Szent László győri kultuszára."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magukénak érzik a kezdeményezést

„Ásványrárón élő barátom kért segítséget az aláírásgyűjtésben: negyven éve járok hozzá,… Tovább olvasom