Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Kupicányit lazítanának a pálinkaszabályon

Szabadabban is szabályozott legyen a pálinkapárlás – ebben mindenki egyetért.

De sarkalatos kérdése lehet a formálódó új szabályozásnak, hogy akik gyümölcsüket várhatóan majd adómentesen kifőz(et)hetik, elajándékozhatnának-e pár palacknyit, megkínálhatnák-e vendégeiket egy-egy kupicával.

Korábban írtunk arról, hogy az új kormány szándéka következtében várhatóan szabadabbá válik a gyümölcspárlás, de a szaktárcákkal egyeztetést folytató pálinkaszakma képviselője szerint a készülő új törvény jelenlegi tervezete az adómentes párlást csak a gyümölcstermelőknek biztosítaná. A nagyüzemekben értékesítéssel céllal pálinkát készítők nem szeretnék, ha a változtatás nyomán nem lenne szabályozott az otthoni pálinkafőzés. A többi érintett véleménye is megegyezik ezzel, de a bérfőzdék, a gyümölcsösökkel rendelkezők néhány jelenlegi, szerintük betarthatatlan, ˝kőkorszaki˝ előíráson mindenképp változtatnának.

Bagó Imre főzdeműködtető egyetértene azzal, ha a szeszadót eltörölnék azoknál, akik kisebb mennyiségben, saját célra főzetnek pálinkát. Fotó: K. Cs.
Bagó Imre főzdeműködtető egyetértene azzal, ha a szeszadót eltörölnék azoknál, akik kisebb mennyiségben, saját célra főzetnek pálinkát. Fotó: K. Cs.

– Egyetértenék azzal, ha a szeszadót eltörölnék vagy legalább csökkentenék azoknál, akik kisebb mennyiségben saját célra főzetnek pálinkát. Azt viszont nem tartanám biztonságosnak, ha lakásokban lehetne ˝rotyogtatni˝, maradjon meg ez a lehetőség a főzdékben – szögezte le Bagó Imre, akinek Győrújbaráton van pálinkafőzdéje. Azt ő is feltételül szabná, hogy az adómentes főzetet ne lehessen árulni. Viszont túlzónak tartja a jelenlegi szabályozásban, hogy aki megfizeti főzetéskor az adót, nem ajándékozhat el egy palacknyit sem, s ha érdekelt a falusi vendéglátásban, nem önthet saját pálinkát a turisták kupicájába.

– Legalább megkínálhassam a szomszédot, a sógort, ajándékozhassak a rokonságnak, az ismerősöknek pálinkát abból, amit kifőzettem. Most ez is tiltott, pedig ellenőrizhetetlen, ˝kőkorszaki˝ ez a szabályozás, ezen lazítani kellene. Azt is kihasználnám, ha gyümölcstermelőként adómentesen főzethetnék. Megérteném, hogy csak korlátozott mennyiséget és nem eladásra – mondta el Mészáros Mihály, akinek Győrszentiván környékén van gyümölcsöse. A túlérett termést úgy hasznosítja, hogy kifőzeti. Szerinte mindenképp szükséges a pálinkafőzés hatósági ellenőrzése, különben rengeteg robbanás lenne a következménye az otthoni ˝kotyvasztásoknak˝ és beindulna az illegális üzlet.


Mennyi most az adó?

Jelenleg aki a saját kertjében termett gyümölcsből vagy a kipréselt szőlő törkölyéből akar pálinkát kinyerni, engedélyekkel rendelkező pálinkafőzdében teheti meg. Bérfőzetéskor egy liternyi 50 fokos pálinka után 690 forint jövedéki adót kell fizetni. 2008-ban országosan több mint 4 millió hektoliterfoknyi pálinka készült bérfőzetésben és egy hektoliterfoknyi pálinka 2 liter 50 fokos alkohol tartalmú italnak felel meg. A bérfőzési szeszadó a költségvetésnek 2009-ben 8 milliárd forintos bevételt jelentett. Államtitkári egyeztetésen van a pálinkafőzés könnyítésével  kapcsolatos törvénymódosítás – közölte  a Nemzetgazdasági  Minisztérium annak kapcsán, hogy a Pénzcentrum.hu csütörtökön azt írta:  a nemzetgazdasági  tárca  bevezetné a magánfőzés  intézményét.  Csak 18 évesnél idősebb  gyümölcstermelő főzhetne pálinkát, de ő is csak a saját maga  termelte alapanyagból. A formálódó szabályozás továbbra is tiltaná a házilag  barkácsolt   eszközök használatát. Ehelyett csak az Európai Unióban  engedélyezett, legfeljebb 100 literes berendezések használatát  engedélyeznék úgy, ha azokat előzetesen a  vámhatóságnak is  nyilvántartásba kellene vennie. A  magánfőzők 50 liter 50 fokos pálinkát adómentesen készíthetnek, de  ezt nem hozhatják kereskedelmi forgalomba. E mennyiség fölött vagy eladásra szánt pálinka előállítása esetén már  hektoliterfokonként 2761 forint jövedéki adót kellene fizetni, ezenkívül  eladásra  szánt  pálinka esetében  be kellene  szerezni a  zárjegyet is. 


 

Olvasóink írták

 • 3. farvik 2010. június 26. 12:00
  „Így van! Nasi12, ott a pont! Miért nem főzhetem ki gondosan magam a 20 liter körtémből a 2-3- liter tiszta, finom pálinkámat, egy profi minőségű, 20 literes üstben, - Ausztriában lehet kapni ilyen szerkentyűket. Utána a 30 liter meggyet, aztán a 80 liter almát. A kert végi bodzáról nem is beszélve... Most össze kell borítani, meg a ki tudja, hogyan kezelt másik cefrével egybeöntetni, hogy meglegyen a mennyiség! Már várom, mikor lehet főzőt venni, persze az elejéán gondolom, jó drága lesz...”
 • 2. nasi12 2010. június 26. 01:39
  „Én nagyon jó ötletnek tartom, a tervezetet.
  Hihetetlen mennyiségű gyümölcs megy veszendőbe a falusi kertekben, mivel a brutális költségek miatt senki nem volt hajlandó összeszedni a lehullott gyümölcsöt.
  A valódi házi pálinkát nem lehet még csak összehasonlítani sem, a bolti pálinkával, amit ipari szeszből, vízből és aromából készítenek.
  A falusi ember tudja, hogyan kell profi módón cefrét készíteni, és ha lehetővé teszik a beszerzését elfogadható áron, akkor meg veszi ő majd a kiváló minőségű vörösrézből készült profi kazánt is, mert minőséget szeretne főzni.
  A főzés folyamata nem veszélyesebb egy nagyobb kuktafazék használatánál, és ha nagykuktában is tudtunk az átkosban elfogadható pálinkát főzni, akkor profi házi berendezéssel, igen csak kiváló minőségekkel találkozhatunk majd.
  Ezen túl mindenki gondosan összegyűjti majd a lehulló gyümölcsöt, természetesen fajtánként külön, és akkor fogja kifőzni, mikor a legjobb lesz a minősége, és nem hónapokkal később, mikor már elment a cefre ereje, illetve mikor a szeszfőzdében időpontot kapott.
  Eddig egybe ömlesztették az összes gyümölcsöt, most viszont mindenkinek lehet külön igazi szilva, alma, barack, vagy akár körte pálinkája is.
  Ausztriában egy vendéglős, ha szeretné megkínálni a vendégét egy igazi finomsággal, akkor a saját főzésű pálinkáját veszi elő.
  Szerintem ez a törvény azt jeleni, hogy nagykorúak lettünk.”
 • 1. reggi 2010. június 25. 23:58
  „na , megint 5-10 ezer embernek lesz munkahelye, hogy tudja ellenőrizni a kotyvalékfőzést...Megindultunk az anarchia felé....Akkor sem lesz egy forinttal sem olcsóbb a feles pl. panziókban, ha csak a sajátját kínálgatja. Kíváncsi leszek arra, hogy éttermekben, stb. mennyi saját készítésü, "saját felhasználásra" kifőzött pálesz fog landolni...ide is kell ellenőr...alkoholistáknak is kell a munka lehetőség- legalább nem segélyből élnek majd..”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kidolgozatlan a KRESZ-távoktatás

A gépjárművezető-oktatók szerint a tanuló vezetők még a tanfolyamokon sem sajátítják el megfelelően… Tovább olvasom