Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

Kunyhóból leshetjük az oroszlánokat Győrben - fotó

Az állatok minimális zavarásával, egy maszáj kunyhóból leshetjük meg az oroszlánokat a győri állatkert szerdán átadott új kifutójában.
Az eddiginél kétszer nagyobb helyre költözött tegnap a Xantus János Állatkert oroszláncsapata, miután átadták a vadaspark legújabb beruházásának számító kifutót.

Az oroszláncsapat percek alatt birtokba vette a tágas kifutót. Felfedezték a pallóhidat, s karmaikat élesítették a fatörzseken. Fotó: Bertleff
Az oroszláncsapat percek alatt birtokba vette a tágas kifutót. Felfedezték a pallóhidat, s karmaikat élesítették a fatörzseken. Fotó: Bertleff

A közel 500 négyzetméteres terület teljes mértékben megfelel a modern európai állatkerti normáknak: nemcsak tágas, de az eddigi rácsok fára cserélésével megvalósul az az elv is, hogy az állatok minimális megzavarásával mutathassák be őket.

Az oroszláncsapat percek alatt birtokba vette a tágas kifutót. Felfedezték a pallóhidat, s karmaikat élesítették a fatörzseken. Fotó: Bertleff
Az oroszláncsapat percek alatt birtokba vette a tágas kifutót. Felfedezték a pallóhidat, s karmaikat élesítették a fatörzseken. Fotó: Bertleff

A több mint négy méter magas fakerítésen három helyen nyitottak helyet a látogatóknak, az egyik ponton bárki kipróbálhatja, milyen, ha egy maszáj kunyhóból kipillantva szembetalálja magát egy igazi oroszlánnal. Így az emberek a lehető legkevésbé zavarják meg, s a természetes viselkedésükkel, környezetükben figyelhetik meg a nagyvadak életét. Az ötfős falka, élén Gromekkel, a méretes hím oroszlánnal, érdeklődve vette birtokba új otthonát: percek alatt felfedezték az ingatag pallóhidat, hamarosan már karmaikat élesítették a fatörzseken, s persze sorra meg is jelölték új territóriumukat. Bár az állatok az utóbbi években is nagy, füves kifutóban éltek, az igazi kontrasztot a húsz évvel ezelőtti állapotokra visszaemlékezve látjuk.

– Akkor mindössze egy szánalmas, 16 négyzetméteres fémketrec jutott az oroszlánoknak, ahol ugyan közelről lehetett látni őket, de ezeknek a pompás állatoknak éppen a fenséges, királyi mivoltát csúfolták meg – mondta dr. Andréka György, az állatkert igazgatója a megnyitón. A tegnap átadott, 22 milliós beruházással felépített oroszlánkifutóig hosszú út vezetett, most méltó körülmények között élhet a négy nőstényből és egy hímből álló csapat.

Olvasóink írták

 • 9. Truder 2012. május 07. 11:01
  „Gratulálok! Évről évre szebb, tágasabb az állatkert. Öröm kilátogatni ide!”
 • 8. gutentag 2012. április 27. 18:34
  „Vajon láttak már ezek az oroszlánok igazi maszáj kunyhót? És farácsok között tényleg jobban érzik magukat, mint fémrácsok között? Csak tűnődöm. De az tényleg nagyszerű, hogy szép, új, ötletes és nagy helyük van!”
 • 7. torrentevader 2012. április 26. 19:48
  „Sőt talán még a pinnyédi és a győrújbaráti kunyhókra is jutott a 22 millából! Senkinek nem tűnt még fel,hogy itt minden tízszer annyiból készül évek óta mint amennyit ér?”
 • 6. vonLichthofen 2012. április 26. 14:00
  „Van ennek a muszáj gunyhónak bármi köze is a Nyúli, Ujvárosi, Ikrényi, Londoni stb Gunyhókhoz?”
 • 5. ATX 2012. április 26. 14:00
  „4: Szerintem meg az újságírók nem végzik jól a dolgukat. Ha Te trehányul és hanyag módon állsz hozzá a munkádhoz, akkor megdicsér a főnököd? Egyébként meg 3-asnak is igaza van. Neki nem szólsz be?”
 • 4. bogote 2012. április 26. 12:01
  „ATX. Muszáj mindig a kákán is csomót keresni? Merő rosszindulat és hangulatrontás!”
 • 3. Oreg35 2012. április 26. 10:39
  „Szintén a cikkhez: ha már írtak erről a maszáj kunyhóról, illett volna egy olyan fotót is közölni amelyen ez látható!”
 • 2. ATX 2012. április 26. 10:01
  „"Felfedezték a pallóhidat, s karmaikat élesítették a fatörzseken. " Mind a két fénykép aláírásában szerepel ez a mondat. Viszont azt a karomélesítést nem látni rajtuk! Nem tudom miért nem lehet egyetlen egy cikket sem úgy megszerkeszteni, hogy ne legyen benne hiba!? Ezt leszámítva persze igen örömteli a dolog. Hál´ istennek már a múlté az, amikor gyerekkoromban még egy pár négyzetméteres vasrácsos ketrecben sínyklődtek a vadak.”
 • 1. palinka27 2012. április 26. 09:32
  „Csak gratulálni tudok a győri állatkert vezetőségének és minden munkatársának!
  Évek óta egyre szebb és szebb lesz az állatkert, öröm mindig visszatérni!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kürtkvartett mutatkozik be a Richter Teremben

Nem szégyen, ha valaki nem hallott kürtkvartettről: ez a formáció oly ritka, hogy hazánkban… Tovább olvasom