Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Kunszigeti római romok

A hazai búvárrégészek első terepgyakorlatukat Kunszigetnél a Mosoni-Dunában tartották. Kutatási eredményeik összegzését nemrég a falu vezetése is megkapta és felhasználhatja turizmusfejlesztő kampányában.
Kikötőerőd: Nyáron a kutatók a helyiekkel a falcsonk felszíni és víz alatti részét is lemérték.
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) búvárnak kiképzett régészei a Győri Búvár Sportegyesület tagjainak segítségével nyáron merültek először kutatási céllal Kunszigetnél a Mosoni-Dunába. A júniusi akciót vezető Tóth J. Attila tanulmányában leírta, hogy a Toronyvári-dűlőnél az üledék felső részének vízsugaras eltávolítása után a római kori rom szárazföldi és víz alatti részét is le tudták mérni.

Víz alatti maradványok

A helyszíni szemle és a lelőhely alaprajzának nyomán elkészült elemzésből kiderül, hogy a maradvány nagy része opus testaceum (téglaburkolatú betonfal) technikával épült. A fal 3 méter hosszan húzódik a mederben, közelében 1,6 x 1,1 méteres felületen központi csonk és további szögletes tömbök találhatók. A blokkok közti távolságból a zsaluszerkezetre lehet következtetni, mely az összegzés szerint hasonlít a caesareai (Heródes kikötője, Izrael) és az antiumi (Néró kikötője) mólókra. A víz alatt található fal kikötői építményhez, valószínűleg rakparthoz tartozhatott, mivel különleges technikája eltér a parton magasabb szintre alapozott torony falcsonkjának opus caementitium falazásától. Hajdanában a központi épületet két torony vette közre és ez az együttes a kutatók következtetése alapján partraszálló hely lehetett. Mivel a térség jelentős erődjei és települései a Mosoni-Duna partján épültek (Ad Flexum, Quadrata, Arrab ona), a kunszigeti kikötőerőd a római kori vízi út biztosítását szolgálta.

Tündérvárba csalogatás

A hajdanában állt építmény nyomaihoz vezető utat a kunszigeti önkormányzat tavaszra kitáblázza, hogy a kirándulók a Szigetköz felől is könnyen odataláljanak, tudtuk meg Lendvai Ivánné polgármestertől. Emellett a falusi turizmus fellendülését célzó kiadványokban is a kutatási eredményekkel próbálják a helybeliek a faluba csalogatni a látogatókat. Ugyan a félig víz alatti romnak csak egy része látható, de a polgármester szerint ami csak sejthető, az izgalmas és fantáziaébresztő, a rendbe tett part menti terület pedig amúgy is szép horgászó, piknikezőhely. Lendvainé reméli, hogy a szakemberek elemzése a helytörténeti kutatásnak is lendületet ad. A KÖH-től kapott tanulmány anyagából, a helyiek által gyűjtött adatokból és a Tündérvárnak nevezett romhoz fűződő legendák alapján hamarosan állandó kiállítás készül a kultúrházban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkusz elnök

Győri szakembert választott nemrégiben elnökéül a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi… Tovább olvasom