Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 5°C | 10°C

Kunsziget község, az Európai Falumegújítási Díj résztvevője

11 ország 29 kistelepülése szállt versenybe 2012. évi Falumegújítási Díjért, amelynek mottója ezúttal „Európa falvai a jövő útján" volt.

"Különösen akkor, mikor a `válság´ szó szinte minden nap és mindenhol kísér minket, és ez látszólag bizonyos szokásainkat megváltoztatja, felbecsülhetetlen érték, ha valaki új kezdeményezésekbe fog, és közvetlen életterének jövőbeni lehetőségeit fenntartja, megerősíti.

Ez történik azokban a falvakban, melyek a 12. Európai Falumegújítási Díjért versenybe szálltak" – nyilatkozta a luxemburgi Charles Konnen, a bírálóbizottság elnöke a március végén Budapesten tartott első bírálóbizottsági ülés kapcsán.

Véleménye szerint figyelemre méltó, hogy bátorsággal, kreativitással, kitartással, előrelátással mennyi olyan projekt valósult meg és valósul meg a jövőben, amelyek fenntarthatóan erősítik a falvak gazdasági lehetőségeit, környezetük minőségét, a lakók társadalmi összetartozását,
valamint kulturális identitását.

Az 1990 óta kétévente kitűzött verseny szervezője az Európai ARGE Vidékfejlesztés és Falumegújítás nevű szervezet. Az Európai Falumegújítási Díj – mely a győztes település elismerése – mellett a "Kiváló teljes körű fejlesztési projektek", valamint "A falumegújítás egyes részterületeinek kimagasló eredményeiért" elnevezésű díj is kiosztásra kerül.

Az elbírálás során különböző feltételeknek kell megfelelni, amelyek magukba foglalják a környezeti, építészeti, gazdasági, szociális és kulturális területeket, és különösen olyan alapvető követelményeket, mint a társadalmi részvétel, a képzés és a kommunikáció.

Az zsűri tagjai minden egyes résztvevő településről a helyszínen alakítanak ki egy képet, ennek érdekében májusban és júniusban a településeket végig járják, majd a július elején Münchenben tartandó találkozón a végleges értékelés megtörténik.

A díjkiosztóra szeptember 20 és 22. között a voralbergi Langenegg községben, mely település a 2010-es verseny győztese volt, egy mozgalmas rendezvény keretében kerül sor.

"A díjért folyó versennyel egyrészről célunk, hogy a falvakat elkötelezettségükben megerősítsük, további munkájukban motiváljuk és ezáltal lehetőség nyíljék hasonló nézetű európai községek összehasonlítására és tapasztalatok cseréjére.

Ebből kifolyólag még több települést és régiót kívánunk arra ösztönözni, hogy a látott példákat kövessék és ezzel az európai vidéket szeretnénk erősíteni" - nyilatkozta az Európai ARGE Vidékfejlesztési és Falumegújítás szervezet vezetője, Theres Friewald-Hofbauer, a falumegújítási díj céljairól.

Ezt azzal egészíti ki, hogy győztesként csak azon résztvevők jöhetnek számításba, amelyek fenntartható, összefüggő és teljes körű elképzelést tudnak felmutatni, amelyet a lakosság magáénak tart és a regionális együttműködés része, de egyébként minden falu győztes, aminek jutalma a falu lakóinak érezhetően magasabb életminősége.

A 2012. évi Európai Falumegújítási Díj támogatói a Raiffeisen, Novomatic és az osztrák Gazdasági Kamara.

A 2012. évi Európai Falumegújítási Díj résztvevői: Allhartsberg (Alsó-Ausztria), Balow (Mecklenburg-Vorpommern, Németország), Beaufort (Luxemburg), Dietkirchen (Hessen, Németország), Fischbach und Ludwigswinkel (Rheinland-Pfalz, Németország), Gniewino (Pommern, Lengyelország), Hainrode (Sachsen-Anhalt, Németország), Jaskowa Górna (Niederschlesien, Lengyelország), Komňa (Mähren, Csehország), Kootwijkerbroek (Gelderland, Hollandia), Krimml (Salzburg, Ausztria), Kunsziget (Győr-Moson-Sopron, Magyarország), Marling (Südtirol, Olaszország), Niederhelden (Nordrhein-Westfalen, Németország), Oravská Lesná (Szlovákia), Poląnik (Lengyelország), Popielow (Opole, Lengyelország), Poschiavo (Svájc), Ratměřice (Böhmen, Csehország), Rieth (Thüringen, Németország), Rosenbach (Sachsen, Németország), Schleching (Bayern, Németország), St. Ulrich am Pillersee (Tirol, Ausztria), Újszilvás (Pest, Magyarország), Vals (Svájc), Waffensen (Niedersachsen, Németország), Walhorn (Belgium), Weißensee (Kärnten, Ausztria), Wiesenburg (Brandenburg, Németország).

Az Európai ARGE Vidékfejlesztés és Falumegújítás nevű szervezetet 1989-ben az ausztriai Ökoszociális Fórum tagozataként alapították. 2007 februárja óta az egyesület önállóan, bécsi székhellyel működik, és tagjai elsősorban európai régiók, tartományok és országok.

Az ARGE-hoz tartozik egy állandó szakmai tanács, amely egyben az Európai Falumegújítási díjért folyó verseny bírálóbizottsága is, valamint egy úgynevezett "díjazottak hálózata", mely társasághoz a falumegújításban legsikeresebb községek és falvak tartoznak.

Kunsziget Község harmadik alkalommal vesz részt (2007,2009,2011) a
Magyarországi Falumegújító Díj című pályázaton, ahol mindhárom alkalommal kiváló helyezést ért el.

A díj odaítélésnél bírálta az értékelő bizottság a természeti-, épített-,
és kulturális örökség őrzését, a gazdasági fejlődést, a szociális ellátottságot, a lakossággal folytatott szoros párbeszédet, a civil szervezetek és a lakosság szerepét a község életében, az előbbiek kölcsönös egymásra hatását.

Vizsgálta a településen megvalósított fejlesztések fenntarthatóságát, azok térségi és régiós szerepét. Az elmúlt évek pályázati mottói:

- "Társadalmi innováció a jövőért"
- "Új erők egy erős közösségért"
- "Őseink léptein, a jövő nyomában"

A 2011. évi Magyarországi Falumegújítási Díj értékelését követően a
Belügyminisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózat támogatásával felkérte településünket, hogy Magyarországot Újszilvás mellett képviselje az Európai Falumegújítási Díj versenyben.

A nemzetközi zsűri 2012. május 23-án tekinti meg községünket, ahol elméleti és gyakorlati bemutatkozásra kerül sor.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Abda, Börcs, Ikrény: Ferenczy Tamás az új igazgató

A három iskola (börcsi és ikrényi tagintézményi valamint az abdai) tantestületei és szülői… Tovább olvasom