Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Kunsziget az idősbarát önkormányzat cím nyertese

Kunsziget polgármestere, Lendvai Ivánné vehette át dr. Medgyasszay Lászlótól a megyei közgyűlés által alapított „Idősbarát Önkormányzat Elismerő Címet”, illetve az elismeréssel járó díszoklevelet.
Kunsziget polgármestere, Lendvai Ivánné vehette át dr. Medgyasszay Lászlótól, a megyei közgyűlés időskorúak tanácsnokától a megyei közgyűlés által alapított „Idősbarát Önkormányzat Elismerő Címet", illetve az elismeréssel járó díszoklevelet. (A díjazottról a megyei képviselő-testület nov. 27-i ülésén döntött.). Az elismerés átadására az „Idősek Megyei Napja" keretében pénteken (december 11.) Győrött, a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban került sor. Ugyanezen a rendezvényen Kara Ákos alelnök díszoklevéllel köszöntötte a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Életet az Éveknek Klubszövetséget. Az elismerést Zsámbokiné Buday Anna, a szervezet megyei elnöke vette át.

Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának Közgyűlése 1999. évben „Idősbarát Önkormányzat" Elismerő Címet alapított. Az elismerő cím alapításának célja: elismerni és példaként állítani az időskorú lakosság életkörülményeinek - közérzetének javítását szolgáló többlettörődést és figyelmet tükröző önkormányzati gyakorlatot.

Az elismerő cím csak olyan települési önkormányzatoknak (kivéve a megyei jogú városokat) adományozható, amelyek a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben megfogalmazott kötelező időskori szociális ellátó rendszert működtetik, ezen felül a korosztályi civil szerveződés támogatásában is példás tevékenységet fejt ki.

Az elismerő cím elnyerésekor az önkormányzat díszoklevelet kap. A díszoklevél átadására minden évben az Idősek Világnapja megyei záróünnepségén kerül sor.

Kunsziget Község Önkormányzatát a Tündérvár Óvoda, Kunsziget Község Polgárőrsége, a Kunsziget SE, a Nyugdíjas Klub, a Kunszigeti Faluszépítő Egyesület, a Kunszigeti Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Kunsziget Község Ifjúsági Érdekegyeztető Fóruma, a Kunszigeti Teleház és a Szigetgyöngye Nyugdíjasklub együttesen javasolta az elismerésre.

A községben a lakosság 28,2%-a idős korú, emellett a lakosság jelentős része, 50,8%-a középkorú. Ők az elkövetkező évtizedekben idős emberekké válnak, viszont jelenleg, mint aktív dolgozók az idős emberek ellátására, gondozására munkavégzésük mellett nem, vagy csak nehezen képesek. Az idős emberek egészségi állapota rosszabb, mint az európai átlag, ezért gyógyításukról, egészségügyi ellátásukról magasabb szinten kell gondoskodni. A közel 400 idős ember között sok a mozgássérült, az érrendszeri betegségben szenvedő.

Kunsziget Község Önkormányzatának mottója, hogy az idős emberekről való gondoskodás nem szűkíthető le sem társadalmi, sem családi feladatokra, hanem összetett, korosztályokat érintő probléma, melyet csak közösen - az önkormányzat, a falu állampolgárai, a civil szervezetek és családok – együtt tudnak megoldani. Ennek megfelelően a község több csatornán keresztül gondoskodik az idős emberekről. Lehetőségeik szerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy az idős emberek tisztességben és a lehető legnagyobb testi és lelki egészségben tölthessék mindennapjaikat és nyugdíjas éveiket.


A községben biztosított az egészségügyi alapellátás. Ennek keretében 1999-ben történt meg az önálló orvosi körzet kialakítása, felnőtt- és gyermekorvosi szolgálattal, valamint tanácsadói tevékenységgel. Az orvosi lakás építésével a faluban élő idős emberek azonnali, állandó orvosi ellátása biztosított. Az oktatás területén többek között a napközi otthonos ellátás, és a tanulószoba kialakítása révén biztosított a szülők nyugodt munkavégzése, a nagyszülőkkel való törődés lehetősége.

Megtörtént a házi szociális gondozói hálózat, valamint az 50 lakásban 100 idős ember részére speciális a jelzőrendszer kialakítása, mely a biztonságukat szolgálja.

A hulladékgyűjtés területén olyan apróságokra is odafigyelt az önkormányzat, mint a lakosság kerekes hulladékgyűjtő edényekkel való ellátása, mely az idősek számára nagy könnyebbséget jelent.

Az idősekkel való törődés jegyében az önkormányzat karácsonykor átmeneti segélyt biztosít a rászoruló idős emberek részére, továbbá a képviselő-testület személyes látogatást is tesz ez idő tájt az időskorú embereknél.

Az arra rászorulóknak az önkormányzat elektromos tolószéket biztosított. Annak érdekében, hogy az idős emberek ezt megfelelően tudják használni és ne veszélyeztessék önmaguk testi épségét, a helyi körzeti megbízott oktatásokat tart részükre. E speciális közlekedési eszközöket használó emberek számára nem jelen akadályt például a középületekbe történő bejutás sem, ugyanis a település önkormányzata gondoskodott az akadálymentes középületek kialakításáról.

Kunszigeten számos civil szervezet tevékenykedik, melyek ugyancsak figyelmet fordítanak az időskorú embere életminőségének javítására. Szinte valamennyi idős ember tagja a Nyugdíjas Klubnak, mely az iskolával közösen szinte a falu kulturális csomópontját jelent.

Kunsziget Község Önkormányzatának további fontos célja egy bentlakásos gondozóház megépítése, annak érdekében, hogy az idős embereknek öreg napjaikra ne kelljen a településről elmenniük.

Mindezek alapján elmondható, hogy Kunszigeten jó nyugdíjasnak lenni. A településen lévő közösség mindent megtesz annak érdekében, hogy az idős emberek tisztességben és a lehető legnagyobb testi és lelki egészségben tölthessék mindennapjaikat és nyugdíjas éveiket.

Fontos lenne, hogy ez a szemlélet más településeken is kialakuljon, vagy amennyiben ez már gyakorlat, akkor az ott lévő civil szervezetek erre felhívják a figyelmet annak érdekében, hogy a megyei önkormányzat minél több települési önkormányzatot részesíthessen az elismerő címben.

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 59-65.§-ban foglalt alapszolgáltatások tekintetében a javasolt önkormányzat teljesíti kötelezettségét.

A fentiek alapján döntött úgy a megyei képviselőtestület, hogy Kunsziget Község Önkormányzatát Idősbarát Önkormányzat Elismerő Címben részesíti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új vasúti menetrend: Győr és Budapest között óránként közlekedhetünk csúcsidőben

A kisalfold.hu most összegyűjtötte a megyénket és régiónkat érintő legfontosabb változásokat. Szavazással. Tovább olvasom