Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Kultúrközpont, szálloda, irodaház épül az olajgyár helyén

Győr - Elkészültek a végleges tervek a lebontott olajgyári terület beépítésére. A város és a tulajdonosok elképzeléseit sikerült teljesen összhangba hozni, s ez lehet az első komoly beruházás, amelyben az önkormányzati és a magántőke „nagyot alkot".
A mostani a sokadik tervváltozat, de úgy tűnik, elnyerte végső formáját – legalábbis papíron – az olajgyár helyére megálmodott új városrész, hiszen végre a városnak és a befektetőknek is megfelel. A 2,7 hektáros területet tavaly májusban vásárolta meg a három győri ingatlanfejlesztő vállalkozó által, kifejezetten erre a projektre alakult Arrabona City Park Kft., már érvényes bontási engedélyekkel.

A romos ipari épületeket és üzemcsarnokokat nyáron alig néhány hét alatt teljesen lebontották, mellyel kapcsolatban felmerültek kétségek. Révi Zsolt győri főépítész szerint jobb lett volna meghagyni két-három jó állapotú épületet, amelyek felújítva különleges helyszínei lehettek volna kulturális rendezvényeknek, fesztiváloknak, ahogy erre Európa számos országában vannak példák.

Mementó: Egyedül a kémény maradt meg az egykori üzemből.

– A régi olajgyári épületek nem tartoztak műemléki oltalom alá, mégis tartottunk tőle, hogy mi is olyan műemlékvédelmi elvárásokkal kerülünk szembe, amelyek teljesíthetetlenek. Miután eldőlt, hogy bontunk, a sietség oka anyagi természetű volt: az építményadó a birtokunkba került komfort nélküli, omladozó romhalmaznál is akkora lett volna, mintha vadonatúj épületekről lenne szó, ez pedig indokolatlanul apasztotta volna a projekt költségvetését – indokolta a döntést Gasztonyi László, az egyik tulajdonos. A főépítész és a befektetők azonban biztosak benne, hogy a végeredménnyel mindenki elégedett lesz.

Kultúrközpont 10 ezer négyzetméteren

A tervek szerint a terület átlag 60 százalékát 2–3 éven belül beépítenék, egy időben a Bercsényi liget felújításával. Az olajgyár egykori gabonaraktárának helyére 4–5 ezer négyzetméteres szolgáltatóházat álmodtak a tervezők, irodákkal és kis üzletekkel. Mellette áll majd az egyelőre Kortárs Fesztiválok Házának nevezett épület. Anyagi források hiányában ezt egyelőre a befektetőtől lízingelné a győri önkormányzat, s a futamidő végén kerülne a város birtokába.

Ebben vonnák össze – 10 ezer négyzetméteren – a város szétszórva műkö- dő kulturális intézményeit, többek között a Városi Művészeti Múzeumot, a Győri Balettet, a Vaskakas Bábszínházat és a fesztiválirodát.
A hatalmas alapterület talán soknak tűnik, de ha figyelembe vesszük, hogy vezetőik szerint a (jelenleg tíz különböző helyszínen működő) múzeumnak 6500, a balett-társulatnak 1800, a bábszínháznak pedig 1200 négyzetméter a helyigénye, máris indokolt, nem beszélve a tervezett további kiállító- és előadótermekről. A „kultúra koncentrálásának" költségei a jelenlegi helyszínek értékesítéséből vagy hasznosításából és az olcsóbb üzemeltetésből jöhetnek vissza.

500 férőhelyes mélygarázs

Ezzel párhuzamosan a liget Híd utcai végétől a volt tejgyárig – azaz az épülő Bercsényi Passage és Apartmanházig – 500 férőhelyes mélygarázs épül, ami – tekintve, hogy onnan három perc alatt elérhető a Baross út – várhatóan enyhít majd a belváros parkolási gondjain is. Felette játszóteret, parkot és háromezer fő befogadására alkalmas rendezvényteret alakítanak ki, szabadtéri színpaddal. A ligeten átvezető kis utcákon a tér keresztbe-kasul átjárható lesz, s arra is jó esély van, hogy az értékes fák is megmaradnak.

Gasztonyi László kifejtette: mivel a város által tervezett Kossuth utcai rehabilitáció, a Bercsényi liget felújítása és a tervezett olajgyári projekt szorosan összefügg, ha a liget felújítására a város által kalkulált pályázati pénzek nem a várt ütemben jönnek, az lelassíthatja az olajgyári terület beépítését. Ebben az esetben a tulajdonosok beszállnának a „városi" költségekbe, például a mélygarázs építésébe is. Mivel így az építkezés banki finanszírozással tervezett keretét meg kell emelni, ez az összeg megjelenik majd a fent említett lízingdíjban.

Szintén pályázatfüggő, hogy a „kultúrpalota" mellett felépül-e egy közösségi-oktatási ház, amelyre a tervek szerint az úgynevezett „Agora-Pólus" néven kiírandó TIOP-pályázaton indul az önkormányzat. Ehhez még nem jelent meg a részletes feltételeket tartalmazó útmutató, de sajnos nagy az esély rá, hogy az olajgyári helyszín nem felel meg a kiírásnak. Ha a végleges kiírás is ezt igazolja, a „múlt-jövő házat" máshol, saját (esetleg az egyetemmel közös) beruházásban – az előzőekkel egy időben – építheti meg a város.

Lakások és négycsillagos konferenciahotel

S hogy végre rátérjünk arra, mi az igazi üzlet a beépítésben a befektetőknek: közel másfél hektáron lakóépületek – 200–250 lakás – és egy négycsillagos konferenciahotel épül, amely többek között a helyi fesztiválok, kulturális programok résztvevőit, látogatóit is fogadja.
Hogy mindez mikor valósul meg, az többek között a bürokrácián is múlik, amelynek malmai – még így, a városi és magánérdekek, elképzelések teljes egybeesése esetén is – lassan őrölnek. Az a rendezésiterv-módosítás például, amelynek során egy korábban berajzolt utat „tüntetnek el" a tervekről, október óta tart, s nyárig nem is fejeződik be.

A fejlesztők terveiben ideális „határidőként" három év szerepel a terület beépítésére. Az azonban nem kétséges, hogy ha a 12 milliárdos olajgyári rehabilitáció ténylegesen elkezdődik, az lendületet ad az egész városrész fejlődésének.

Olvasóink írták

  • 2. matriné 2008. március 14. 10:31
    „Lesz bővenn ismét szolga, takaritó mosónői, állás a Magyarnak!Olajat csukrot, húst stb. meg inporltálnak a Magyarnak a kutyakaja gyártóktól.”
  • 1. mirror 2008. március 13. 10:53
    „hajrá SZIGET!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olasz, török, román diákok a Mórában

Győr - Március 10-től 16-ig a győri Móra Ferenc Általános és Középiskola az olasz, török, román… Tovább olvasom