Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Kultúrkapuk a Káptalandombon

Hazánk legnagyobb területű, egyik leggazdagabb egyházi gyűjteménye nyílt meg nyár elején a Káptalandombon. A Zichy Ferenc Látogatóközpont egyedülálló kultúrcsomagot kínál a város szívébe érkező bel- és külföldi látogatóknak.

Hat káptalandombi helyszínen, tartalmas kultúrcsomaggal, egyedülálló szakrális, egyház- és művészettörténeti, könyvészeti, történelmi, kortárs képzőművészeti látnivalókkal várják a látogatókat a Zichy Ferenc Látogatóközpontban, amely hazánk legnagyobb területű egyházi gyűjteménye.

Kiemelkedő érték a Mátyás király könyvtárából származó corvina és hazánk legnagyobb kódexe, a Zalka-antifonále.

Hujber Zitától, a nyáron megnyílt intézmény turisztikai vezetőjétől megtudtuk, hogy a sokszínű, országos jelentőségű kínálatból a legnépszerűbb attrakció a Püspökvár tornyának kilátója, ahová számos vendégük újra meg újra visszatér, valamint sokan kíváncsiak Szent László tudományos hitelességű arcrekonstrukciójára is a bazilikamúzeumban látható tróninstalláción. Emellett szép számmal érkeznek a torony alatti Apor-emlékkiállításra is, amit a 15 éve boldoggá avatott vértanú püspök életének utolsó helyszínén alakítottak ki.

Az alkalmi "idegenvezetésből" kiderült, hogy a bel- és külföldről érkező turisták a Káptalandomb 11–13. szám alatti – sok más mellett – klasszicista és középkori részleteket, különleges perspektívájú freskókat, egy hitelesen berendezett XVIII–XIX. századi kanonokszobát rejtő káptalanházban kapják az első élményt. A vezetés a Szent István-kori bazilikában folytatódik, amely országosan egyedülálló, háromszoros búcsújáró hely: itt található a Szent László-herma, a Könnyező Szűzanya-kegykép és Boldog Apor Vilmos sírja.

A bazilikamúzeum fő különlegessége a Szent László-kultusz terme, az arcrekonstrukcióval, valamint egy régi páncélszekrényben kialakított vitrin, amelyben ötszáz év liturgikus kincseit őrzik.

A következő káptalandombi állomás az Apor-emlékkiállítás, ahol eredeti és korhű környezetben a mártír püspök élettörténetével, halálával, boldoggá avatásával kapcsolatos dokumentumokkal, tárgyi emlékekkel ismerkedhetnek meg, élhetik át a hangulatot sajátos "megfogalmazásban" az érdeklődők.

A kínálat fontos részét alkotják az Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár különlegességei is. Kiemelkedő érték ezek közül a Mátyás király könyvtárából származó corvina és hazánk legnagyobb kódexe, a Zalka-antifonále, de emellett seregnyi XV–XVI. századi ötvösremek, pompás textilgarnitúra is a kiállítás anyagában szerepel.

A turistalátnivalók része még a Múzeumház is. A műemlék épületen belül található a győri vár eddig rejtőzködő fala és kapuzata, a földszinten hangulatos teázó és átrium, az első emeleten seccók, valamint Lebó Ferenc szobrász- és éremművész kamarakiállítása, folyton frissített, kortárs művészeket bemutató időszaki tárlat található.

– A jegyárakkal is szeretnénk vonzóvá tenni a kínálatot, például a legdrágább jegy vezetéssel ezerhatszáz forintba kerül – hangsúlyozta végül Hujber Zita, majd hozzátette: – A hat helyszín látnivalóival mindenkit szeretnénk megszólítani, aki nyitott lélekkel, érdeklődéssel viszonyul az egyházi kultúrához, a szakrális emlékekhez, illetve a győri egyházmegye ezeréves történelméről "mesélő" tárgyi emlékekhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két keréken: fokozott ellenőrzés

A Győri Rendőrkapitányság fokozott ellenőrzést rendelt el a napokban a kerékpáros közlekedéssel… Tovább olvasom