Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Kultúrkampf: Pályázat vagy valóságshow?

Győr - Nagy Viktor elutasította megkeresésünket, hogy nyilatkozzon pályázatáról, elképzeléseiről. Mint mondta, ennek oka a www.kisalfold.hu-n a témában indított szavazás. Nyílt levelére a kisalfold.hu szerkesztősége nyílt levélben válaszol.

Az interjú ilyenformán elmaradt, ám a levél megérkezett. S mivel az érintett kérte tőlünk, természetesen ezt közöljük:

„Az Önök újságja, a "Kisalföld" szavazást kezdeményezett arról, hogy ki legyen a Győri Nemzeti Színház igazgatója. Tette mindezt egy fotó, valamint két-három mondatnyi odavetett életrajzi adat alapján, az érintettek hozzájárulása és a beadott pályázatok konkrét tartalmának ismerete nélkül.

A szavazás elindult, sőt, dübörög. Például tucatnyi ismerősöm kapott felhívást a napokban a "Nemzeti Hírhálón" keresztül, hogy szavazzon Koltay Gáborra, aki máris szavazatok ezreit – azóta lehet, hogy tízezreit – tudhatja maga mögött, megelőzve ezzel a színház jelenlegi direktorát is.

Szeretném leszögezni, hogy én nem egy valóságshow-ra adtam be a pályázatomat, sem pedig egy Megasztár-elődöntőre. Munkatársaimmal együtt hónapokig készültünk erre a feladatra, rengeteg beszélgetés, elemzőmunka, gondolkodás eredménye az a dolgozat, amit végül letettünk a győri városvezetés asztalára, és nyilván a többi pályázó is illő komolysággal ugyanezt tette. Kinek áll érdekében, hogy ezt most komolytalanná tegye? Kinek olyan fontos ez a szimpátiaszavazás, amelyen ha Győzike elindulna, mindenkit simán kenterbe verne? Netán a döntéshozókat szeretnék ilyen nem éppen tisztességes eszközökkel befolyásolni? Remélni merem, hogy nem.

Éppen húsz éve vettem át színházrendezői diplomámat, szakmai életrajzom nem három mondat, színházi rendezéseim – itthoniak és külföldiek – tekintélyes listát tesznek ki. Rendezőként nem tolakodtam sohasem a színész, az író vagy a zeneszerző elé, az általam létrehozott előadások sikere mindig fontosabb volt számomra, mint az egyéni siker. Mestereimtől, Vámos Lászlótól, Ádám Ottótól, Götz Friedrichtől azt tanultam, hogy a rendező, bár az egyik legfontosabb alkotó a színházban, maradjon a háttérben, és ne törjön a színpadon reflektorfényben állók babérjaira. Mert ők egy más, ha úgy tetszik virtuális világban élnek.

Önök, tisztelt "Kisalföld" egy ilyen virtuális világba próbálnak belerángatni engem és a többi pályázót. Csakhogy az én pályázatom nem virtuális, hanem nagyon is valódi. És valódi lesz a szakmai bírálóbizottság is, ahol valószínűleg valódi kérdésekre valódi válaszokat kell adni, és ahol nem népszerűségi index vagy nézettségi mutató alapján fognak megítélni, hanem szakmai szempontból. Valódi lesz a siker vagy a vereség is, és ez így van rendjén. Kérem, gondolják meg, hogy ez a sok szempontból igazságtalan, méltatlan és bántóan egyoldalú szavazatjáték valóban szolgálja-e a pályázók és a döntéshozók, végső soron a győri színházlátogatók érdekeit vagy sem. Szerintem nem.

Tisztelettel:
Nagy Viktor színházrendező, pályázó
"

Nyílt levél Nagy Viktor színházrendezőnek

Tisztelt Nagy Viktor úr!

A kisalfold.hu szerkesztőségében nem gondoljuk úgy, hogy bárkit is az ájulásig kellene tisztelnünk, legyen az színházi ember, politikus, vagyis olyan, közszereplést vállaló magyar állampolgár, aki annak szenteli életét, vagy élete jelentős részét, hogy másokat, vagy közösségeket szolgáljon. Legyen az színházi, politikai (lejjebb kitérek arra, miért e kettőt említem összefüggésében) vagy akár olvasó közönség.

E hosszúra sikerült, de reményeink szerint érthető bevezető mondatokkal egyebek mellett azt is közölni szeretnénk a nyilvánossággal, s a nyilvánosság előtt szerepet vállalókkal, hogy az "érintettek hozzájárulása" nélkül is megkérdezhetünk (s a jövőben is megkérdezünk) olvasókat, mit vagy kit tartanak egy-egy közéleti szerepre, vezetői pozícióba alkalmasnak.

Kérem, árulja el nekünk Tisztelt Nagy Viktor úr! Miért ne szavazhatna valaki egy internetes portálon anélkül, hogy ismerné a pályázó és pályázata pontos paramétereit? Vajon, ha megismernék az Ön és vetélytársai - nem kérdőjelezzük meg - nyilván nagyszerű pályázatát, akkor Önre szavaznának? Vajon akkor nem befolyásolná őket a "Nemzeti Hírháló" vagy az iwiw-en is olvasható Honfitársaim! kezdetű üzenő falas bejegyzés?

Ne legyünk naivak: az elmúlt 18 évünk minden egyes gondolatát, levegővételét és levegő kifúvását sikerült átpolitizálni, mindannyiunknak közösen: művészeknek, újságíróknak, költőknek stb.

Csak egy példa: az Ön szakmájának, ahogy a többinek sem, nem sikerült elérnie a rendszerváltás után tizennyolc évvel, hogy ne politikusok mondják ki a végsőt szót egy-egy színházigazgató megválasztásakor. Lehet tiltakozni, de felesleges: politikai döntés születik. De így van ezzel iskola, óvoda vagy művelődési ház (stb.) igazgató is. S láttunk már csúfos bukásokat, s láttunk már remekül dolgozó igazgatókat is. Egy valamivel szerintem tisztában voltak: azzal nem mindannyian, hogy a politika tette a széket nem túl kerek hátsójuk alá, de azzal mindenképp, hogy a politika húzhatja ki alóluk. Nyilván jellemzően akkor, ha váltás lesz ország vagy önkormányzat életében, a szavazópolgárok döntése után.

A véleményt alakító és formáló (színházi, politikai, stb.) közszereplőknek a választókat kell(ene) szolgálniuk, ennek egyik lehetősége lett volna, hogy interjúban mondja el terveit a győri színház igazgatásával kapcsolatban azoknak, akik az Ön közönsége lehetnek. Őket, s nem lapunkat fosztotta meg a lehetőségtől, attól, hogy megismerve az Ön terveit, holnaptól akár másképp alakítsák az internetes szavazás eredményét.

A kisalfold.hu szerkesztősége is bízik abban (eddig is bízott, mint említettük, jó néhányszor hiába), hogy a döntéshozókat nem ez a szavazás befolyásolja, hanem a szakmaiság vezeti, amikor személyekről döntenek. Ha ugyan személyekről, s nem inkább pozíciókról vagy a személyekhez köthető politikai nézetekről születik döntés.

Engedjen meg zárásként még egy gondolatot: Ön virtuálisnak nevezi a mi szavazásunkat, igaza van. Hozzá tesszük: anonim is. De amikor szakmai bizottsági felszólalások, érvelések és az álláspont kialakítása után, legvégül a győri képviselők döntenek az igazgató személyéről, vajon felvállalják a szavazatukat és arcukat, vagy titkosan voksolnak, mondván "személyi kérdésekről nem lehet nyilvánosan szavazni".

Melyik rosszabb? Egy elaggott, arctalan (névtelen), felelős, személyekről, életpályákról szóló szavazás vagy a közönség (természetesen nem reprezentatív) szimpátia voksolása a virtuális világban?
Az egyik reformokra szorul.

Tisztelettel: Ivánkovics József, olvasószerkesztő; kisalfold.hu

 

 

 

 

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. lazac 2008. március 28. 20:23
  „Igazán nem tudom mi váltotta ki ezt a nagy "blokkolási" törekvést. A sajtó teszi a dolgát. Azt akarják hogy mindtöbb olvasójuk legyen /ez csak nem bün ?/ A print kiadást, ahogy az online kiadást sem tartom én lejtősnek. Sem balra. sem jobbra, ha ezt tennék példányszámuk, olvasottságuk bánná. Tisztelt "tisztelettel" a szerkesztő felelősége valóban nagy. Véleményformáló lehetőségével énszerintem nem élt vissza. A közszereplő akarva-akaratlanul témájává válik a kommunikációnak. Ezt kellene sokuknak figyelembe venni.”
 • 21. tisztelettel 2008. március 28. 19:51
  „Kedves Ivánkovics Úr!
  Tettem már másik fórumon is hozzászólást,de itt IS szeretnék reagálni arra amit Nagy Viktorhoz címzett nyílt levelében ír.
  Ön mint olvasószerkesztő nagyon fontos pozicióban van.
  Ön alakíthatja rengeteg ember gondolkodását.Kéretik ezzel a "hatalommal"nem visszaélni!Azt gondolom a megyei napilap látványosan elbulvárosodik,és szintén látványosan nem őrzi politikai függetlenségét.Kenyér és cirkusz ez kell a népnek.Világos.Ez a színi direktor választás jó téma, lehet rajta sokat vitatkozni.Tessék szíves kicsit elgondolkodni Nagy Viktor Úr szavain.Ő rengeteg munkát beletett egy pályázat megírásába.Higgyük ezt el neki.A jelen állás szerint ez a pályázat a szavazók szerint 0%-on áll.Nem is ismerik.Nem is ismerhetik.
  Zárásként engedjen meg nekem még valamit!
  A közelmúltban kapott 2 Győrhöz kötődő zeneművész magas kitüntetést.(Reményi Attila, és Medveczky Ádám)Erről a jóhírről ezeddig egyetlen sor nem jelet meg az Önök újságjában.
  Pedig erről kellene írni,és nem bulvárszavazósdit játszani.
  Éljen a lehetőségeivel Ivánkovics úr!
  Tisztelettel!”
 • 20. lazac 2008. március 28. 19:13
  „Sajnos az agyonpolitizált világunkbani történések után az olvasószerkeztő minden szavával egyet értek. Nagy Viktornak biztos lehetnek érdemei, ha pályázatra adta fejét.Dehát mit tegyünk ha más pályázni merők is akadtak. Ráadásul nevük, szakmai multjuk megyénkben, az országban ismertebb. Nem megsértődni kéne, mert a "biráló bizottság" ugyis dönt, őket nem befolyásolja az internetes szavazás. Aztán döntésük jó vagy rossz irányba befolyásolják az Ön sorsát ? - talán csak évek mulva tapasztalja meg. Kedves ráró, bár a vélemény szabad, sokat elárul irójáról.”
 • 19. ráró 2008. március 28. 18:41
  „Ivánkovics elvtárs! Arról kellene szavazni, hogy tartják-e Önt arra érdemesnek a tisztelt újságolvasók, hogy elolvassák a semmit érő véleményét? .........!”
 • 18. revü 2008. március 28. 18:38
  „fighter! Te egy barom vagy! Gratu hozzá!”
 • 17. Raab 2008. március 28. 13:20
  „Igazgató!
  Tévedésben van! Kiszivárgott, hogy Nagy Viktor lesz az igazgató, Kövér ezért is jött le Pestről. Ne Koltayt bántsa, nem lesz itt kultúrpápa, nem ő a Kövérék "csókosa". Nagy Viktor nagyon jól tudja, hogy őt KELL megválasztani,ez az "alfaparancs"! Nagyon álságos, hogy pont ő beszél szakmaiságról! Felül megmondják, hogy nekünk mi vagy ki a jó.Ja, aki egy focistárs, Eperjes ajánl!
  Ez a valóságshow, Happy end!”
 • 16. 9023 2008. március 28. 12:41
  „fighter, te olyan sötét vagy mint a strucc kloákája.”
 • 15. k 2008. március 28. 12:10
  „azoknak, akik nem látják a fától az erdőt, a kérdés az internetezők véleményéről szól:
  Jelölje meg, Ön kit szeretne látni a Győri Nemzeti Színház igazgatói székében?

  ott van benne hatalmas betűkkel az ÖN. ha ebből vki azt a következtetést vonja le, hogy ez alapján lesz döntés, ugyanolyan buta, mint azok a százezrek, akik emeltdíjas SMS-ben szavaznak a tv-ben minden szarra.”
 • 14. igazgató 2008. március 28. 09:46
  „T.Nagy Viktor! Rengeteg internetes oldalon szavaztatnak meg embereket különböző dolgokról,amelyek nem reprezentatív felmérések. Ön nem lehet olyan naív,hogy ne tudja azt,hogy ez az igazgatói állás ugyanúgy " le van már rendezve" mint Szolnokon és Veszprémben. Koltay Győrött úgyis " kultúrpápa" lesz, de kell neki még a színház is. Meg is kapja!Amíg itt Szíjjártó lesz a főpolgármester, addig Borkainak bólogatnia kell!”
 • 13. fighter 2008. március 28. 09:35
  „Revü!Undorító amit írtál!Megtalállak téged is!Percek alatt beazonosítunk!!!!!!!!”
 • 12. Jáger András 2008. március 28. 09:00
  „Ugye nem gondolja senki, hogy ez a szavazósdi bármilyen formában befolyásolhatja a döntéshozókat! Játék, és nem több! Hogy a döntés jó, vagy nem, azt a következő évad előadásai fogják bizonyítani. Ha egy vígjátékon nem röhögnek, a tragédián nem sírnak a nézők akkor az az előadás nem jó: Ennyi! A színház ( színészek, rendezés, díszlet, jelmez, zene stb) ugyanis szakma! Lehet politikai alapon is dönteni, hosszútávon nem számít. Ha csak a politika hátszele repít valakit pozícióba, és nincs mögötte szakmai tudás, a nézőtér ki fog ürülni, az meg nem jó senkinek. Tessék megnézni a jelentkezők munkásságát, döntsétek el, hogy amit láttatok az tetszett-e. Akiknek meg az a feladata, hogy kiválasszák a legmefelelőbb igazgatót, tegyék meg és vállalják a következményeket!”
 • 11. revü 2008. március 28. 08:35
  „Na álljon meg a menet! Egyrészt akik ma Nagy Viktorra azt mondják, hogy pártkatona, még Orbán-bérenc, meg a Fidesz szekértolója, stb., pont ugyanazok fröcsköltélk a mocskos szájukkal nem is olyan régen ugyanezt arra a Forgács Péterre, akit most úgy védenek. Nem ti vagytok azok, akik szembe köpik magukat? Ti egy éve még a sikkasztó, csaló Korcsmárost akartátok pajzson körbehordozni, most meg már Forgács az Isten? Nagy Viktornak igaza van, hogy nem tükröz reális képet, ha egy heccszavazás állapítja meg, ki alkalmas és ki nem színházigazgatónak. És még egy kérés. Minden győri nevében ne fenyegetőzzön itt senki, meg ne akarja kisajátítani a "mi színházunkat", mert az azoké is, akik józanul próbálnak ehhez a kérdéshez hozzáállni, s nem a mutyijukat féltik a színház többé-kevésbé tehetséges vagy tehetségtelen alkalmazottaiként.”
 • 10. Nagy Árpád 2008. március 28. 06:49
  „A győri vízi-színpadon történt, még az átkosban, hogy Hofi Géza pökhendiskedett a közönséggel. Egy újságíró, a Kisalföldtől jól megfricskázta. A ,,művész úr" hálából, jól megszívatta szegény újságírót a pesti ügyvédjeivel. Elnézést kértek tőle, írták, hogy egy lelkiismeretes családapáról van szó, ő írta, de nem úgy gondolta stb... Megalázó érzés még visszagondolni is rá, pedig a Géza mégiscsak, - be kell látnunk - valaki volt. Ez a majomparádé gyerek, a kommunista korban szerzett marxista leninista diplomájával, - lássuk már be - egy nagy senki. Ne már hogy most Ő szívassa meg a mi Kisalföldünket! Óvatosan azért!”
 • 9. fighter 2008. március 27. 21:21
  „Ezt a pökhendi seggfejet!Most szóltak a haverok,hogy mit firkált ez a kis mitugrász!Na,ide figyelj,te kis Orbán-bérenc!Mostantól figyelünk és ha be mered tenni a lábad a színházba,addig verünk,amíg vissza nem húzod a beled Pestre!Megvédjük a színházunkat!”
 • 8. x.y. 2008. március 27. 20:30
  „Győr városában évszázados hagyománya van a színjátszásnak. Az itt élő embereknek van színházi kultúrájuk; szeretik, támogatják és elismerik a művészek munkáját. Miért ne feltételezhetnénk a szavazókról azt, hogy ismerik a pályázó személyeket? Akit érdekel tud tájékozódni a jelöltekről, még ha a pályázatuk nem közismert akkor is. Szerintem aki szavaz, nem egy fénykép alapján teszi!”
 • 7. Raab 2008. március 27. 20:17
  „Valóban nem nézettségi mutató alapján ítélik meg Nagy Viktort, hanem Kövér László utasítására kinevezik( aki hozza Káel Csabát, hogy neki is jusson a koncból, lehessen "Ezüsthajózni" ).
  Nagyon álságos szakmaiságról beszélnie, amikor Pesten már eldöntötték, hogy ő lesz az igazgató, ezt ő tudja a legjobban. Felháborító és antidemokratikus, kommunista módszer, hogy Pesten eldöntik, mi a jó a győrieknek, figyelembe se véve azok véleményét. A képviselőink meg majd igazodnak, és ha kell szembe is köpik magukat a "komisszár" utasítására!
  Pályázati cirkusz? Minek? Ez az igazi valóságshow!”
 • 6. kingus 2008. március 27. 19:37
  „Eldugott pályázat, hogy fényt ne kapjon...Így még véleményt se lehet alkotni róla...
  Forgács Péter bizonyÍtott, és valóban szereti Győrt - a színházat pláne...Miért kéne váltani? :((
  Kinek hiányzik, hogy a fél társulatot - ha nem az egészet - lelküldik? :(
  Az itteni szavazás az olvasók véleményét próbálja felmérni. Nem kéne mocskolni...”
 • 5. Csókáné Varga Ibolya 2008. március 27. 18:06
  „Nekem Forgács Péter mindig is kedvelt színészem volt, a hangját
  jóval előbb ismertem meg mint személyét.
  Örültem, hogy Győrbe jött és Korcsmáros György után elvállalta a
  színház vezetését.
  Bár erősen jobboldali nézeteim vannak, sokkal jobban örülnék, ha
  Forgács Péter maradna a színház élén.
  Én elhiszem neki, hogy tényleg szereti Győrt.
  Bármennyire is kedvelem Orbánt /de Szíjártót annál inkább nem/,
  nehogy már egy számunkra idegent ültessenek a nyakunkra.

  Tisztelettel: Ibolya”
 • 4. Pesti retour 2008. március 27. 17:54
  „Hol van a pályázata? Miért nem jelenik meg valahol, akkor a nézők is tudnák minősíteni. Addig marad a belső párt meggyőzés:Eperjes kiséretével! Miért kell a színházban a megválasztása előtt az igét hirdetnI.?
  Mert, megmondták fent Pesten, a innen lehet nagyot esni!”
 • 3. tisztelettel 2008. március 27. 17:32
  „Engem meggyőzött Nagy Viktor!Tökéletesen egyetértek a gondolataival!Nevetségessé teszi magát a megyei napilap!
  Kedves előttem hozzászóló"becsület"!Miféle népakaratról beszélsz?Csak nem veszed komolyan a Kisalföld szavazós játékát??”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három határátkelő megnyitását kérik

Győr-Moson-Sopron - A megyei közgyűlés delegációja és a határmenti települések polgármesterei Bécsben tárgyaltak a határátkelőkről. Az osztrákoktól először a Fertőrákos-Margitbányai út közötti, a Jánossomorja-Andau közötti és a Zsira-Locsmánd közötti átkelők megnyitását kérik. Tovább olvasom