Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Kultúránk követei Nyugaton

Győr - A nyugati szórványban magyar nyelvet tanító pedagógusok hagyományos módszertani továbbképzését a napokban tartják Győrött a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán. Hét országból huszonöt pedagógus érkezett.
A hatodik éve zajló rendezvények „motorja" Kovátsné Németh Mária tanszékvezető. Távollétében Ritter Andrea tanársegéd ismertette a továbbképzések lényegét. A magyar nyelvterületről elszármazott tanárok angol, francia, kanadai, lengyel, német, osztrák, svéd környezetben gondozzák egykoron kivándorolt honfitársaink leszármazottainak magyarnyelv-tudását. Hétvégi iskolákról van szó, munkájukat jobbára kiegészítő foglalkozásként végzik, ami sejtetni engedi nehézségeik mibenlétét. A módszertani eszmecserén túl legalább annyira fontos, hogy a találkozókon a résztvevők maguk is újra és újra megerősödjenek hovatartozásukban. A nyelvhasználaton kívül a neveltetés is sokat számít.

Az egyhetes program során mindennap elméleti és gyakorlati foglalkozásokat is tartottak. Jó hír, hogy már az óvodai tapasztalatok átadására is szükség van.

Sall László Göteborgból érkezett, ő az iskoláskorból kiöregedett fiatalok összefogására vállalkozott. Kitalálta, hogy kétnyelvűségüket kihasználva magyar irodalmi remekművekből nyersfordításokat készítsenek egy svéd szépíró számára. Most éppen Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című könyvén dolgoznak. Tervezik, hogy magyar színtársulatok svédországi előadásaihoz svéd feliratozást készítenek. Szerkesztik a negyedévente megjelenő kétnyelvű Híradót, a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének lapját.

Lengyel Ferenc a bécsi magyar iskolából érkezett, Münchenben tevékenykedő kollégájához hasonlóan ő is a hétvégi magyarnyelv-oktatás bővülő kereteiről adhatott számot. A sikert elsősorban annak tulajdonítja, hogy a közös célra a különböző egyesületek központi szövetséget hoztak létre.

– Lassan húszévesek leszünk, mostanra sikerült eljutni oda, hogy százhúsz gyerek jár magyariskolába az óvodásoktól az érettségizőkig – mondta el büszkén.

Csudai Endre

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vigyázat, csalók!

Győr - Idősek sérelmére elkövetett figyelemeltereléses lopásokra hívja fel a rendőrség a lakosság… Tovább olvasom