Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Kulturális stratégiája lehet hét évre Győrnek

Győr - Közel fél évvel ezelőtt nyerte meg a pályázatot Sándor János építész és csapata arra, hogy elkészítsék Győr kulturális stratégiáját. Bár a százoldalnyi anyag még nem hozzáférhető, az már most érezhető, hogy a győri kultúrában jelentős változást hozhat: intézmények összevonása, országos, elismert személyiség pályáztatása a művészeti és fesztiválközpont élére.

Az elődök munkáját elismerik, de változás kell

Ottófi Rudolf kultúráért felelős alpolgármesterrel és Sándor Jánossal úgy beszélgettünk a tanulmányról és annak tartalmáról, hogy igazából magát a kész művet nem ismerhettük meg. Megismerték azonban eddig a civil szervezetek és a város kulturális intézményeinek vezetői, akik az elkészítésben is aktív segítők voltak, valamint  kedden este a frakcióvezetők, illetve az ő megbízottaik. A visszhangokból tudni lehet: szinte minden része tetszést aratott.

„Ez egyelőre egy szakmai anyag, amely alapján az önkormányzat dönthet úgy, hogy nem valósítja meg, de akár el is kezdődhet a változás. Sőt, a kettő között is számos lehetőség van a következő hét évre"  – mondja az építész, aki három társával,  Szendrényi Éva díszlettervezővel, Németh András szervezetépítési tanácsadóval és Fodor Tamás  építésszel közel hat hónapig dolgozott a száznál is több oldalas tanulmányon (amelyért egyébként összesen hárommillió forintot kaptak). Ők letették az asztalra azt, hogy mit gondolnak a jelenlegi helyzetről, és azt is, mit tartanának jónak a következő hét évben. 

Az alpolgármester szerint indokolt volt a tanulmány elkészíttetése, hiszen „Győr kulturális élete eljutott egy szintre. Szép dolgokat valósítottak meg eddig, ez dicséri az elődeinket, de innen tovább kell lépni. Tegnapelőtt Berlinben jártam, és ott is arról kérdeztem a német városok polgármestereit, náluk miként működik a kulturális irányítás, hogyan épül fel egy település kulturális rendszere. A legtöbb városban úgy, ahogyan azt Győrnek Sándor Jánosék elképzelték."

A tanulmány kiemelten fontosnak tartja a Győri Nemzeti Színház teljes felújítását. A kérdés az, hogy az önkormányzat jóváhagyja-e a koncepciót éslesz-e pénz rá.


Országos híresség irányítson

Mi is ezeknek az elképzeléseknek az alapja? A tervezet szerint, melynek teljes tartalmát éppen az érintettek érdekében tartják titokban, szükséges például intézményi összevonás, valamint az, hogy a város kétpólusú kulturális részekre tagozódva legyen hatékonyabb. Az egyik rész a művészeti és fesztiválközpont: ebben döntően öt művészeti intézmény kapna fontos szerepet, a Győri Nemzeti Színház, a Vaskakas Bábszínház, a filharmónia,  a Győri Balett és a Városi Művészeti Múzeum. Összevonnák a fesztiválirodát a nagyon hasonló tevékenységet végző Zichy-palotával, és egy konzorciumszerű működésben éves szinten koordinálnák ezek programjait. Hogy ki és hol? Országosan ismert személyiséget szeretnének pályázat útján megnyerni a művészeti és fesztiválközpont élére.

Eddig a város kulturális csoportjának nem volt lehetősége, hogy az önálló intézmények munkájára nagyobb hatással legyen,  az új szervezet ezt megteheti majd. Bár sokakban felmerülhet egyfajta kulturális holding képe, ez nem az – fejtette ki Ottófi Rudolf, hiszen a konzorcium egy megegyezésen alapuló szervezet lesz, nem jogi kategória, az intézmények nem vesztik el önállóságukat, csak jobban és szervezetben működnek majd együtt.

Közösségi bázisok igazgatósága

A másik pólus a jelenlegi 16 helyett összesen 8 plusz 1 helyszínre tervezett közösségi bázisok. A tanulmánykészítők megvizsgálták a kulturális intézmények épületeit is. Ez alapján tervezik azt, hogy a rossz állapotú, nem funkcionális házak helyett kevesebb, de jól működő közösségi terek szükségesek, mint például a győrszentiváni közösségi ház. A közösségi bázisok igazgatósága, együtt a művészeti és fesztiválközponttal a tervek szerint a Magyar Ispita épületében kapna helyet. A program plusz egyes része lehetne az Origó Arrabona Múzeum. A pólusvárosok közösségi épület létrehozására pályázhatnak az Agora Pólus programban. Győr szeretne pályázni és hozzájutni az 1,7 milliárd forinthoz, amely lehetővé tenné az intézmény kialakítását, a közösségi tér megépítését. Ilyen nagyságú beruházás  utoljára a Győri Nemzeti Színház felépítésénél volt  kulturális területen.

Arrabona   Fesztivál és látványos utcai rendezvények
A tervezetben kiemelt fontosságúként szerepel a Győri Nemzeti Színház felújítása. „Az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó városok színházai már mindenütt megújultak. Csak a mienk nem, pedig szükség lenne rá, hiszen harmincéves, energiafaló konstrukcióról van szó" – mondta Ottófi Rudolf. Sándor János pedig ehhez kapcsolódóan kifejtette, sok épület elavul. A Gyermekek Háza (amelyből generációk házát szeretnének létrehozni)  és a Vaskakas Bábszínház is méltatlan körülmények között dolgozik, a kiváló szakembereknek teret és lehetőséget kellene adni.
A Győri Nyárnak úgy tűnik, búcsút mondhatunk. Legalábbis ami a nevet illeti, helyette az Arrabona Nyári Fesztiválon tapsolhatunk majd a programoknak. Lesz majd Vaskakas és Gyerkőc Fesztivál is. Bővül a táncfesztivál programja és a Kisalföld információi szerint március 15-ét egy nagyszabású látványos, a  Szent István utat is lezáró néptánceseménnyel ünnepli majd a város.

Ha valóra válnak a tervek...

Sándor János és csapata úgy véli, amennyiben az elképzeléseik megvalósítása mellett dönt a megyeszékhely közgyűlése (egyelőre még nem tudjuk, mikor, de akár heteken belül – a szerk.), az önkormányzat egy hatékony és gazdaságosabban működő kulturális ágazatot kap. Motivált, célorientált csapatok fognak működni a kulturális területen. Tisztázottabbak lesznek a feladatok mind az intézmények, mind az ott dolgozók számára. Egy műszakilag fenntarthatóbb, energetikailag jól működő épületállományról kell gondoskodni. Jól kihasznált erőforrásrendszer működik majd és mérhető lesz a kulturális ágazat.
Mindez nyilván feltételezi, hogy eddig nem minden esetben volt ez így, ám így lehet. Sokakat az érdekel, hogyan mérhető a kultúra. A jövő talán erre is választ ad majd.
 
A teljes győri kultúra jelenéről és lehetséges jövőjéről szóló tanulmány akkor válik nyilvánossá, amikor a közgyűlés elé kerül. Addig is változhat, mert mint Ottófi Rudolf mondja, hétről hétre
finomodik. Ez akár heteken belül is megtörténhet. 

Hárommilliárd kultúrára

Győr jelenleg 3 milliárd forinthoz közeli összeget költ évente kulturális célokra: intézmények fenntartására és  rendezvényekre. Huszonhét  helyen van kulturális intézmény 22 igazgató vezetésével.

Olvasóink írták

  • 1. Sz. Zsolt 2008. január 18. 01:14
    „Hm, mindez tetszetős... Egyetértek a Nemzeti Színház felújításával mindenképpen, sőt még a centralizált-felügyelt (szép szavak a szakmai függetlenségről, de hiszem ha látom) kulturális központ sem elvetélt ötlet... gazdaságosság szempontjából biztosan előnyös a dolog.
    De amíg radikális szemléletváltás nem lesz, átrendezésekkel nem fogják megváltani a világot. Az a város, amely nem nyit a fiatalok felé, nem mer szabadtéri (Belvárosi) dolgokat vállalni - az csak az egyik vödörből a másikba esik.
    Tanulságos - bár a részletek nem ismertek -, hogy a Mediawave-ről egy szó sem esik... Csak ha erre biztosítanának normális promóciót, biztos anyagi hátteret, belvárosi színpadot - már csettintenék - de ez nem lesz egyhamar:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyénk a Slovakiatouron

Pozsony - A 14. Slovakiatour Nemzetközi Utazás Kiállítást mától vasárnapig tartják a szlovák… Tovább olvasom