Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Kulturális örökség napja Győrben is

A Városi Művészeti Múzeumnak otthont adó győri műemlék épületek értékei is feltárulnak az érdeklődők előtt a Kulturális örökség napjain szombaton és vasárnap.
Az ingyenesen látogatható programok keretében a vendégeknek bemutatják az impozáns Esterházy-palotát, amelynek díszes barokk homlokzatát a 18. században alakíttatta ki a nemesi család. A belső udvart körülölelő épülettömb 2006 óta a Radnai-gyűjtemény állandó kiállítóhelye - mondta Grászli Bernadett igazgató.

A palotában szombat délelőtt a gyerekeket is várják, számukra kreatív foglalkozást, városépítő képzőművészeti játékot szerveznek. Ennek keretében ismerkedhetnek Győr várossal "kicsiben", makettben, majd megépítik saját makett-városukat. Szombat délután a felnőtteknek a magyar házak formakincséről építészek tartanak előadást az Esterházy-palotában.

Kovács Margit keramikus művészetének szimbolikájáról szombaton, a kerámia titkairól vasárnap hallhatnak a látogatók az alkotó állandó kiállításának helyszínén, a Kreszta-házban. A tárlat anyagát a középkori hangulatú ház emeletén és meredek manzárdos tetőterében tárják az érdeklődők elé. Az emelettel és a manzárd tetőzettel az 1700-as években bővítették a korábban földszintes házat, amely nevét az egykor ott működött vegyeskereskedés tulajdonosától kapta.

A mitológiának Borsos Miklós művészetében betöltött szerepéről hallhatnak vasárnap a műemléképületet felkereső látogatók a győri Káptalandombon. A házat egykor a püspöki udvarbíró lakta. Falai között több mint három évtizede rendezték be Borsos Miklós állandó kiállítását. A gazdag anyagot rendhagyó tárlatlátogatás keretében mutatják be mindkét napon a vendégeknek.

Megannyi építészeti értéket rejt a Váczy Péter-gyűjteménynek helyet adó Magyar Ispita épülete, amely a magára maradt idős győri polgárok otthona volt az I. világháború végéig. Az 1700-as évek első harmadában még két önálló földszintes reneszánsz épületet oszlopos udvarral és összekötő folyosóval bővítették, s néhány évtizeddel később templomot építettek hozzá. Az ispitát időközben átalakították, majd csaknem két évtizeddel ezelőtt visszaállították a 18. századi állapotot és múzeumot rendeztek be falai között. Bács Emese képzőművész kiállítása szombaton nyílik meg az egykori ispitában.

A Kulturális örökség napjain koncertre is várják Győrött a közönséget: Alexandr Kuklin orosz zongoraművész Csajkovszkij-, Chopin- és Kabalevszkij-műveket játszik szombat délután a Zsinagógában. Ezt a programot az Orosz-Magyar Egyesület szervezi - tette hozzá Grászli Bernadett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keppert József fotóművész kiállítása Győrben

Megnyílt a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtárban Keppert József fotóművész kiállítása. Tovább olvasom