Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Kulturális központot avattak

Faluünnepen avatta fel Győrújbarát a 230 millió forintból épített Művelődési Otthont és Faluházat.
Az 1990-es évek elején Győrújbarát akkori önkormányzata fogalmazta meg azt az elképzelését, hogy a dinamikusan fejlődő településnek központot építenek. Megvásárolták a területet, melyen elsőként a posta, majd a takarékszövetkezet épült meg. A művelődési házhoz címzett támogatást nyert a falu. A beruházás költsége 230 millió forint volt, aminek 90 százalékát az állam fedezte, a fennmaradó összeget pedig a település állta.

Határidő előtt elkészült

Az alapkövet tavaly december 9-én tették le – amiről a Kisalföld is beszámolt –, s a tervek szerint ez év október 30-ára kellett volna elkészülni a Művelődési Otthon és Faluháznak. A kivitelező Dávidbau Kft. az elmúlt héten elkészült a munkákkal és átadhatták a faluházat. Az ünnepségen a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára, Pásztohy András avatóbeszédében elismerően szólt Győrújbarát fejlődéséről.

– A falun végighaladva látható, hogy szorgalmas emberek laknak itt, minden megvan, ami egy életminőségében városias jellegű településhez kell. Látható, hogy az itt élők – az önkormányzat, a sok civil és a gazdasági szféra szereplői – sokat tettek a település fejlesztéséért. Ezért külön örülök, hogy a címzett támogatással megépülhetett az a csodálatos közösségi ház, ahol a jövő generációi jól fogják érezni magukat – hangsúlyozta Pásztohy András.

Azzal a szándékkal avatom fel a létesítményt, hogy szolgálja Győrújbarát boldogulását, fejlődését, szellemi gyarapodását
A köszöntőbeszédek elhangzása után a katolikus egyház részéről Bausz András plébános, majd Hamvay László evangélikus lelkész áldották meg az új létesítményt, ezt követően Pásztohy András és Juhászné Árpási Irma átvágták a nemzetiszínű szalagot, s a lakosság a meghívott vendégekkel – az olasz Rubiera, a francia Thorigné-Fouillard, a német Neulingen és a szlovákiai Nemesócsa polgármestereivel – birtokukba vették a Művelődési Otthon és Faluházat.

Szükség volt a faluházra

– A több mint ötezer lakosú Győrújbarát életében mérföldkőnek számít a beruházás, ami még inkább összekovácsolja a település lakosságát. Nagyon nagy szüksége volt a településnek erre a faluházra. Az ötszáz főt befogadó közösségi terem méltó helye lesz rendezvényeinknek, amiből van szép számmal, hiszen közel húsz civil szervezetünk működik.
– Az elkövetkezendő évek fontos feladata lesz, hogy a Győrújbaráton élők s az ideköltözők gyökeret eresszenek.

A faluház megépülése első lépés ahhoz, hogy a közösség összekovácsolódjon, lesz hely, ahol örülhetünk, illetve bánatainkat megbeszélhetjük. – mondta el Juhászné Árpási Irma polgármester. Hozzátette: a többfunkciós nagyteremben pódiumrendezvényeket, előadásokat, bálokat tarthat a falu. Az emeleten könyvtár, internetkávézó, a földszinten kiállítótermek várják az érdeklődőket. Itt kap helyet a védőnői szolgálat, ugyanis a képviselő-testületnek továbbra is az a koncepciója, hogy ide kerüljön az egészségügyi központ.

Juhászné Árpási Irma hangsúlyozta még: – Köszönettel tartozunk az Országgyűlésnek, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának, a Belügyminisztériumnak, hogy elfogadásra előkészítette a támogatásokat. S köszönet jár mindazoknak a képviselőknek is, akik támogatták a beruházás megvalósítását.

Guinness–rekord

A házavatót színesítette két helybéli szakács, Sulyok Péter és Magasházi Ádám Guinness rekordbeállítása. A Sarokház Söröző dolgozói úgy határoztak, hogy 24 órán keresztül folyamatosan sütik a palacsintát. A sütést pénteken este fél 10-kor kezdték el és szombaton este fél 10-kor fejezték be. Ez idő alatt két tűzön 4296 palacsintát készítettek, amivel beállították az alaprekordot, amit a település jegyzője, Komjáti János hitelesített.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mélységi bokrétaünnep

Hagyományosan bokrétát tűznek egy építményre, amikor eléri a legmagasabb pontját. A győri Nádor aluljáró építői – a létesítmény természeténél fogva – rendhagyó módon „mélységi” bokrétaünnepet tartottak pénteken. Tovább olvasom