Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Kulturális ˝kistermelői˝ piac a Mediawave-en

A fesztivál hőskorszakának hagyományaihoz „visszareformált" kultúrkínálattal, karcsú költségvetéssel készülnek a szervezők az idei Mediawave-re.

 Ezeregyszáz film, hetvenhét országból
A napokban lezárult a filmnevezés az idei Mediawave-re. A mustrára 77 országból 1100 alkotás érkezett. Európán kívül – többek között –Palesztinából, Izraelből, Iránból, Tajvanról, a Fülöp-szigetekről, Dél-Koreából, Kazahsztánból, Mexikóból, Argentínából és Ausztráliából is.
A főhelyszín mellett – miként eddig – több megyei és környékbeli településre, így Komáromba is „kitelepülnek" a fényírók.

A változások jegyében tervezik a győri szervezőirodában az idei – április 26-tól 30-ig tartó – Mediawave programját. Ahogy Hartyándi Jenő fesztiváligazgató lapunknak fogalmazott: a válságban újra kell fogalmazni önmagukat, új konstrukcióval kell továbbéltetni a fesztivált.

– Visszatérünk az első tíz évünk közösségteremtő hagyományaihoz, amikor a nagy sztárok helyett jó hangulatú, építő kultúrcsemegékkel és -termékekkel kínáltuk meg a világ minden tájáról érkező közönségünket – említette, majd hozzátette: – Ehhez a tudósok által mostanában intenzíven kutatott kulturális kreativitást tekintjük iránytűnek. A világunkat hajszoló sikerorientáltsággal szemben másfajta, új értékekkel teli, környezettudatos életformát, a „kistermelő piac" jelleget választjuk, ahol a kézművestermékeken át a kecskesajttól a szédületes koncertekig, kiváló filmekig minden kapható. Megjegyzem, miközben programjainkon gondolkodtunk, rádöbbentünk, hogy jórészt eddig is ezt képviseltük, ezt csináltuk.

Hartyándi Jenő megemlítette: idei forrásuk egyelőre a minisztériumi alaptól kapott 30 millió forintos támogatás. Ahogy mondta, ebben is szemléletet váltottak: ha nem kapnak máshonnan pénzt – a szombathelyi önkormányzat még nem döntött az idei támogatásról –, a meglévő lehetőségből oldják meg a fesztivált, amely idén is elsősorban a film és a zene, s természetesen az eddig is szeretett képző-, a tánc- és színházművészet ötnapos szigete lesz.

Információnk szerint az idei Mediawave helyszínei még nem alakultak ki véglegesen, de a válságos idők ellenére is több megyei településre, köztük Kajárpécre, Écsre és Ravazdra, valamint más környékbeli helyre is „kitelepülnek" a fényírók. Például Komáromba, mivel a Duna-parti város kiváló és szeretett helyszínük, öt éven keresztül szerveztek oda emlékezetes Mediawave-majálisokat. Így biztos, hogy a media-
wave-esek idén is ott lesznek a különleges adottságokkal rendelkező monostori erődben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégére fel! Szemezgess a hétvégi programokból

Ha ötletet szeretnél, mivel töltsd el hétvégi szabadidődet, szemezgess a hétvégi megyei programok… Tovább olvasom