Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Kultúr-porta: összművészet a győri Bartókban

„Minden mozdulat, minden könyv, hang, festmény és érzés az Örökkévalóé, aki összefogja a mindenséget, hogy a lélek fejlődését szolgálja" – ezzel a mottóval alakult meg a Kultúr-porta projekt, melyet győri balettművészek, képzőművészek és színházi emberek hoztak létre a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban.

Céljuk a különböző művészeti ágak összefogása nyomán létrejött előadások bemutatása az egység jegyében. Az alapító művészek szerint a mai ember a szétszóródás állapotában éli meg a mindennapjait. Az egység hiánya nyomán fogalmazódott meg bennük a gondolat, hogy kifelé nyissanak és minden emberi és szakmai értéket magukba szívjanak, hogy minél értékesebb művészekké váljanak. Azok az emberek pedig, akik megnézik előadásaikat, másnap jobban örüljenek az életnek. Művészi hitvallásukat is ennek nyomán fogalmazták meg.
A művészet – nyilvánuljon meg bármilyen formában is, köszönjön vissza ránk bárhonnan és bármikor – sohasem állandó, változatlan. A művészet az, amit mindenki a maga képére formálhat, magáévá tehet, sajátjának érezhet. Ihletforrás, melynek elsődleges célja, hogy gondolatokat ébresszen azokban, akiket megérint, elültesse az alkotás iránti vágyat, hogy az ennek  hatására születő újabb és újabb megközelítések és nézőpontok mindinkább kitágítsák a művészet fogalmának határait.

Balett, színház, képzőművészet

– Manapság nagyon divatos a projekt szó, mely szerint célokat tűzünk magunk elé és azokat megvalósítjuk. Ez a művészetben fokozottan sorsfordító, mert az  állami szerepvállalás egyre jobban csökkenő tendenciát mutat és a művészek magukra maradnak. Azok az intézmények, amelyek nem irigylésre méltó költségvetéssel dolgoznak, szenvednek az állandó  elvonásoktól. Művészbarátaimmal – Velekei László balettművésszel, Malasits Zsolt festőművésszel és Kszel Attila rendezővel – azt a célt tűztük magunk elé, hogy egy olyan művészeti társaságot hozzunk létre, mely összművészeti elvek mentén szerveződik és értékteremtő módon egymást segíti. Összefogja azokat a kulturális értékeket, amiket megpróbálunk előadások formájában a közönség elé tárni. Szeretnénk a nézőkhöz közel hozni azt a látásmódot, melynek lényege, hogy jobbá tegyük a világot. Mindegyik művészeti ág a maga értékeinek felvonultatásával járul ehhez hozzá – mondja Demcsák Ottó balettművész.

Szabadon alkotni

Az első előadások december 10-én és 11-én lesznek a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban este hét órai kezdettel. A Kultúr-porta művészi egyesülés bemutatkozásként egy táncesttel lepi meg a közönséget.

A megyei önkormányzat részéről Kara Ákos alelnök is pártfogolja a kezdeményezést és a versenyszférából is kapnak támogatást a művészek terveik megvalósításához. Olyan mecénások álltak az ügy mellé, akik felismerték a szabadon alkotó művészek nehéz helyzetét és anyagi támogatásukkal járulnak hozzá a művészi tervek megvalósításához. A művészek célja szabadon, mindenféle formai kötöttség nélkül alkotni.
– Számunkra a legfontosabb az útkeresés. Szeretnénk az országból és külföldről is Győrbe hozni a különböző művészeti ágak kiválóságait. Nem véletlenül szövetkeztünk így négyen. A Tue Via Művész Stúdiót képviselem, amelynek a feladata, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsak azoknak a táncművészeknek, akik szeretnének fellépni a Kultúr-porta projektben, mert erre másutt nem nyílik lehetőségük. Olyan fiatalokról van szó, akik koreográfusversenyeket nyertek, tehetségesek, de nem tudtak társulathoz szerződni. A jövőképünk egy álom, mert minden így kezdődik. Szeretnénk rendszeresen előadásokkal jelentkezni és színesíteni Győr jelenleg is változatos művészi világát – mondja Velekei László balettművész.

Összművészeti értékkeresés

A közönség már az első esten is tapasztalhatja az összművészeti értékkeresés megnyilvánulásait. Malasits Zsolt a Tiszavirág és A balzsamozó című balettek inspirációjára a szünetben fog festeni egy képet. A Co.ffein Project pedig a ruhatárból indulva, a közönség között elvegyülve mutatja be performance-át Pazdernik Erzsébet zenei  improvizációjára.

Az izgalmas est elsődleges célja, hogy a művészek minél közelebb kerüljenek a közönséghez, közéjük vigyék a művészetet.
– Úgy érzem, Győrött a kortárs darabok háttérbe szorulnak. Mi ezt az oldalt szeretnénk erősíteni, hogy az emberek lássák, érezzék, szinte tapinthassák a művészeket. Megismerjék, hogy mennyi munka és milyen érzelmek bújnak meg egy-egy mozdulat mögött. A karnyújtásnyi közelség igazán kifejező lehet. A Co.ffein Project az adott tárgyakat és helyzetet kihasználva akár fél órán keresztül is képes improvizálni a közönség között. Győrben ilyenre még nem volt példa és úgy gondolom, hogy itt is érdekes lehet. Számunkra fontos, hogy a művészeti ágak találkozzanak. Azáltal, hogy hatunk egymásra, egyben erősítjük is a másik művészetét. A két balett inspirálja Malasits Zsolt barátunkat az alkotásban. Mi pedig megnézzük a kiállítását és a legközelebbi darabunkba az ő művészetét építjük be. A legfontosabb, hogy az értékek találkozzanak, és ettől válhat az est izgalmassá – mondja Velekei László.

A program

1. felvonás: Tiszavirág

Táncolják: Velekei László, Sóthy Virág, Sebestyén Bálint. Koreográfia:

Velekei László

Egy test, két lélek

Táncolják: Ujszászy Dorottya, Baranya Dávid. Koreográfia: Ujszászy

D o ro t t ya

2. felvonás: A balzsamozó

Táncolják: Horváth M. Lilla, Horváth Krisztián, Hardi Beatrix. Koreográfia:

Demcsák Ottó

A szünetben: Co.ffein Project: táncosok improvizációja az aulában

a közönség között, Pazdernik Erzsébet csellóművész játéka, Malasits

Zsolt festőművész improvizál

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tedd szebbé egy kutyus napját!

Győr - Kutyasétáltatásra invitál minden állatbarátot, az Emberek az Állatokért Alapítvány győri… Tovább olvasom