Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Különféle forrásokból fejlesztenek a megyei falvak

Jelentős beruházásaik nagy részét elsősorban hazai vagy uniós forrásból tudják megvalósítani a községi önkormányzatok. Ha elodázhatatlan a fejlesztés, olykor "bevetik" a csak saját erőt is, vagy másféle pályázati lehetőséghez folyamodnak.

Az uniós Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) támogatásával közel 3 milliárd forintos – Győrszemerével közös – szennyvízberuházás munkálatai folynak Tényőn. Varga Gábor polgármester érdeklődésünkre megjegyezte: az ilyen nagyságrendű fejlesztéseket csak hazai vagy uniós forrásból tudják megvalósítani a települések.

– Ha rövid leltárt készítünk, akkor például a közelmúltban elkészült Integrált Közösségi Szolgáltató Térhez kapcsolódó, nyolcvanhárommillió forint költségvetésű beruházásunkat az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatta. Az ötvenmillió forintos erdei szálláshely kialakításához a LEADER-pályázaton nyertünk pénzügyi segítséget – mondta Varga Gábor.

Az idei fejlesztések közül Szalay Imre bősárkányi polgármester a csatornázást említette. A milliárdos nagyságrendű beruházás uniós (KEOP) pályázati pénzből valósul meg. Az iskola tornatermének felújításához – 15 millió forint – a belügyminisztériumi keretből pályáztak forrást.

– Az energiakorszerűsítéshez, ami tizennyolcmillió forintos projektünk, a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében nyertünk támogatást. Ebből többek között napkollektort építünk a hivatalnál – sorolta a polgármester, majd megjegyezte, hogy a buszváróhoz és a piactérhez próbálnak megfelelő pályázatot keresni.

Szanyban is többféle forrásból fejlesztenek. Németh Gergely polgármester elsőként az óvodafelújítást említette, amely a saját forrás mellett uniós, valamint minisztériumi pályázaton nyert több tízmilliós támogatásból valósulhatott meg.

– Az iskolakorszerűsítés közel negyvenmillió forintos költségvetése nagy részben KEOP-támogatásból, illetve az önkormányzat és a győri püspökség (mivel egyházi intézmény) négymillió forintnyi segítségével készült el.

A forrásaink sokféleségét mutatja az is, hogy például az edzőpályát teljesen önerőből, a külterületi utak rendezését a vadászati bérleti díjak öt éven túl fel nem használt összegéből valósítjuk meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós csatlakozástól várt megoldás

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az… Tovább olvasom