Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Külföldön tömegeket vonz a gazdával közös akadályfutás

Győr - Kukac, kúszó, szlalom, palló, hinta – nem akármilyen sport kellékei ezek: az agility, azaz a kutyás akadályfutás „hozzávalói". A győri versenyzők hétvégén a németországi EB-n állnak rajthoz – két és négy lábon egyaránt. (GALÉRIÁVAL!)

Az, hogy gazdi és kutyája együtt fut, megszokott látvány, de hogy közben egy akadálypályát is teljesíteni kell, az már igazi kuriózum. Szerencsére az agility nevű sportban utóbbi csak a kutyának kötelező...

Bizsu, Tráj Tamás kutyája le sem veszi fél szemét a gazdiról, lesi a következő utasítást. a kutyák többségét nem nagyon kell biztatni. Fotó: Krizsán Csaba
Bizsu, Tráj Tamás kutyája le sem veszi fél szemét a gazdiról, lesi a következő utasítást. a kutyák többségét nem nagyon kell biztatni. Fotó: Krizsán Csaba


– A gazdi is végigfutja a pályát, s közben kéz- és hangjelekkel irányítja a kutyát az egyes akadályokon át. Igazi páros sport ez, ahol az összhang a legfontosabb – mondja Ács-Kövesi Ágnes, aki 13 éve edz kutyáival a kiskúti pályán. A színes akadályok alaposan próbára teszik az ebeket: a karikán ugrani, a pallón futni, a palánkon mászni, a kúszóban (lapos)kúszniuk kell, s persze az sem mindegy, milyen sorrendben teszik mindezt. A versenyeken ugyanis, ahol húsz akadályból áll egy pálya, azonnali kizárás jár a pályatévesztésért.

Versenyzésben pedig a győri agilitysek élen járnak: hárman közülük hétvégén a németországi EB-n bizonyíthatnak, s már indulási jogot szereztek az őszi, finnországi világbajnokságra is, igaz, szponzor hiányában kétséges, ki tudnak-e oda is jutni a minden költséget önerőből álló versenyzők. Az EB-n Ács-Kövesi Ágnes és Tráj Tamás mellett Pirity Árpád is rajthoz áll Bruni nevű sheltie-jével, jó példaként arra, hogy ez a sport tipikusan a „soha nem késő elkezdeni" kategóriába tartozik.

– 52 évesen kezdtem gyakorolni a kutyámmal, miután láttam egy agilityversenyt, s azóta rendszeres családi program lett. Az csak hab a tortán, hogy korábban véletlenül éppen olyan fajtát választottam, amely az egyik legeredményesebb ebben a sportban – mondja Árpád. S valóban: Bruni gyors, ruganyos, fordulékony, azaz minden megvan benne, ami az élmezőnybeli szerepléshez kell, ott ugyanis a hibátlan teljesítés mellett az idő a másik döntő tényező. Ez azonban csak az érem egyik oldala, hiszen az agility a gazditól is sokat követel – és nem csak fizikailag.

Fotó: Krizsán Csaba

– A versenyeken hét percünk van memorizálni a pályát, majd villámgyorsan végigvezetni a kutyát az akadályokon. 99 százalékban a gazdi hibázik... – mondja Ács-Kövesi Ágnes. Tény, hogy a kutyák többségét nem nagyon kell biztatni, Bruni például már a stadion környékén szétszedi az autót izgalmában... Nem csoda, hogy sok ebnek az úgynevezett zónás akadályok jelentik a legnagyobb nehézséget, amelyeken az első centitől az utolsóig végig kell menni, azaz nem szabad például leugrani a palló végén a nagy buzgalomban.

A jutalom egy-egy eredményes menet végén az eldobott kedvenc labda vagy jutalomfalat – kit mi motivál –, az igazi öröm azonban nem ez. „Közös munkát, közös feladatokat jelent, miközben jól érezzük magunkat a kedvenceinkkel. Mindig vannak sikerélmények: egy kicsit gyorsabbnak lenni, egy-egy új kombinációt hibátlanul teljesíteni" – fogalmazza meg a három versenyző, hozzátéve, hogy a világszerte tömegeket vonzó kutyás sportot bárki, bármikor, szinte bármilyen kutyával elkezdheti. Rendszeres gyakorlással fél év alatt el lehet jutni egy átlagos pálya teljesítéséhez – s ez kutyának, gazdinak egyaránt élmény, siker, öröm.

Aki szívesen megismerkedne az agilityvel, a győri klubot megtalálja az interneten, a www.kutyasuli-gyor.fw.hu címen.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél éves munka a kettős jubileumra

Győr - Másfél éves kutatómunka áll a győri fényképészmester, Nagy István mögött, aki a kettős… Tovább olvasom