Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Külföldi rendszámok: a vámosokon a sor

"Razziaként" terjedt el ugyan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új akciója a külföldi rendszámok ellenőrzéséről, de a jogszabályokat megsértőknek nem csak néhány napot kell megúszniuk.
A Kisalföld azt szerette volna megtudni, mit tervez a NAV – leginkább Győr-Moson-Sopron megyében.

„A NAV kiemelt figyelmet fordít a vezetési és pihenőidők betartásának, a veszélyesáru-szállítási szabályok betartásának ellenőrzésével párhuzamosan a külföldi rendszámú gépjárművek ellenőrzésére is" – ezzel a Kisalföldnek szánt válasszal gyakorlatilag megerősítést nyert, hogy a NAV munkatársai kiegészítő feladatként kapták a nem magyar azonosítóval közlekedő autók vizsgálatát.

Ezúttal a NAV munkatársai kapták meg a feladatot a külföldi rendszámú autók ellenőrzésére. Fotóillusztráció: Bertleff András
Ezúttal a NAV munkatársai kapták meg a feladatot a külföldi rendszámú autók ellenőrzésére. Fotóillusztráció: Bertleff András

Kiderült az is, hogy az akció várhatóan hónapokig tart.

A Kisalföld korábban is foglalkozott a kérdéssel, hiszen kormányzati szlogenné vált, hogy a külföldi (szlovákiai) rendszámmal közlekedőkre „vadászni" fog a hatóság.

Januári cikkünkből ugyanakkor kiderült, ellenőrzésre nem indok, hogy külföldi rendszám van egy autón, s a jogban jártas emberek szerint minden ilyen jármű razziaszerű leállítása – főként külföldiek esetében – zaklatásnak minősül. Olyan akciókat nem is tartott a rendőrség, amelyekben kifejezetten csak a külföldi rendszámú autókat állították meg. Általános ellenőrzésnél, igazoltatásnál, amikor nyilvánvaló, hogy magyar állampolgár vezeti a járművet, akkor viszont kitérhet a vizsgálat arra is, hogy a vezető jogosan használja-e Magyarországon a külföldi azonosító jellel ellátott gépjárművet.

Az előbbiek fényében már nem meglepő, hogy a megyében tavaly szeptember óta mindössze 12 eljárás indult, a kiszabott bírság pedig 1,5 millió forint volt. Egyelőre kérdés, hogy a NAV most bejelentett akciója sikeresebb lesz-e. Azt mindenesetre jelezték, hogy a megkülönböztető jelzéssel ellátott NAV-os autók ezentúl bármelyik pillanatban kiszedhetik a forgalomból a külföldi rendszámú autókat, tehát ők nem csak „mellékesen" nézik majd a rendszámot.

Az adó- és vámhatóság nyugat-dunántúli főigazgatóságának kiemelt főreferense kérdésünkre sem bocsátkozott becslésekbe: hány külföldi rendszámú autó közlekedhet Győr-Moson-Sopron megyében. Mondván, határellenőrzés hiányában nincs erre vonatkozó adatuk. Egyes becslések szerint ugyanakkor negyvenezer érintett autós lehet Magyarországon, miattuk az önkormányzatok milliárdos nagyságrendű teljesítményadó-bevételtől esnek el.

A NAV egy hónap után, azaz április elején értékeli először az akció adatait, és ezektől teszi függővé, hogyan tovább. A szabályszegők 800 ezres közigazgatási bírságot kaphatnak.

Olvasóink írták

 • 11. Valaki 2012. március 14. 09:42
  „Tele van a város szlovák rendszámú "újvárosi" száguldozóval.”
 • 10. Contar 2012. március 12. 16:44
  „Ahogy a fillér, és az egy és két forint kiment a forgalomból, úgy kiment a divatból a mondás is: inkább a sűrű fillér, mint a ritka forint! De a másik megmaradt: aki sokat markol, keveset fog!”
 • 9. BJ.MÓVÁR 2012. március 12. 14:15
  „Nem kell több terhet "rakni" a magyar ember vállára,mint a civilizált Európában!! Aztán máris felesleges lesz az ilyen boszorkányüldözés!!!! Más se történik,mint egyre szigorúbb törvényeket,és büntetési szankciókat hoznak .aztán ráuszítják az emberekre az agymosáson átesett csicskásokat !! Miért nem hoznak kedvezőbb szabályokat,mint külföldön,és akkor ők járnak majd magyar rendszámmal!!!”
 • 8. hideme 2012. március 12. 12:18
  „Megint izomból akarják megoldani a problémát. Pedig a világ legegyszerűbb módján, egy mozdulattal meg lehet oldani: olyan környezetet kell itthon teremteni, hogy az itthoni autósnak ne kelljen külföldi megoldást keresnie. Ne kelljen itthon sem többet fizetnie, mint kint, és lám-lám, máris itthon marad. Ja, és nem lenne kevesebb a bevétel, mert lehet, hogy 1 autós kevesebbet fizet majd, de itthon fog fizetni az a sok is, aki most kiviszi a pénzt az országból.”
 • 7. Moon-T.Sugo 2012. március 11. 06:11
  „Külön öröm, amikor a határőrből "átöltöztetéssel" rendőrré avanzsált "közeg" ifjú, nagy tapasztalatokkal rendelkező tagja az út menetirány szerinti bal oldala közelében állva (a gépkocsiforgalmat jelentősen akadályozva)mintegy 10-15 percig "kutakodik"! Nyilvánvalóan megint nagyon felkészítették!
  Mivel én viszont felkészültem (akár hiszik-akár nem a tisztelt hatóságaink,jogszerűen is lehet használni a külföldi frsz.-u gk.-t, egyébként is : nem mindenki a Kossuth utcában lakik!) kérdezem: mi tart eddig, és az ellenőrzésnek álcázott zaklatást kikérem magamnak!? (Győrből Békéscsabára utazva 3X történt ez meg!
  A közeg "beremeg", mert nincs megfelelő tudás a háttérben! Remegő hanggal jó utat kíván! Szomorú dolog a kiszolgáltatott rendőr!

  ILYEN EGYSZERŰ EZ, még ha a szeretett hatóságunk mindenkit szabálysértőnek is tart, és közreműködőivel padlássöprésbe kezdett! Van itt egyébként még több "baki" is, figyeljük a folytatást!”
 • 6. pamutzokni 2012. március 10. 20:23
  „Kérhet amit akar, kibővítették a jogkörüket.
  De elég lenne mondjuk a lakóparkokban éjjel razziázni. Ahol laktam 10ből 4 autó "szlovák" volt. Persze az egész tömbben csak magyarok laktak.”
 • 5. Tündenéne 2012. március 09. 14:29
  „De ha mondjuk megállít a NAV valakit, milyen alapon kér bármiféle igazolványt? Ezt csak én nem értem?”
 • 4. szocdem 2012. március 08. 16:56
  „SAjnos nem látja be a jogalkotó, hogy nem lehet a rövidnadrágot kitérdepelni. Már nem mindent lehet megtenni az emberekkel. Főleg azokkal nem, akiknek van egy kis sütnivalója.
  A külföldi rendszámos autók zaklatása nagyon jót fog tenni idés az idegenforgalomnak - mostmár kifejezetten kerülni fog minket minden autós turista - hacsak nem katasztrófa élményért jön. Köszi! Szép volt fijjuk - ezt is jól elintéztétek!”
 • 3. oPTiKa 2012. március 08. 14:27
  „Az meg elég vicces, hogy az ombudsman szerint a törvény 3-4 alapjogot sért, mégis zaklatják a becsületes embereket. Addig még nem jutott el a hivatal, hogy akik adóelkerülési szándékkal járnak külföldi rendszámmal, azok közben beszereztek mindenféle igazolást, ami a törvény szerint szükséges a bünti elkerüléséhez...”
 • 2. oPTiKa 2012. március 08. 14:23
  „Valami nem stimmel. 12 ellenörzés, max. 800.000 büntetés, 1.5 millió folyt be? Ki nem tud számolni?”
 • 1. Pikulics 2012. március 08. 09:11
  „"ellenőrzésre nem indok, hogy külföldi rendszám van egy autón, s a jogban jártas emberek szerint minden ilyen jármű razziaszerű leállítása - főként külföldiek esetében - zaklatásnak minősül."
  Mindegy, kit milyen indokkal zaklatnak, a zaklatás csak zaklatás marad!
  Ebben élen járunk, Ferihegyre értünk haza, elöttünk a vámosok egy külföldi idösebb párt vizsgáltak. De hogyan?Két oldalról jó mélyre beleturtak a böröndjükbe, megemelték a tartalmat ugy, hogy a fele a földre zuhant, majd kaján vigyorral továbbot intettek.
  Szégyelltem magam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi a sikeres nők titka 2012-ben? Megkérdeztük

A kisalfold.hu két elismert szakmai pályafutással rendelkező megyénkben élő, valamint győri származású hölgyet kérdezett a sikeres nők titkáról. Tovább olvasom