Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Külföldi nálunk nem adhat vért?

Olvasói kérdés: Már régóta Olaszországban élek, de nemrégiben, mikor otthon voltam a magyarországi rokonoknál, egy bevásárlóközpontban toboroztak önkéntes véradókat. Már máskor is adtam vért, mondtam, rendben. Amikor rám került a sor, kérték a tajkártyát. Hát az nekem nincs, csak az a kék európai egészségügyi igazolványom. Azzal pedig nem lehet vért adni! Hihetetlen, de nem vettek tőlem vért. Mit szólnak ehhez?
Dr. Vörös Katalin, a vérellátó központ igazgatója a Kisalföld megkeresésére elmondta, hogy a véradás fontos feltétele a tajkártya, de a biztosítotti viszony igazolható az uniós egészségbiztosítási kártyával is. Az alapján a külföldi véradót ugyanolyan feltételek mellett illeti meg a kórházi ellátás, mint egy magyar állampolgárt, ha netán a véradás során olyasmi történik vele, hogy arra rászorul. Az igazgató szerint az is fontos, hogy tudjanak a külföldi önkéntessel munkatársai beszélni, hiszen kérdőívet kell kitöltenie és a kommunikáció esetleges rosszulléte esetén is lényeges. Ez persze külföldön élő magyaroknál nem is gond.

A lakcímkártyát is kérik a véradóktól a szolgálat emberei, amire dr. Vörös Katalin tájékoztatása alapján azért van szükség, mert az előírások szerint, ha a vér vizsgálatakor betegséget fedeznek fel, akkor értesíteniük kell az önkéntest. Sőt, ilyenkor behívják központjukba, mert csak személyesen közölhetik vele, mi a baja. Azok esetében, akik nem Magyarországon élnek, ez nehézkes lehet. Az igazgató tapasztalatai szerint megyénkben egyébként is nagyon ritka az olyan eset, hogy külföldi jelentkezik véradónak, de azt is megjegyezte: becsülendő az ilyen ajánlkozás, segítő szándék, ahogy mindenkié, aki karját nyújtja, hogy életeket mentsen. Ugyanakkor fontosnak tartja a feltételek betartását, a biztonságosságot, a vért adók és kapók egészsége érdekében is.

A történtek érdekessége, hogy Olaszországban már két éve – ahogy arról korábban is írtunk – a külföldieket, a turistákat kérik, nyújtsák karjukat, hogy a nyári vérellátást megoldják. Igaz, megyénkben a szabadságolási időszakban sem szokott vérhiány lenni a vöröskeresztes csoportok aktivitásának és a rendszeres véradók széles bázisának köszönhetően. Térségünk országos összehasonlításban élenjáró e téren. A kiszállásos véradások helye, időpontja lapunkban rendszeresen megjelenik, a Regionális Vérellátó Központban, Győrben a Magyar utca 8. szám alatt hétköznapokon reggel héttől délután háromig lehet jelentkezni véradásra.

Olvasóink írták

  • 1. sziszifusz 2008. szeptember 16. 10:07
    „Valaki mondja meg - van értelme a mondatoknak?
    Én nem tudtam kihámozni semmit.
    Azt meg tudtam amire kiváncsi sem voltam amit meg, állított-fogalmam sincs mi a válasz!
    Monnyon le!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt forinttal emelik a 95-ös benzin árát

Magyarország - Emeli bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. A… Tovább olvasom