Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Külföldi munkatapasztalat diákkorban

Győr–Waldkirch - Leendő dolgozóikat a cégek oktatják Németországban, így a tanulóknak nem kell azon izgulniuk, hol helyezkednek majd el. Ezt a gyakorlatias szakképzést ismerhetik meg cserekapcsolat révén a győri Jedlik-középiskola diákjai.
Németországban a szakképzésben részt vevők csak az elméleti tudást szerzik meg iskolákban, oktatásuk gyakorlati részét cégeknél tejesítik. Például a Sick AG képzési központjában. Ez az optoelektronikával foglalkozó vállalkozás keresett magyar iskolával kapcsolatot, s mivel leányvállalata Kunszigeten működik, győri intézményt választott, amely gépipari, elektronikai szakmákat oktat. A Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskolával működik együtt már több mint egy éve és a folytatást tervezik.

Tavaly tizenkét magyar diák látogatott Szalai Tamás tanár vezetésével központjukba, Waldkirchbe. Németnyelv-tudásuk sokat fejlődött és betekintést nyertek a szakképzés német rendszerébe.

Nemrég pedig a német fiatalok jártak Győrben, akik abban az üzemben tanulnak, ahol dolgozni fognak, s ezalatt is havi hat-nyolcszáz eurót (százötven-kétszázezer forint) keresnek.

Domonkos László, a Jedlik igazgatója úgy véli, a cserekapcsolat legnagyobb haszna, hogy diákjaik külföldi munkatapasztalatot szereznek. Hiszen később valószínűleg külföldön is akarnak dolgozni, s ha itthon helyezkednek el, akkor is jó eséllyel külföldi tulajdonú cégnél. A tapasztalatcseréhez az uniós Leonardo-programon nyolcezer
eurót nyertek. A diákkapcsolatot segíti a kunszigeti Sick kft. is. Vidó Imre ügyvezető elmondta: a munkaerő-utánpótlás érdekében működnek együtt az oktatási intézménnyel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jezsuita gimnáziumtól az egyetemi jogi karig

Győr - Hiánypótló, reprezentatív könyv született a győri jogászképzés évszázadairól. Biczó Zalán… Tovább olvasom