Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Küldöttei vagyunk a városnak, ahol élünk

Győr - Amikor győri révais pólót csináltatott magának, a gyerekei derültek rajta, ő viszont nem röstellte, magára húzta a pólót Tokióban, Montrealban járva, sőt, még sok táján a világnak... Kötődnünk kell, hírvivők vagyunk – vallja.
Hálás beteg a volt beteg, aki már meggyógyult. A rábaközi kisközségből hajnalonta villanyt szerelni eljáró férfi, akkor még éppen csak túl a harmincon, olyan áhítattal ejtette ki orvosa nevét, mint aki a sírból hozta vissza őt. Így volt, de orvosa csak menteni volt képes, meggyógyítani nemigen. A villanyszerelőt önnön hibáján kívül, gondatlanság miatt csapta meg a magasfeszültség, mindkét karját elveszítette, még jó harminc évig arra ítélve, hogy a legelemibb szükségleteiben is másokra szoruljon. Sok éve ennek, akkor még pályám elején, attól a szerencsétlenül járt férfitől hallottam először Patkós Imre doktorról.

Patkós Imre sebész doktorról, a Petz Aladár Megyei Oktató kórház egykori sebész főorvosáról, aki ötven éve megszervezte Győrben a baleseti sebészetet és akinek emlékét fia szeretné megőrizni az időnek. Ő mondja:
– Amikor apámmal sétáltunk az utcán, tízlépésenként köszöntek rá, emelte apám a kalapját. Igazában emberként ismerhettem, ám azt jól tudom, mit jelentett számára a kórház, a betegei, a gyógyítás. Ott volt a sorban a család is. A kórház és a város.

Patkós Miklós díjat alapított édesapja tiszteletére. Fotó: Szük Ödön

– Ezért nem voltam képes elfogadni, hogy miután elment, végérvényesen vége legyen, megmaradjon csupán számunkra, a család számára. – Ezért történhetett, hogy a fiú alapított díjat orvos apja tiszteletére.

Patkós Imre Mezőtúrról származott, édesapja kis jövedelmű nyugdíjas volt. De nagy szó is volt, hogy fia tanulhatott. Budapesten végezte az egyetemet, Győrben lett az első munkahelye, a megyei kórház Zrínyi utcai idegosztályi épületének második emeletén kapott parányi lakást. A háborús körülmények miatt rengeteg volt a sebészeti ellátnivaló, a sebész számára gyakorlatszerzésben egyetlen esztendő tíz békeévvel felért. 1957-ben Patkós Imre doktor szervezte meg Győrben a baleseti sebészetet, s volt később vezetője az osztálynak. Szigorúság, tudatosság, következetesség. Így őrzi Miklós apja emlékét. Miután az apa a kórházból hazatért, leült egy fotelbe, de még sokáig nem lehetett hozzá szólni, otthon dolgozta fel, ami az intézetben vele és munkája közben történt. Miután a sebészettől már elköszönt, megmaradt számára a rendelőintézetben két nap. Ez a két nap volt a hét legfontosabb napja.

Két fia kisgyerekként azt hallhatta az apjától, mekkora nagy dolog, kitüntetés a család számára, hogy Győrben élhetnek. Kiváltság és ezt apjuk belenevelte gyerekeibe.

Az apa fiaival Märklin vasutat épített, s ezt karácsony táján állították fel mindig s persze év közben gyarapították a kocsiparkot. Karácsonykor Patkóséknál vasútnézőben ott voltak a sebészkollégák: Szabó Pál, Király Géza, Jancsó doktor és a többiek. Elmaradhatatlan aktusa volt az év végi ünnepeknek.

A sebész főorvos két fia közül László, az idősebb, Győrben még amatőr csillagász volt, fizikus-csillagász lett, az Akadémia csillagvizsgálójában van a munkahelye. Révaista volt, ahogy öccse, Miklós is. A Révaiban tanult Miklós felesége és már kirepült, két egyetemet végzett gyermeke is. Miklós a budapesti Műszaki Egyetemen végzett vegyészmérnök, a Graboplast az eddigi egyetlen munkahelye, immár harminckét éve. A társaság termelésért és fejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese.

Patkós doktor emlékérmét Bardocz Barna készítette. Első alkalommal Palkovits Zoltán sebészdoktor kapta meg. Legutóbb pedig Papp Zsuzsa doktor, aki a sebészeti utógondozásban szerzett nagy érdemeket.
Patkós Imre főorvos jó néhány szakmai elismerést kapott, de kitüntetései közül talán a Pro Urbe díjra volt a legbüszkébb, amit a várostól kapott. Ezért is mondja talán Miklós fia, hogy kötődnünk kell és küldöttei vagyunk a városnak, ahol élünk. Ezért készíttetett magának Győr – révais trikót és ölti magára a világban, amerre csak jár.

Olvasóink írták

 • 3. H.Béla 2008. január 09. 14:28
  „Tisztelt Kisalföld!
  Végre olyan cikkek is megjelennek az oldalakon, ami pozitív, példamutató, követendő!
  szívesebben olvasok ilyen írásokat, mint a megverte-csődbement-lezuhant típusúakat.
  egy napilap elolvasásától, egy híradó megnézésétől az embernek el megy a kedve az élettől, pedig nem kellene így lennie! néhány pozitív hír, egy-egy siker bemutatása jobbá tehetné még ezt a lapot is.”
 • 2. Rechnitzer János 2008. január 08. 19:27
  „Gratulálok Miklósnak, hogy édesapja emlékét ilyen méltó és dicséretes módon élteti. Nagyszerű orvos volt, igaz szívvel szerette Győrt! A díjazottak szintén kíváló orvosok, követik Patkós főorvos példáját.”
 • 1. Nagy Árpád 2008. január 08. 08:41
  „Patkós főorvos valóban fogalom, a hozzáértés és a lelkiismeretesség példaképe. Legendásan jó szakember volt csak a hírét ismerem, örülök, hogy ápolják is emlékét. Úgy jegyeztem meg a nevét, még gyermekként, hogy ő aztán sikewresen összepatkolja a súlyos sérülteket is. Miklós fiának hozzáállása is követendő lenne. Sajnos sokan akik állítólag a várost képviselik megfeledkeznek arról, hogy ők a város küldöttei!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összehangolják a közlekedési lámpákat

Győr - A Királyszéki úton, Ménfőcsanak irányából haladva a 83-as főút felé, a Decathlon Áruház… Tovább olvasom