Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Kukába ne kerüljenek a `drága dobozok´ - érték Győrben az italoskarton - videók

A Győrben összegyűjtött tejes és gyümölcsleves dobozokért az IKSZ díjazásban részesíti az oktatási intézményeket. Sok-sok fotó!

Nagyszabású környezetvédelmi programot indít Győrben az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) és a Győr-Szol Zrt. óvodák és általános iskolák számára.

A program keretében a gyerekek által szelektíven összegyűjtött tejes és gyümölcsleves dobozokért az IKSZ díjazásban részesíti az oktatási intézményeket. A kezdeményezés célja, hogy a gyermekeken keresztül a szülők figyelmét is felhívja csomagolási hulladékok, ezen belül is az italos kartondobozok folyamatos szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának fontosságára. Az immár négy éves program, az idén 15 városban és mintegy 80 településen kerül megrendezésre, több mint 300 oktatási és nevelési intézmény diákjainak adva lehetőséget, hogy a gyakorlatban is megtapasztalhassák a környezetvédelem ezen egyszerű módját.


Videó: Cseh Róbert


Az évről évre egyre szélesebb körben megvalósuló program menetét egy tájékoztató nap keretében mutatta be az Italos Karton Egyesülés és a Győr-Szol Zrt. Az eseményen bemutatásra került a tejek és gyümölcslevek leggyakoribb csomagolásának újrahasznosítási folyamata és a gyűjtőprogram mechanizmusa.


Kukába ne kerüljenek a `drága dobozok´ - már Győrben is érték az italoskarton - fotók: Cseh Róbert

"Az italos kartondoboz gyűjtőprogram keretében a gyerekek megtanulhatják, hogy a hulladék érték, hiszen az üres tejes és gyümölcsös dobozokért jutalmat kapnak az intézményeik. Bízunk benne, hogy az akcióban résztvevő óvodások és iskolások felismerik és szüleiknek is megtanítják a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás fontosságát és reméljük, hogy nem csak a program ideje alatt, de azután egyetlen italos karton doboz sem fogja a kukákban végezni." - mondta Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója a tájékoztatón.

A program jól illeszkedik a Győr-Szol Zrt. által működtetett oktatási és nevelési intézmények bevonásával zajló lakossági akcióhoz, amelynek keretében a kupak, az újságpapír és az elektronikai hulladék kerül visszagyűjtésre.

A gyűjtőprogram keretében, amely 2014. május 30-ig tart, az IKSZ az összegyűjtött mennyiséggel arányos díjazásban részesíti az intézményeket. Az összegyűjtött italos kartondobozok minden kilogrammjáért 20 forintot fizet az Egyesülés a résztvevő intézményeknek. A gyűjtésért járó díjazáson felül, azt az intézményt, amelyben a program folyamán 1,5 tonna feletti mennyiséget gyűjtenek a gyerekek, 100.000 forinttal jutalmazza az egyesülés. Mindemellett az országos összehasonlításban, létszámarányosan legtöbbet gyűjtő óvodát és iskolát is 100.000-100.000 Ft-os különdíjban részesíti az IKSZ a program végén.

Amikor az erdő fájából készült papír felhasználásával italoskarton dobozt gyártanak, akkor a természet egy kis részét zárják bele a dobozba. A kiürült dobozok szelektív visszagyűjtésével és újrahasznosításával ezt a "kis természetet" mentjük meg a szeméttelepi enyészettől. Ezt a nemes programot kínálja az IKSZ a győri óvodásoknak és iskolásoknak.

Az IKSZ 2004. óta szervezi az iskolai és óvodai italos karton dobozgyűjtő programokat. Az előző tanévben, a programban résztvevő 80 település 278 oktatási intézményének 70.000 diákja annyi italos kartont gyűjtött vissza, hogy azok kilapítva és egymás mellé helyezve Budapesttől csaknem Rómáig elérnének. Az így összegyűlt italos kartonok tömege meghaladta a 127 tonnát.

Az óvodák és iskolák gyűjtőzsákokban tárolhatják az összelapított italos kartondobozokat, melyeket Győrben a helyi közszolgáltató, a Győr-Szol Zrt. munkatársai szállítanak el. A programot az IKSZ a helyi kommunális szolgáltatókkal és önkormányzatok támogatásával Nagykanizsán, Zalaegerszegen, Baján, Győrben, Szolnokon, Debrecenben, Egerben, Kaposváron, Nyíregyházán és Gödöllőn, Pécsett, Székesfehérváron és Tiszafüred és térségében rendezi meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letették a Győr Aréna alapkövét - fotók, videó

A Magvassy Mihály csarnok tőszomszédságában csütörtökön letették az új győri multifunkcionális… Tovább olvasom