Kisalföld logö

2017. 03. 01. szerda - Albin 3°C | 12°C Még több cikk.

KSH: A megyei bérek nőttek legjobban

A megyében nőttek a legnagyobb mértékben a havi keresetek, egy lakosra számítva itt termelte a második legtöbbet az ipar és itt épült a második legtöbb lakás. Az építőipar viszont továbbra is szinte szabadesésben van.
A Központi Statisztikai Hivatal közzétette Győr-Moson-Sopron megye első féléves gazdasági és társadalmi folyamatairól szóló tájékoztatóját. Az elemzésből összességében pozitív kép tárul az olvasó elé, főleg, ha az adatokat más térségekkel hasonlítjuk össze. Az itteni gazdaság erejét jelzi például, hogy az ipari termelés 7,2 százalékkal bővült január-júniusban, miközben országosan stagnált, valamint a megyék csaknem felében és Budapesten visszaesést regisztráltak. Az egy lakosra jutó közel hárommillió forintos érték a főváros és Komárom-Esztergom után a harmadik legmagasabb.


Az ipari teljesítményben meghatározó a járműipar szerepe, csakúgy, mint a beruházások terén. A megyében a cégek összességében – nem kis részben a győri Audi Hungaria Motor Kft. bővítésének, fejlesztésének köszönhetően – 131 milliárd forint értékben fektettek be az esztendő első hat hónapjában, ami az országos érték tizede. Az egy itt élőre számított 291 ezer forint nemcsak valamennyi megye, de még Budapest adatánál is magasabb.

Ahogy tegnap megírtuk, Győr-Moson-Sopron megye munkanélküliségi rátája a legkedvezőbb az egész országban, a Központi Statisztikai Hivatal mostani tájékoztatójából pedig kiderül, hogy arányaiban megyénkben dolgoznak a legtöbben (a 56,3 százalékos foglalkoztatási arány még a fővárosénál is magasabb). Ráadásul a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete nálunk emelkedett a legnagyobb mértékben – tíz százalékkal – az első félévben 2011 azonos időszakához képest az országban, és megközelítette a 225 ezer forintot. Az átlag persze sok mindent eltakar, ugyanakkor tény, hogy a szellemi foglalkozásúak Budapesten, valamint Fejér és Komárom-Esztergom megyében is jobb bérre számíthatnak, a fizikai dolgozók viszont Győr-Moson-Sopronban a legmegfizetettebbek. A két kategória átlagjövedelme – 281 ezer s 188 ezer forint – közötti különbség viszont jelentős.

A lakásépítések száma ugyanakkor csak részben ad okot az örömre. Az érték mindössze hat megyében emelkedett az egy évvel korábbival összevetve, köztük itt 11 százalékkal. Az első félévben használatba vett 333 lakás, ház viszont a korábbi évek szintjének a felét sem éri el. Csekély vigasz, hogy országosan egyötödös zuhanást jegyeztek fel, miközben tavaly minden idők legkevesebb új otthona épült fel.
A lakások majdnem fele Győrben és Sopronban, csaknem kétharmada pedig a 11 városban készült el. A 172 község közül 44-ben fejeztek be építkezést, összesen 127-et, ami 23 százalékos apadásnak felel meg. A falusi építkezések mintegy harmada két településen valósult meg, a szlovák határ menti Rajkán és a Sopronhoz közeli Harkán.

Az építőipari számokban még ennyi pozitívum sincs. Az ágazat teljesítményének újabb, majd 30 százalékos esése a nyolcadik legrosszabb adat az országban. Az egy lakosra jutó termelési érték a hazai átlagot sem éri el.

Olvasóink írták

  • 1. rubeola 2012. szeptember 19. 15:05
    „Mikori cikk ez? Nekem és még sok-sok közalkalmazottnak /akikről tudok!!!/ egy rohadt kanyi fillérrel se "nőt" a fizetése már legalább 5 éve!!! Ki írta és honnét vette ezt a baromságot? Jaaaaa? KSH!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri `bagolybuszok´ ismét meghódítják az éjszakát

Egyetlen éjszaka erejéig ismét buszjáratok szállítják haza a fiatalokat bulizás után Győrben. A bagolybuszok azonban a hivatalos menetrendbe nem tudják "befészkelni" magukat. Szavazással. Tovább olvasom