Kisalföld logö

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Krúdy-iskola: Hal tömjénezve és kürtőskalács lila akáccal

Halból gulyás? Versenysiker. Kicsit szokatlan a harcsa mint gulyásalapanyag, de a Krúdy Gyula-középiskola szakácstanulói győzelmet arattak vele. Hagyományos ízeket, módszereket korszerű technológiával és saját ötletekkel ötvöztek.

Leginkább azért szeretik választott szakmájukat a Krúdy tanulói, Mohos Gyula, Tolnay Béla és Nagy Péter, mert izgalmasnak tartják, hogy tanáraikkal közösen fejleszthetnek ki recepteket és így gyakran egészen egyedi különlegességek születnek.

Például legutóbb egy verseny helyszínére sietve útközben láttak meg olyan virágokat, növényeket, amelyek ihletet adtak desszertjük ízesítéséhez, díszítéséhez. A fiatalok arra készülnek, hogy nemcsak finomságokkal kápráztatják el nemsokára az étterembe járókat, hanem azzal is, ahogy a szemük láttára látványos produkcióként elkészítik az ételeket.

Nemrégiben a fegyverneki Diák Gulyásfesztiválon már azzal is felcsigázták a versenytársak érdeklődését, hogy felsorolták menüjük fogásait. Mindenki meg akarta ízlelni főztjüket és a zsűri sokat kóstolt szakemberei is csak úgy falták, pedig ők feladatuk miatt már sokat ettek, mielőtt feltálalták nekik.

Szakácsdiákok gulyásfesztiválon. A győri Krúdyban tanuló Tolnay Béla, Nagy Péter és Mohos Gyula országos versenyt nyertek menüjükkel, amiben haltepertő és gyümölcsös kürtőskalács is szerepelt.
Szakácsdiákok gulyásfesztiválon. A győri Krúdyban tanuló Tolnay Béla, Nagy Péter és Mohos Gyula országos versenyt nyertek menüjükkel, amiben haltepertő és gyümölcsös kürtőskalács is szerepelt.


Nem csoda, hogy az országos versenyen első helyezést értek el és elnyerték a fesztivál vándorkupáját, sőt, különdíjat is kaptak. Tanáraiknak – Budai Emíliának és Boglári Ferencnek – persze nem kis része volt a sikerben, a felkészülésben.

A győzelmet aratott étel neve: harcsagulyás, ahogy a Rába partján készítik. Azért gondoltak arra a krúdysok, hogy halból készítenek gulyást, mert a versenyen a folyók találkozásánál lévő Győrt képviselték. Fegyverneken, a Tisza partján a szabadban felállított bográcsukba először az olajra hagyma került, pörköltalapot készítettek, amit halalaplével engedtek fel és belefőzték a burgonyát. Külön hallében főztek hozzá haltejes gombócot. A harcsafilét pedig úgy hőkezelték, hogy először megtömjénezték, azaz parázsló faforgácson fazékban megfüstölték, majd megkérgezték, rostlapon megsütötték.

Ráadásként a harcsagulyást menübe foglalták: előételként Marcal-parti haltepertőt, desszertként gyümölcsös kürtőskalácsot kínáltak hozzá. A tepertő ponty hasaaljából készült, faszén felett rostlapon kisütötték és balzsamecetes, lila hagymás, citromos ágyon tálalták. A kürtőskalács attól lett gyümölcsös, hogy a megsütött tésztát felszeletelték és áfonyás, szőlős, mézes-gyömbéres töltelékkel töltötték és bodzavirág, lila akác is került mellé a tányérra.

Olvasóink írták

  • 3. megyerzsu 2011. június 16. 16:03
    „Büszkék vagyunk Rátok! Minden dimenzióban!!!”
  • 2. tak@ 2011. június 16. 00:11
    „Gratulálok;)
    nekünk tavaly csak a második hely jutott, de azzal is nagyon boldogok voltunk:)”
  • 1. csing07 2011. június 15. 22:00
    „Feribá korához képest a legjobb oktató tanár Eminéni pedig az lesz ha így halad !!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illegális gyermekmunka a megyében: meggyet szedtek a kiskorúak

Noha megyénkben meglehetősen ritka a jogellenes gyermekmunka, az tény, hogy a kiskorúakat többnyire… Tovább olvasom