Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Krónikát rejtő öreg, családi Bibliák

Győr - Családi Bibliákból, énekes- és imakönyvekből rendeztek kiállítást a szabadhegyi reformátusok. A gyülekezet tagjai számos különleges darabbal rukkoltak elő az ünnepi alkalomra.
„Az én Bibliám" című kiállítás ötletét a Biblia éve kínálta a szabadhegyi reformátusoknak. Lentulai Attila esperes, a tárlat rendezője érdeklődésünkre elmondta: olyan becses családi Szentírások is előkerültek a gyülekezet tagjaitól, amelyekből nemcsak Isten igéje, hanem egy-egy jeles református família krónikája is megismerhető.
– Lehet, hogy nem mind szép, elegáns kivitelű könyv, amit bemutattunk, de nemzedékeket összekötő, örök értéket közvetítenek és történetük egyediséggel ajándékozza meg mindegyiket – hangsúlyozta Lentulai Attila, majd felsorolt néhányat az öreg Bibliák közül, amelyek a József Attila utcai gyülekezeti teremben szerepeltek.

Így többek között a jeles prédikátor, Komáromi Csipkés György XVII. századi Bibliáját, vagy a későbbi korokból azt a Szentírást, amelynek újszövetségi részét Czeglédy Sándor, a Kossuth utcai református gyülekezet egykori lelkésze fordította és adta ki újra Győrött. Hasonlóan különlegességnek számít az úgynevezett skót missziótól származó kis Szentírás, miként ritka darab a két világháború között kiadott Képes Biblia is, amelyhez a jeles református püspök, Ravasz László írt előszót. A kiállítás egyik megviselt, annál becsesebb könyve Körmendy Lajos Bibliája, amely a II. világháború és a fogság alatt is kísérte a neves lelkipásztort.

Lentulai Attila esperes szerint a szabadhegyi gyülekezet tagjai számos különleges Bibliával rukkoltak elő az ünnepi alkalomra. Fotó: Krizsán Csaba
Lentulai Attila esperes szerint a szabadhegyi gyülekezet tagjai számos különleges Bibliával rukkoltak elő az ünnepi alkalomra. Fotó: Krizsán Csaba

– Külön említést érdemel az a Csáfordy család tulajdonában lévő, tizenkilencedik századi Szentírás, amelynek vége a történelem viharában valahogy elkallódott és valaki a családból gyönyörű kézírással hozzámásolta a hiányzó részt – mesélte az esperes, majd a kézírásos bejegyzésekből idézte azt, amely a kiállításhoz készült emléklapon is szerepel. – Valaki az egyik családi Bibliába ezt írta: „E szent könyv olyan a mi kezünkben, mint a lámpás, mely eligazít bennünket az élet sötét útjain. Erős támaszték ez, melyre bizton támaszkodhatunk. Tudomány a tudatlanságban, melyben születtünk, erő az erőtlenségben, melynek közepette leéljük napjainkat, orvosság a betegségben, vigasztalás a szenvedésben, reménység a haldoklásban, élet a halálban."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Herkely: az útfelújítás halaszthatatlan

Győr - Nemrég írtunk arról, hogy 14 Fehérvári úti lakó tiltakozik az út felújításának és mellette… Tovább olvasom