Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Kritikák kereszttüzében

Július elsejétől új vezetője van a ViDaNet kábeltelevíziós szolgáltató részvénytársaságnak, az eddigi vezető, Bercsényi Péter .
Július elsejétől, mint már megírtuk, új vezetője van a ViDaNet kábeltelevíziós szolgáltató részvénytársaságnak, az eddigi vezető, Bercsényi Péter külsős szakértőként dolgozik tovább.

– Első beszélgetésünkkor, 1990 márciusában, a Kábeltv Kft. hivatalos működése megkezdésekor célként a stabilitást jelölte meg, az egységes, városméretű szolgáltatást. Kicsit idealisztikusnak tűnt...

– Akkor még nem kábeltelevíziózásról beszéltünk, hanem közösségi műsorjelelosztásról. A városban harmincnyolc kisebb-nagyobb elosztóhálózat volt több szolgáltató működtetésében, jellemzően négy földi sugárzású műsorral, a két magyarral és két „bécsivel", szerencsésebb helyen egy szlovák csatornát is lehetett nézni. Az árakat egy 1960-ban kelt rendelet szerint szabályozták, a díjbeszedést az ingatlankezelő vállalat végezte. Látszott, hogy ebből a pénzből fejlesztésre aligha juthat, ezért 1988-ban létre kellett hozni egy gazdasági társaságot, egy egyszemélyes kft.-t... Pszintén szólva senki sem bízott igazán a sikerében.

– Nem sokkal később mégis olyan döntés született, hogy elkezd a cég „építkezni"...

– Nem is volt más megoldás, hiszen 1990 közepére kiderült, hogy az üzemeltetők a kialakult „felségterületükből" nem akarnak engedni, ha igazán hajlandók az együttműködésre. Ráadásul szerintem üzemeltető-karbantartóként túl sokat kaptak munkájukhoz képest, így rendszerfejlesztésre forrás már nem jutott. A Győri Kábeltelevíziós Szolgáltató Kft.-nek meg kellett teremtenie a személyi és technikai, technológiai feltételeket az előrelépéshez. A következő cél ugyanis az volt, hogy össze kellene vonni a sokféle rendszert.

– Évekig tartó munka volt, nem ment zökkenők nélkül. Mi volt a legnehezebb?

– Megértetni a lakossággal, hogy csak egy új, korszerű hálózattal lehetséges a fejlődés. Sok vitánk volt például olyan „apróságokon", hogy miért kell a házgyári lakásokba gyárilag beépített antennakábelek, dugók helyett újat szerelni. Volt, akinek azt mondtuk, inkább kifizetjük mi azt a két és fél méter vezetéket, de nem hagyjuk a régit, ami már a ház építésekor is korszerűtlennek számított. Ne felejtsük el, a televíziózás gyorsan fejlődött, s már 1989-ben volt műholdas adás, aminek továbbításához itt Győrben is még pártbizottsági hozzájárulás kellett... Az összevonási szakasz a peremkerületek kivételével 1993-ig lezárult, a következő évben meg lehetett kezdeni a lehetőségeken belül a házhálózat-átépítést. Az elsőként átépített József Attila-lakótelepen már huszonnégy tévécsatorna volt a szolgáltatási kínálatban, ki lehetett alakítani különböző programcsomagokat. 1998-ra elértük, hogy az egész rendszer egy fejállomásról működött, 1999-ben pedig elkészült az első nagy üvegszálas összeköttetés Ménfőcsanakkal.

– A város aztán a következő évben el is adta kábeltelevíziós hálózatát és a céget...

– Mégpedig igen jó áron, több mint három és fél milliárd forintért. Ebben persze közrejátszott az akkori távközlési konkurenciaharc is. Győr ebből a pénzből sok fejlesztést meg tudott valósítani.

– Kicsit személyesebb vizekre tévedve: ez alatt a tizenhat év alatt elismerést vagy kritikát kapott többet?

– Egy szolgáltató cég mindig a kritikák kereszttüzében áll, és persze a vezetője különösen. Én is megkaptam többször, hogy „kiskirály" vagyok. Tény, hogy igen következetesen és megalkuvások nélkül csináltam, amit szakmailag a fejlődés érdekében jónak tartottunk. De hát ehhez a „kiskirálysághoz" tartozott annak „szép" oldala is, főleg 1996-ig, hogy sokszor a bajban kollégáimmal együtt húztam a kábelt vagy tartottam éjszaka a lámpát a padláson a szerelőknek... Elvem a lehető legnagyobb működési biztonságú hálózat kiépítése volt, mert csak arra lehet egyre újabb, korszerűbb szolgáltatásokat építeni, olyanokat, amelyek eladhatók, s abból a pénzből lehet mindig továbblépni.

– Tapasztalat, lakossági észrevételek is mutatják, a szolgáltatók és az igények nincsenek mindig összhangban.

– Talán soha nem is lesznek. Sokan elfeledkeznek egy alapvető dologról, arról, hogy a kábeltelevíziós szolgáltatás programcsomagos megoldása csak a nagy tömegű igények kielégítésére szolgálhat. Mindig vannak és lesznek természetesen eltérő, egyedi igények is, és azok kielégítésére különböző lehetőségek. Mi is kidolgoztuk már például a digitális szolgáltatás bevezetésének feltételeit. Ez a világon mindenütt így működik.

– A ViDaNet élére új vezető került. Milyen érzésekkel jött el tizenhat év után?

– Hosszú és küzdelmes időszak volt, azt hiszem, kicsit bele is fáradtam. Szerettem, amit csináltam, és egyáltalán nem „személyes művemnek" tartom. Gyakorlatilag a semmiről indultunk kollégáimmal, és a „Győr Kábel" meghatározó lett az országban az iparágon belül. A ViDaNethez tartozik Győrön kívül ma már Mosonmagyaróvár, Tata, Kaposvár, Pécs, Mindszent és Budapest több kerületrésze. Jó érzés, hogy nem problémahegyeket sikerült átörökítenem. Tiszta kézzel és lelkiismerettel adtam át a vezetői széket, a továbbiakban külső szakértőként támogatom a menedzsment munkáját.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó József: közös lobbistratégiát!

Közös lobbistratégiát kell kidolgozniuk a polgármesterjelölteknek arra, hogy Győr régióközponti… Tovább olvasom