Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Kritika - Egy lócsiszár virágvasárnapja

A bosszú és az igazság drámája két részben a Győri Nemzeti Színházban.


Sütő András Henrich von Kleist krónikája nyomán írt, az „Egy lócsiszár virágvasárnapja" című műve a 16. század derekán, egy németországi falucskában játszódik. A parasztfelkelés megbukott, a reformáció eszméi hódítanak. A politikai, egyházi és társadalmi események meghatározóak, szélsőségek jellemzik az egyének hitvallását. Mindez megmutatkozik Kolhaas Mihály becsületes, törvénytisztelő, istenfélő lócsiszár és a lázadókkal tartó jó barátja, Nagelschmidt kapcsolatában.

A győri színház Csankó Zoltán és Horváth Lajos Ottó párosa precízen ábrázolja a nézetkülönbségekkel teli, de mégis barátsággal átszőtt viszonyt. Néhol több az energia a játékban, mint a szituációban, mégis kiváló a szereposztás, tökéletes kivitelezés.

Kolhaas alázatos jelleme akkor kezd változni, mikor megsértik jogérzetében. Két lovát a tronkai vámos lefoglalja, szolgáját megverik, a paripák átadását megfizettetik. Az igazát hajszolva feleségét, Lisbeth-et (Botos Éva) engedi az uralkodó elé panaszos kérelemmel, ám mikor az asszony átadná ezt, egy testőr halálra sebzi. Ekkor veszik ki Kolhaas Mihály lelkéből minden nemesség, a bosszú felemészti tisztességes irányelveit, mészárlásba kezd, a feudális önkényurakra tör, váraikat feldúlja.

Sorfordító alkalom, mikor a lócsiszár végső leszámolásra készül a tronkai várban. Sokszereplős jelenet, mozgalom, izgalom, kis poén, amennyi belefér. Így nem csak a szünettől éled fel a közönség a kissé hosszúra írt első felvonás és az eddigi egyetlen helyszín után.

Török András roppant hitelesen formálja meg Tronkai Vencel Bárót. Ugyanez a hitelesség érezhető abban a patetikus pillanatban, mikor megjelenik Luther Márton. Maszlay István alakítása mintha bizonyossággal szolgálna: igen, a történelemkönyveket forgatva ilyennek képzeltem a reformáció jelentős képviselőjét. Szavai hatnak. Nemcsak a nézőkre, a történet szerint Kolhaas-ra is, aki azok hatására feladja magát. Eljön az igazság pillanata: bíróság elé kerül a báró és a lócsiszár. Kolhaas Mihály visszakapja tulajdonát, s örvend, amiért Vencel Bárót két év börtönre ítélik, ám egyúttal szembesülni kényszerül azzal, ami a megtorlás alatt elkövetett bűnei miatt vár rá. Vezeklése ekkora azonban már nem jelent a közönség számára értékpusztulást, mert az ítélet jogos következmény.

Ács János rendező ezúttal sem okoz csalódást. Egy ember tragédiája, a történelem drámája a Győri Nemzeti Színházban.Szereplők:

Kolhaas Mihály
Lisbeth, a felesége
Nagelschmidt
Mária
Müller Ferenc
Luther Márton
Vámos 
Herse
Tronkai Vencel Báró
Várnagy
Henrik, Kolhaas fia 
Günther Báró
Antónia nővér 
Mann
Eibenmeyer, ügyész
Hinz
Kunz
Kallheim
Zauner, ügyész

Csankó Zoltán
Botos Éva
Horváth Lajos Ottó
Gyöngyössy Katalin
Rupnik Károly
Maszlay István
Szikra József
Sárközi József
Török András
Venczel-Kovács Zoltán
Márkus Krisztián
Posonyi Takács László
Bartha Alexandra
Jáger András
Timkó János
Pörneczi Attila
Kszel Attila
Nagy Lóránt
Pingiczer Csaba

Továbbá: poroszlók, jobbágyok, polgárok, asszonyok. 

Díszlet:
Jelmez:
Mozgás:
Súgó:
Ügyelő:

Menczel Róbert  
Gyarmathy Ági
Gyöngyösi Tamás
Vlasics Rita   
Pásztor Gábor

Rendezőasszisztens:
Kszel Attila

Rendező:
ÁCS JÁNOSOlvasóink írták

  • 2. SAmu 2009. október 21. 09:13
    „Csodálatos volt!!! A beavató beszélgetés is felfedte, hogy a mai "nagyon rossz" kor ábrázolása volt ez egyik fő cél. (ld 1. Goldmund, ugye?!) Csankó zseniálisan játszotta élete eddigi legnehezebb szerepét. Gratulálunk minden alkotónak!”
  • 1. Goldmund 2009. október 20. 22:09
    „Ez a történet ma is aktuális.
    Nekem a kesznyéteni bácsi jutott róla eszembe, akit most emberölésért bíróság elé állítottak - pedig csak megpróbálta megvédeni, amiért megdolgozott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bringatolvaj három kerékpárral

Szolgálatba igyekezett egy biztonsági őr vasárnap kora reggel, amikor Győrben, az Egyetem téri… Tovább olvasom