Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Közvélemény-kutatás: Mit szóltak a pártok?

Győr–Sopron - Milyen tanulságot vontak le a pártok a közvélemény-kutatás eredményéből? – erre is kíváncsiak voltunk. A többség igyekezett a számokból a számára kedvezőt kiolvasni. Sikerrel.

A Kisalföld az önkormányzati választások egyéves évfordulója alkalmából reprezentatív felmérést készíttetett Győrben és Sopronban Magyarország egyik legnagyobb közvélemény-kutató intézetével, a Mediánnal. Cikksorozatunk mai, utolsó részében a pártok megyei elnökeit arra kértük, értékeljék saját eredményeiket, mondják meg, melyek a helyi szervezetek számára a legfontosabb tanulságok, s mi volt az (ha volt egyáltalán), ami őket az eredmények közül meglepte.

Fidesz: Jó úton járunk

Szakács Imre, a Fidesz megyei elnöke: – A Kisalföld által kezdeményezett közvélemény-kutatásból úgy látjuk, jó úton halad Győrben és Sopronban is a Fidesz. Sikerült a tavalyi önkormányzati választásokon olyan polgármesterjelölteket állítani Borkai Zsolt és Fodor Tamás személyében, akik az elhíresült „balatonőszödi hazugságbeszéd" következményén túl nemcsak elnyerték a győri és soproni választópolgárok bizalmát, hanem az eltelt egy év alatt végzett munkájukkal megőrizték, sőt, gyarapították azt. A győriek és soproniak visszaigazolták, hogy a Fidesz helyi szervezeteinek programja a városlakók programja is, hiszen a Fidesz által a tavaly őszi választási programokban nevesített fejlesztéseket, a közvélemény-kutatás szerint is, a két megyei jogú város lakóinak többsége támogatja.
Elgondolkodtató viszont, hogy az egyéni önkormányzati képviselők ismertsége és így a választókörzetben végzett munkája is kevéssé ismert a választókörzetben élők számára. Ami meglepett, a civil szervezetek lehetőségébe vetett hit alacsony volta: ha az emberek nem mernek hinni a civil társadalom szervező, teremtő erejében, akkor nagy baj van.

MSZP: Országos tendenciákat látunk

Molnár Csaba, az MSZP megyei elnöke: – A pártpreferencia sajnos az országos tendenciákat mutatja, amelyben jelentős az ellenzéki Fidesz előnye; a számok azonban nem a helyi pártok teljesítményét mérik. Ezt bizonyítja, hogy Balogh József és jómagam is a népszerűségi lista első felében vagyunk, megelőzve Szijjártó Pétert és a jobboldali alpolgármestereket. Jól jelzi a jelenlegi önkormányzatot vezető pártok helyzetét, illetőleg társadalmi beágyazottságának hiányát, hogy a győri lakosok abszolút nem ismerik az új jobboldali képviselőket. A polgármester ismertsége és elismertsége még a meglévő bizalmat jelzi feléje, bár a soproni hasonló számok mutatják, ez nem Borkai Zsolt személyének szól. A politika számára az állandóan változó pártpreferencia helyett az igazi üzenet, hogy mely ügyeket, problémákat, milyen fejlesztési irányokat tartanak a győriek fontosnak. A szocialisták programjában lévő elképzelések a választások során és most is ezekre kínálnak választ. A problémák közül mi is a közlekedés, az utak fejlesztését tekintjük elsődlegesnek, melyek megoldásáról heteken belül konkrét javaslattal élünk.

MDF: A harmadik erő vagyunk

Szabó Miklós, az MDF megyei elnöke: – Meglepő – ám az országos politikai szembenállásnak is „köszönhető" –, hogy az emberek mindössze 20 százaléka érdeklődik élénken a városuk ügyei iránt. Talán ebből is fakad, hogy a lakosság többsége nem észlel jelentős különbséget az előző és a mostani önkormányzat teljesítménye között sem Győrben, sem Sopronban. Ez egy év elteltével nem is várható, hiszen egy város fejlődésének sorsa hosszabb, mint egy választási ciklus, a döntések hatása később érezhető. Örvendetes, hogy a Magyar Demokrata Fórum mindkét megyei jogú városban – a megyéhez hasonlóan – a harmadik erő, kiegyenlítő, józanító szerepet betöltve a két nagy párt közötti csatákban. Az érthetetlen viszont, hogy Győr néhány közéleti személyiségének ismertségi és népszerűségi listáját milyen alapon állították össze, s miért nem került fel Szabó József (MDF), aki a győri közgyűlésben a legaktívabb és a legtöbb javaslatot tette.
Lassú, ám szükséges folyamat kell legyen, hogy az emberek újra a politika felé forduljanak és véleményük kifejtésével beleszóljanak környezetük, településük életének alakításába.

SZDSZ: Csak igen vagy nem

Szentkuti Károly, az SZDSZ megyei elnöke: – Az SZDSZ számára nem volt meglepő a két megyei jogú városban végzett közvélemény-kutatás eredménye. Tekintettel a mintavétel nagyságára, nem tartjuk reprezentatívnak a közreadott eredményeket. A két nagy párt folyamatos küzdelme természetes módon háttérbe szorítja a kisebb pártokat, emiatt sokan úgy gondolják, hogy csak az igen és a nem között lehet választani.
Hancz Gábor–Sudár Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiába hibás az autó, nem kötelező a cseréje

Győr-Moson-Sopron - Egy mosógép és egy autó között nincs különbség a jótállás szempontjából. Ezzel… Tovább olvasom