Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Központ drogosoknak Győrújbaráton?

Győrújbarát Dobó utcai lakosai aggódva keresték meg a Kisalföldet, mert úgy tudják, hogy a Szentlélek Alapítvány rehabilitációs központot tervez az utcában lévő többteleknyi területére.

Az alapítvány elnöke, Benkovich Ferenc atya elmondta: a hír igaz, de a megvalósítás még csak az elvi tervezgetés, az álom szintjén van.

– Szép és nemes cél a rehabilitációs központ, de nem családok, kisgyerekek által lakott övezetben kellene azt felépíteni. Ráadásul az ingatlanárak is esnének, a mostani töredékét érnék az intézmény miatt – beszéltek aggodalmukról a Dobó utcaiak. A lakók leginkább azt sérelmezik, hogy a tudtuk nélkül tervezik a központot. A Szentlélek Alapítványnak több telke is van az utcában: van köztük üres terület és gyümölcsös is. A lakók hallomásból úgy tudják, hogy ide épülne a rehabilitációs központ.

A találgatások tisztázása érdekében megkerestük az alapítvány elnökét, Benkovich Ferenc atyát, akitől megtudtuk: a cenacolo közösséget szeretné Győrújbarátra vinni. A cenacolo egy 30 éve alapított, több országban jelen lévő keresztény közösség, amely befogadja az utat tévesztett fiatalokat, elsősorban az alkohol- és kábítószer-függőségben szenvedőket. A központba önként vonulnak be a szenvedélybetegek, s munka és imádság által gyógyulnak meg. A jelentkezőknél pszichológusok megvizsgálják, hogy van-e még remény a gyógyulásra, csak azok kerülhetnek ugyanis a központba, akik rehabilitálhatók – beszélt a közösségről az atya.

– Érthető a lakók aggodalma, mert nem tudják pontosan, miről van szó. Olyan ez, mint egy szerzetesközösség, napirenddel, önellátással, zártsággal. A betegek imádkoznak és dolgoznak, a gyümölcsöst tartanák rendben, szüretelnének. Ezt a szempontot szem előtt tartva tudatosan választottam ezt a területet – mondta Benkovich Ferenc. Hozzátette: – A szenvedélybetegek is betegek, akárcsak a rákosok, akikért mindent elkövetünk. A lelkipásztornak feladata, hogy rajtuk is segítsen, a központtal a győrújbarátiak értéket kapnak.

A konkrét tervek ellenére a központ még csak elvi szinten, az álom szintjén létezik, még a kivitelezés megkezdésének időpontját sem tudni – közölte az atya.

Juhászné Árpási Irma polgármester az üggyel kapcsolatban így nyilatkozott: az ötlettel semmilyen formában nem kereste meg még az alapítvány sem őt, sem az építési hatóságot. Közölte: a Dobó utca lakóházas övezet, s ahhoz, hogy oda intézményt építsenek, a település rendezési tervének módosítása szükséges, ami legalább 2 év.

Hangsúlyozta: erre vonatkozó kérelem sem érkezett még az önkormányzathoz, s a hivatalos megkeresésig nincs mit mondani az ügyről. A lakók jelezték: szükség esetén aláírásgyűjtésbe kezdenek, petíciót írnak, minden törvényes eszközt felhasználnak, hogy a központ az utcában ne épülhessen meg.

Olvasóink írták

 • 13. Julianusz 2011. augusztus 04. 19:26
  „Erre azonban csak most figyeltem fel, hogy a cím egy olyan megfogalmazás, amit mindenki saját szájíze szerint értelmezhet. Központ drogosoknak, érdekes dolgokat jelenthet. Tán még központi elosztóhelyet is. De a rehabilitációs központ, a bentlakásos intézmény az egészen más értelmet tükröz. Tehát jólenne, ha a cím egyértelműen tükrözné a tartalmat.”
 • 12. Julianusz 2011. augusztus 04. 18:40
  „Netán ön az engedélyező hatóság Giulietta0 ???? Én nagyon szívesen látnám ezt az intézményt a szomszédomban, mert legalább 30 embertársamnak adna munkát, és mint sokszor hangoztattam Ferenc Atya számomra garancia. Önön kívül ezt sokan tudjuk, hogy aki évtizedek óta gyerekekkel foglalkozik, és nagyon szeretik tisztelik az óvodásoktól a gimnazistákig, minden bizonnyal nem drogelosztót, drogtelepet, hanem az emberség, a munka, a szeretet , a hit eszközével gyógyítást tisztulást, új életkezdést szeretne biztosítani az eltévedetteknek.
  Arról nem beszélve, vegye szemügyre az általa megálmodott, megvalósított intézményeket, lehet, hogy ha nem tudná, észre sem venné, hogy mi folyik odabenn. Jobban érti, tudja ő, mint sok szülő, hogy mi van kárára kis és nagy gyereknek. Egyébként meg nem kívánom, hogy ön kopogtasson elsőnek az ajtón gyermekével, unokájával, mert a haverok, a győri szórakozóhelyek rosszra csábították!!!”
 • 11. Giulietta0 2011. augusztus 04. 17:55
  „Kedves Julianusz nem az én értelmezésemmel van a gond hanem az Ön fogalmazásával! Maradjunk annyiban, hogy ez a központ nem fog megépülni Győrújbaráton. Jah és mivel arra nem kaptam reagálást, hogy mi lenne ha az Ön/ Önök szomszédságában épülne meg, így úgy tekintem Ön / Önök sem örülnének neki és tiltakoznának ellene! De mint már írtam így könnyű!!!”
 • 10. Stewe 2011. augusztus 04. 17:39
  „Az a tapasztalatom, hogy a drogozást mint olyant, nagyon szűken értelmezik az emberek. Azok az emberek is osztják a drogosokról a véleményüket, akik évtizedek óta a konvencióknak és a törvényi kereteknek megfelelően gyógyszerfüggőek. Avagy dohányosok és képtelenek lerakni, vagy épp kávé nélkül nem tudnak útjukra indulni, vagy az üveg sörük nélkül elképzelhetetlennek tartják hogy lemenjen a nap. Azok az emberek akik most ezt az intézményt választanák Győrújbaráton, tenni akarnak a saját újrakezdésükért, új utakat keresni. na ezt akarják megakadályozni egyesek ...”
 • 9. Julianusz 2011. augusztus 04. 17:24
  „(8-ra) A kisgyerek az utcán nem gyógyulni akarókkal, hanem jelenleg bedrogozott emberekkel találkoznak. A játszóterek padjain sodorják a cigijüket, a buszon mellette utazunk, lehet, hogy a szomszéd srác is rendszeres discódrogos, (de ezt nem szokták kitűzni az utcakapura). Egyébként meg már kérdeztem: az öregotthon lakói az utcán haldokolnak?? Vagy rálát e egyetlen győrújbaráti kisgyerek ezekre a betek öregekre, hogy káros hatás érje őket???
  Higyjétek el, hogy Ferenc Atya Csak színvonalas, diszkrét érületben, körülmények között, káros mellékhatás nélkül vállal garanciát egy általa megvalósított létesítményre.
  A Győrújbatát lakossága megjegyzéshez kívánok értő olvasást! Egy szóval nem emlitettem a győrújbaráti lélekszámot! De megjegyzem a 6000lakosból nem 30, hanem minimum 300 használ legalább minden hétvégén de sajnos inkább gyakrabban drogot.”
 • 8. Giulietta0 2011. augusztus 04. 17:05
  „Kedves Kommentálók! A hozzászólásokat olvasva gondolom semmi közük Győrújbaráthoz és főleg ahhoz az utcához, ahol minden házban minimum két kisgyermek lakik! Könnyű így nyilatkozni persze. Nem gondolom hogyha az Önök utcájában szeretnék ezt a központot létrehozni akkor nem tiltakoznának, de még egyszer mondom könnyű így, hogy semmi közük az egészhez és nem az Önök szomszédságában akarják megvalósítani!!!!! Abban egyetértek hogy ezek az emberek lehet, hogy gyógyulni akarnak, de mi van ha mégsem jön össze ugyebár?? A kisgyerekek szökött drogosokkal találkozzanak az utcán? Esetleg olyan dolgokkal amik hozzájuk tartoznak...?? Hát én nem tudom....!
  De ha ennyire pártolják akkor fogjanak össze hogy Önökhöz közel csinálják meg!!Tényleg!!! Jah és Győrújbarát lakossága meghaladja a 6000-et, kedves Julianus, aki annyira ismeri Győrújbarátot és persze az ott lakókat!!!”
 • 7. Mami85 2011. augusztus 04. 12:05
  „Egyetértek Julianussal, #1. Az utcában lakók, ill. gyermekeik, rokonaik is kerülhetnek abba a helyzetbe, hogy segítségre lesz szükségük, lehet, hogy épp ebben a központban, ami ellen tiltakoznak. Amúgy meg nem egy kocsmáról vagy diszkóról van szó, ahonnan részeg hangoskosó emberek keverednek ki éjszaka, hanem egy olyan központról, ami pont olyanoknak segítene, akik gyógyulni akarnak. Magyarul nem bedrogozott tökrészeg emberek mászkálnának az utcában, hanem józanok (remélhetőleg), mert ők gyógyulni akarnak.”
 • 6. öröksoproni 2011. augusztus 04. 10:56
  „Az örökös ítélkezés, lenézés... Segíteni kell azokat, akik meg akarnak gyógyulni, vissza akarnak illeszkedni a mindennapi normális életbe. Ha kiközösítéssel, elutasítással találkoznak majd gyógyulás után, mi tartaná őket újra vissza valamilyen devianciától? Nekünk volt börtönből szabadult alkalmazottunk, a legmegbízhatóbb, legbecsületesebb volt, mert megbíztunk benne, nem söpredékként kezeltük. Mai napig kapcsolatban vagyunk vele, majdnem 10 éve ugyanott dolgozik, becsületesen. Mert megkapta az esélyt.”
 • 5. bélanéni 2011. augusztus 04. 10:47
  „Az alkoholizmus, a drogabúzus betegség, ahogy a cikkben is van. gondolom a reklamálók orvosi rendelőt sem szeretnének a közelükben, hisz ott is betegek vannak. Mielőtt jönnek a vélemények,miszerint a drogos, az alkoholista tehet a betegségéről, jelzem, hogy nem jobban mint egy influenzás.”
 • 4. há 2011. augusztus 04. 09:59
  „Íme egy videó Noszlopról:
  http://www.youtube.com/watch?v=hP0Ds3lSPeU”
 • 3. Loich 2011. augusztus 04. 09:48
  „Az emberi sötétség határtalan. Hangsúly a rehabilitáción és gyógyulni akaráson van, nem pedig a drogon !
  Egyébként drogügyben meg alap dolgokkal kéne tisztába lenni az átlagembernek. Börtönbe csuknának fiatalokat egy kis füvezésért sokan azok közül, akik már csak Xanax-szal tudnak létezni... No comment”
 • 2. há 2011. augusztus 04. 09:48
  „Julianusz véleményét osztom, továbbá szeretném felhívni a "felháborodott" lakók figyelmét a noszlopi REHAB-Házra. Évek óta működnek, békében. Egyébként én ezt a munkamódszert gondolom egyedül hatásosnak.”
 • 1. Julianusz 2011. augusztus 04. 09:30
  „Majd ha a nagy lázadók gyerekei, akik az utcában laknak, betépve térnek haza a győri éjszakából,akkor jusson eszükbe az okoskodásuk. Szerintem semmi sérelem nem éri őket, mert nem az utcán drogoznak ezek a rehabilitációra alkalmas emberkék, hanem területen belül "GYÓGYULNAK". Nem discót akarnak nyitni, nem éjszakai szórakozóhelyet,<moderálva>, hanem Ferenc Atya nevével fémjelzett (aki azt hiszem bizonyított már Győrben és Győrújbaráton, valamint az Apor Iskolában, a Szent Anna othonban) Intézményt. Az öregek betegek sem az utcán haldokolnak a győrújbaráti otthonban, az utcában lakó gyerekek szeme láttára ugye? Győrújbaráton minimum 30 fiatal drogozik. 700fős faluban 20-at név szerint tudnék sorolni. SAJNOS!!!! De a segítő kezet meg kell akadályozni ugye?????? Csak nehogy ezek az akadékoskodók nyomják a csengőt egyszer gyermekük, unokájuk érdekében, segítséget keresve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés a vevő a győri Virágpiacon

"A lezárás nem bezárást jelent, mégis sokan azt gondolják, hogy az útépítés miatt az árusítás is szünetel a Virágpiacon" – az árusok szerint ez az egyik oka, hogy alig akad vevőjük. Tovább olvasom