Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Közösségteremtő építészműhely az egyetemen

Győr - Elkészült, és nyílt napon lehetett megtekinteni tegnap a Széchenyi István Egyetem hajdani kompresszorházából kialakított építészműtermet, és bemutatták a kapcsolódó beruházásként elkészült, az egész intézményt érintő jelentős informatikai fejlesztést.
Rá sem ismerni a Széchenyi-egyetem egy régi épületére, amely még a közlekedési és távközlési főiskolai korszakban kompresszorház volt. Az átépítést, bővítést tavaly nyár végén kezdték. A földszinten kiállítótermet alakítottak ki, az első emeleten kaptak helyet az építész tanszékek és a konzultációs helyek. A felső szinten a műteremben egyidejűleg 85 hallgató dolgozhat.

A beruházáshoz kapcsolódik az egyetem egészét érintő informatikai fejlesztés. A campuson belüli épületek között nagy sebességű (10 gigabit/sec) gerinchálózat épült és bővült az épületek hálózata is. A megnövekedett igényekhez igazodva korszerűsítették a szerverállományt és a számítógépes kabineteket. A campus teljes területén működik a vezeték nélküli internet. A teljes beruházás így kereken 600 millió forintba került.

A hajdani kompresszorház átalakítva, kibővítve. Fotók: Krizsán Csaba
A hajdani kompresszorház átalakítva, kibővítve. Fotók: Krizsán Csaba

Az új egyetemi létesítménnyel tegnap nyílt napon ismerkedhettek az érdeklődők: egyetemi hallgatók, a környék lakói, építészek. Dr. Szekeres Tamás rektor szólt egyebek között arról, hogy most már érti a tervező, dr. Bodrossy Attila szándékát is: ez az épület valóban építészközösségi miliőt teremt.

Az ide költöző tanszék vezetője, Bodrossy Attila azt emelte ki: a győri egyetemen sok hátránnyal indult az építészképzés a budapesti Műegyetemmel szemben, ám sikerült elérni, hogy semmiképpen sem „másodrangú" az itteni diploma. A kis létszám valós műhelyképzést tesz lehetővé. A hallgatók sokat tanulnak egymástól is, hiszen együtt dolgozik öt évfolyam.

A hallgatók készülő munkái (köztük, fotónkon Papp Eszteré) a műteremben.
A hallgatók készülő munkái (köztük, fotónkon Papp Eszteré) a műteremben.
A hivatalosan még át nem adott épületet részben már birtokba vették, a nyílt napon például éppen diplomavázlatterveket bíráltak az emeleten. A műteremben a látogatók bepillanthattak a hallgatók készülő munkáiba is. Ezeket ugyanis nem cipelik magukkal, napközben vagy bármikor, amikor idejük engedi, dolgozhatnak rajta. Az ötödéves Papp Eszter például az „anyag házának" terveit készíti. Csoportjának feladata, hogy megtervezzék a győri vízpartokra a „művészet túlélőszigeteit", kihasználva a vízpartok sajátosságait. A Rába és a Mosoni-Duna partjára álmodják meg az anyag, a fény, a hang, a dráma és a mozgás házait...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átvették az ovisok a csanaki játszóteret

Győr-Ménfőcsanak - A ménfőcsanaki óvodások egy csoportja – jelképesen társaik nevében is… Tovább olvasom