Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Közösségi házak romáknak

Regionális elektori gyűlés helyszíne volt a minap az Újvárosi Művelődési Ház, ahol megyénken kívül a vasi, a zalai, valamint a Komárom-Esztergom megyében élő roma önkormányzatok vezetői és képviselői tanácskoztak.
Az összejövetel némiképp már a január 11-i, országos cigány önkormányzati választás előszelének is tekinthető. Az ezzel kapcsolatos feladatokat tekintette át a jelenlegi alelnöki tisztséget betöltő Kövesi Vilmos, valamint a dunántúli romákat tömörítő érdek-képviseleti szervezet. Az elnökként tevékenykedő Pádár László a közös érdekek figyelembevételével tervezett szakmai program fontosságát emelte ki, konkrétan azoknak a cigány közösségi házaknak a kialakítását, amelyek kiállításaikkal, könyvtárukkal és internetszolgáltatásukkal jó szolgálatot tehetnek.
– Ezek a központok sokszínűségükkel őriznék a sokat emlegetett roma gyökereket és kultúrát – vélte Pádár László. – Az országos közösségiház-program jelenleg is fut, ami a nemzetiségi alapkönyvtár szolgáltatásait, roma tanulók korrepetálását is magában foglalja, de idővel mentális segítségnyújtást, a gyermekek felzárkóztatását, korrepetálását is tervezzük. Egyfajta cigány múzeumot is szeretnénk kialakítani, ami alkalmat és helyet jelentene a gyökerek, a múlt megőrzésére. Ennek rendszerezése nem nélkülözheti a számítógépet és a modern technikát, amit szerencsére egyre többen tudnak kezelni. A közösségi házakban ez a technika mindenki számára elérhetővé válna, ami segítené a tanulók felzárkóztatását is.
Kövesi Vilmos, az országos cigányszervezet jelenlegi alelnöke kiválónak értékelte a dunántúli, benne pedig a Győr-Moson-Sopron megyei romák érdek-képviseleti munkáját. Bízik az együttműködés sikerében, aminek a DUROKÉSZ a jövőben aktív résztvevője lehet. A beszélgetéssé alakult fórumon több témához is hozzászóló Teleki László kisebbségi államtitkár a pályázati lehetőségekre hívta fel a figyelmet – eszerint a jövőben a különböző roma programokra jó eséllyel pályázhatnak a régiós társulások. A Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára a kisebbséget érintő kormányzati szándékot is felvázolta. A nemrég kialakított romaügyi hivatal tíz szakembere a legfontosabb feladatokra fokuszál és a régió, valamint a megyék érdek-képviseleti szervezeteinek bevonásával helyi szinten is keresi a megoldásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábeltévé-díjemelés: felháborodott fogyasztóvédők

Az Országos Fogyasz-tóvédelmi Egyesület győri szervezetéhez számos felháborodott jelzés érkezett… Tovább olvasom