Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Közösségépítő gondolkodással Nagyszentjánoson

Nagyszentjános legégetőbb gondja, a katasztrofális belvízhelyzet megoldása mellett közösséget és új közösségi házat építene, valamint nyitott önkormányzatot ígér Friderics Cecília polgármester.

Az új településvezető, Friderics Cecília a megyei közgyűlés elnöki referenseként szerzett tapasztalatokat a politikában 2002-ig. Ekkor költözött Nagyszentjánosra, ahol főként két gyermekének szentelte idejét.

A kisebb-nagyobb hiányokkal lezajlott átadás-átvétel után kérdésünkre a legfontosabbnak a belvízveszély elhárítása mellett a Gönyűvel közös szennyvízcsatorna-beruházást nevezte, amelynek támogatásáról egyelőre nem hozott döntést az illetékes bírálóbizottság.

A korábban kilencfős testület most hat képviselőből áll, közülük öten, akárcsak a polgármester, az ˝Összefogás Nagyszentjánosért 2010˝ csoport tagjai. A sikert a hiteles, alapos tényfeltáró kampánynak tulajdonítja, amivel reális jövőképet tudtak adni a nagyszentjánosiaknak.

Friderics Cecília polgármester
Friderics Cecília polgármester

˝A belvízhelyzet miatt katasztrofális állapotokat örököltünk, de sikerült bizonyítanunk, hogy felkészültek vagyunk, és rögtön tenni akarunk a problémák megoldásáért˝ – értékelte a választási eredményt. A képviselők egyházi és civil célokra lemondtak tiszteletdíjukról, a főállású polgármester pedig fizetése feléről. A hivatal nyitott lesz, ígérete szerint az önkormányzat szolgáltató jelleggel fog működni.

Az időjárástól függően még az idén elkezdenék a községi vízelvezető rendszer megvalósítását. Czakó János vízépítő mérnök tervei alapján, helyi vállalkozók bevonásával két nagy vízgyűjtő árkot létesítenek a község nyugati részén a Zseb-ér irányába. Az új testület alakuló ülésén belvízi bizottságot hozott létre, amelynek feladata a gyors és hatékony közvetítés az érdekeltek: az önkormányzat, ingatlantulajdonosok és hatóságok között.

A terveket már a következő hetekben benyújtják a hatóságokhoz. A komplex települési vízelvezető rendszerhez előreláthatólag csak pályázati forrásból juthatnak majd a szükséges összeghez. A belterületi házakat, a lakosokat és az iskolát sújtó állapot mellett azért is égető a megoldás, mert a helyi növénytermesztőknek is rengeteg káruk származik.

A vasút, az autópálya és Gönyű közelsége sok lehetőséget kínál, ezért a rendezési tervet újragondolják, főként beszállítókra és logisztikai cégekre alapozva az ipari fejlődést. A gönyűi út mentén a tervezett Erdőszél Rezidencia lakóparkhoz és a temetőhöz vezető úton Gönyűig kerékpárút építését tervezik. A közterületek szépítésére kertépítő szakember terveit veszik igénybe és olyan többfunkciós közösségi házat szeretnének, amely a sportban is lehetőségeket kínálna.

A legfontosabbnak a közösségépítést tartja az új polgármester. A változás jelei már a kampány alatt tapasztalhatók voltak, és a Devecsernek küldött teherautónyi adomány összegyűjtésekor, majd a most indított közösségi portál működéséből kiderült, létezik összefogás Nagyszentjánoson.

Olvasóink írták

  • 1. Dragó 2010. október 28. 16:56
    „Majd ha 100 ezer ft keresne nem adakozna de így hogy kedves férje keres 2,5 milliót így le mondhatja keresete felét...
    Belvíz:ingyér senki nem dolgozik...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri önkéntesek Devecseren: `néhány helybeli arcára is mosolyt csaltunk´

A hétvégén Győrben szerveződött egy főként egyetemistákból álló csapat, hogy útra keljenek és segítsenek az iszapkatasztrófa sújtotta terület megtisztításában. Tovább olvasom