Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Közösség: tenyo.kisalfold.hu

Tényő - A sokorói település közösségi eseményeinek krónikája a kisalfold.hu tényői klubja. A tenyo.kisalfold.hu oldalain többek között a község turisztikai és kulturális értékeit kínálják a lelkes tagok.
Helybeliek és a településről elszármazottak is regisztráltak már a Kisalföld Online tényői klubjának tagjai közé. A közösség egyik legaktívabb tagja Sulyok Renáta. Az ő jóvoltából olvashatnak a látogatók a község régmúltjáról, a Magyarországon első vidéki tájház történetéről, a Tényőért Közalapítvány tevékenységéről.

A napokban a hétvégi Sokoró Fesztivál gazdag programját nézték meg a legtöbben.

Az írások, dokumentumok mellett számos fotó is színesíti a tenyo.kisalfold.hu-t, többek között a környék természeti szépségeiről, a Bazsarózsa néptánccsoportról, az ovisok meseelőadásáról, a közös virágültetésről, az ökobusz tényői látogatásáról, valamint a községben rendezett környezetvédelmi konferenciáról. Fórumot indítottak Tényő történetéről, illetve a faluszépítő parkosításról is.

A „Tényő klub" legnépszerűbb híre most a szombaton kezdődő kétnapos Sokoró Fesztivál. Varga Gábor polgármester érdeklődésünkre elmondta: kezdeményezésükkel az új hagyomány mellett – a klubhoz hasonlóan – tevékeny közösséget szeretnének építeni.

A résztvevők kaphatják: A tényői kluboldalon (is) népszerűsített fesztivál nyereményajándékaiból még Varga Gábor polgármester irodájába is jócskán jutott. Fotó: Bertleff András
A résztvevők kaphatják: A tényői kluboldalon (is) népszerűsített fesztivál nyereményajándékaiból még Varga Gábor polgármester irodájába is jócskán jutott. Fotó: Bertleff András

– Tavaly határoztuk el, hogy a Sokorói-dombság öt települése, Tényő, Győrszemere, Felpéc, Kajárpéc és Sokorópátka összefog és a falunapokat kiváltó nagyszabású programsorozattal közösen népszerűsíti turisztikai, szabadidős, kulturális, művészeti és gasztronómiai értékeit – hangsúlyozta a polgármester, majd megemlítette, hogy a fesztivál 2 millió forintos költségvetésének 90 százalékát pályázati pénzekből (így a „Reneszánsz év – 2008" keretében kiírt „Tájházak a közösségért" pályázat támogatásából), cégek és magánszemélyek segítségével finanszírozzák.

Farkas Gabriella szerint Tényőn a hétvégi fesztivál programja szemnek, szájnak, fülnek egyaránt kínál látni-, ízlelni- és hallanivalót. Fotó: Bertleff András
Farkas Gabriella szerint Tényőn a hétvégi fesztivál programja szemnek, szájnak, fülnek egyaránt kínál látni-, ízlelni- és hallanivalót. Fotó: Bertleff András

A sokszínű program megvalósulását több mint száz önzetlen önkéntes segíti. Farkas Gabriella, a civil szervezők egyike elmondta: szeretnék bemutatni – többek között – a térségben született népművészeti alkotásokat (hímzések, fafaragások), kóstolókon a Sokorói-dombság régi népi – például kemencében sült – ételeit, ízeit, a nyitott pincékben pedig a vidék borait.

A fesztivál egyik különös színfoltja az az utcai kiállítás, amelyen a korábban meghirdetett fotópályázatra beérkezett, a Sokoró régmúltját és jelenét, hajdani nemzedékek életét, természeti látnivalóit bemutató felvételek „kísérik" majd az érdeklődőket a fesztivál két fő helyszíne, a tájház és a sportpálya között. A sajátos tárlat anyaga természetesen később felkerül a kluboldalra is.

(A Sokoró Fesztivál részletes programja megtekinthető a tényői honlapon: tenyo.kisalfold.hu.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szombati munkazajra panaszkodnak a lakók

Kisalföld SMS: A Cuha utcai bölcsődét úgy újítják fel, hogy még szombaton is hajnali héttől… Tovább olvasom