Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Közösség nélkül elvész az ember

Dr. Tringer László pszichiáter ezer szállal kötődik a régióhoz, volt pannonhalmi diák lévén pedig a bencésekhez.

Baráti beszélgetésre hívták a Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumba, hát jött, s a közelmúlt családi drámái, tragédiái kapcsán rámutatott: család és közösség nélkül elvész az ember.

– Fontos a téma, kutatások is bizonyították, hogy bizonyos anyagi szint fölött akár egy közepes fejlettségű ország esetében nem az objektív, hanem nagyon is szubjektív körülmények a döntők. Pontosabban: az anyagi jólét, a körülmények viszonylag csekély szerepet játszanak az életminőség tükröződésében, ugyanakkor a megelégedettség, a házasság sikere, a barátok, illetve a családi kapcsolatok kiegyensúlyozottsága felé billen a mérleg. Nagy szerepet játszhat a vallási közösséghez való tartozás, a nemzeti identitással való azonosulás – magyarázta a professzor.

– Sok mindent megtanítottak nekünk, ez valahogy mégis kimaradt.

– Valóban, az oktatás mellett sok esetben háttérbe szorul a nevelés. A Semmelweis Egyetem egykori oktatási felelőseként különösen fontosnak érzem a személyiség fejlesztését, alakítását, ugyanakkor ezeket a jelenlegi pedagógiai rendszerben nehéz érvényesíteni. Mondok mindjárt egy példát is: bevezettük a minőségbiztosítást az egyetemi szférában, ennek fontos paramétere, hogy a hallgatók miként vélekednek az oktatókról. Saját szakterületemen javasoltam, készítsünk felmérést arról, a tanulmányok kezdetekor hányan szeretnének pszichiáterek lenni, s hányan akkor, amikor leteszik a szigorlatot. Azaz a motivációt is kellene néznünk, azt a helyet, ahol nemcsak oktatás, hanem nevelés is folyt. Utóbbival ugyanis át lehetne adni azokat az erőforrásokat, amelyekre ma óriási szükség lehet.Az is kétségtelen, az urbanizációs hatások, a többletinformáció zaklatottságot is kiválthat, aminek feldolgozása az idegrendszert nagyobb munkára készteti, olykor megterhelheti - mondta dr. Tringer László Szent Márton-díjas pszichiáter.

– Gondolom, ezerszer próbálta elemezni a Tényőn történteket. Jutott valamire?

– A szakmában, pszichiáterszemmel kiterjesztett öngyilkosságnak nevezzük ezt a tragédiát, sajnos volt pár hasonló eset Magyarországon. Ez persze csupán feltételezés, amely beleillik abba a szomorú jelenségbe, amelynek során a halálba menekülő elpusztítja a hozzátartozóit is a félelmei hatására. Azonban a legmagasabb szintű szakellátás mellett is előfordulhat ilyesmi. Annál is inkább, mert a betegek gyakran nem fordulnak orvoshoz. Éppezért érzékenyebbé kellene tenni az ellátórendszert, az orvos-beteg kapcsolatban le kellene bontani a sokat emlegetett bürokratikus akadályokat. Hisz ha mondjuk ötvenen ülnek a váróteremben, nem biztos, hogy az öngyilkossági késztetésekkel küszködő beteg végigvárja a sort. Ez is hozzátartozik, no és az is, hogy legalább fél órát kellene szánni egy-egy betegre. Jelenleg ez tudomásom szerint 8–10 perc, ennek is a fele legalább adminisztrációval megy el. Sok esetben pont az ilyen betegeket nem szabadna adminisztrálni, hisz a rengeteg, többnyire fölösleges adat elijeszti, más kérdés, ezt miként kezeli a társadalombiztosító. Az is kétségtelen, az urbanizációs hatások, a többletinformáció zaklatottságot is kiválthat, aminek feldolgozása az idegrendszert nagyobb munkára készteti, olykor megterhelheti. Az idegrendszer fejlődése viszont nem tud lépés tartani ezzel, azaz van, aki jól kezeli ezt és van, aki nem.


– A tragédia sokunkban örök kérdéseket hagy. Az embernek önkéntelenül is eszébe jut, hogyan vigyázzunk magunkra, egymásra?

– Egy egészséges társadalomban egy személy legalább ötféle közösség tagja. Család, nagycsalád, munkahely, de azon kívül baráti közösség, civil szervezet, egyházi közösség. Magyarországon ugyan még nincs igazán kultúrája a kluboknak, de vannak jól működő közösségek. Az ember úgy védekezhet, hogy egyszerűen közösségi szituációba helyezi magát. A kapcsolatok ugyanis igen erős mentálhigiénés hatással bírnak. A család kulcskérdés, s minden amellett szól, hogy a családban élők egészségkilátásai jobbak, mint az egyedülállóké.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz - lezárták a Bőny-Bana utat is - térképpel

A Cuhai-Bakony-ér áradása miatt lezárták a Banát Bőnnyel összekötő utat is. A régióban még mindig… Tovább olvasom