Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Közösen bringáztak a diákok és a tanárok Győrben - videó

Az elmúlt egy év során számos rendezvényen, programon ismerkedhettek meg az iskolás gyerekek a környezetkímélő közlekedési lehetőségekkel Győrben. A `Közlekedj tudatosan´ kampánnyal nem csupán az volt a cél, hogy egyre több fiatal pattanjon bringára, de minél tudatosabban is közlekedjenek.

"Végéhez érkezett az egy éve induló `Közlekedj tudatosan!´ szemléletformáló kampány Győrben, melynek célja elsősorban az volt, hogy fiatalok minél jobban megismerkedjenek a szabályos kerékpáros közlekedés kereteivel, s minél többször kedvet kapjanak bringára pattanni.

Szakértők szerint nem lehet ugyanis elég korán megszerettetni a környezetkímélő és egészséges közlekedés alapjait a kisiskolásokkal" - mondta Polgári István, a győri önkormányzat városfejlesztési osztályának stratégiai csoportvezetője.

A projekt 95 százalékos uniós támogatásból és ötszázalékos önerőből valósult meg, melynek összköltsége több mint 28 millió forint volt.


A Radnóti-iskola kisdiákjai kerékpáros ügyességi bemutatón vettek részt a Megyeháza előtti téren - fotó: H. Baranyai Edina.
A Radnóti-iskola kisdiákjai kerékpáros ügyességi bemutatón vettek részt a Megyeháza előtti téren - fotó: H. Baranyai Edina.


1500 fiatal utazott a Varázsbuszon

A "Közlekedj tudatosan" kampány a fenntartható közlekedési fizika road show-val kezdődött.

Közel 600 diák vehetett részt a közlekedéssel, mozgással és mobilitással kapcsolatos alapvető fizikai jelenségeken alapuló látványos és szórakoztató, a közönséget is bevonó kísérleti bemutatókon, melyek révén megérthették a fenntartható közlekedés összefüggéseit.

A roadshow előadásai összesen 11 általános és középiskolában nyújtottak élményt.

Tavasszal tizenöt héten keresztül, közel 1500 fiatal részvételével péntekenként Győr-Ménfőcsanakról és Győrszentivánról közlekedett a Varázsbusz, melyen kisfilmeket néztek meg a gyerekek a fenntartható közlekedésről.

"Legnagyobb örömünkre a tanárok közül is többen csatlakoztak a közös tekeréshez"

"A nyári szünet megkezdésével indult el az Erzsébet-ligeti ingyenes kerékpárkölcsönző, ahol a kerékpározni vágyó fiatalok biztonságos körülmények között sajátíthatták el a kerékpáros közlekedés szabályait hétvégenként.

Az érdeklődőknek a kölcsönzésre utolsó alkalommal augusztus 25-26-án lesz lehetőségük.


Véget ér a `Közlekedj tudatosan´ kampány Győrben - fotók: Cseh Róbert.

A `Bringázz a Suliba´ kampányt és a Bringavonatot mind ősszel, mind tavasszal megrendeztük.

Utóbbi során tanítási napokon reggelente és délutánonként a gyerekek több útvonalon, felnőtt kísérővel konvojszerűen járták végig az iskolákhoz vezető oda-, majd tanítás után a visszautat.

Legnagyobb örömünkre a tanárok közül is többen csatlakoztak a közös tekeréshez" - közölte Kóródi Csilla, a projekt munkatársa.


Kazinczys diákok indulnak közös tekerésre tanárukkal.
Kazinczys diákok indulnak közös tekerésre tanárukkal.


Autó helyett bringával a nagymamához

"A program célja egyébként nem titkoltan az is volt, hogy a felnőttek szintén kedvet érezzenek a tudatos, környezetkímélő közlekedéshez.

Ha csak pár család a kisgyerekek programokon szerzett élményei miatt úgy döntött, hogy hétvégén nem autóval látogatja meg a nagymamát, hanem kerékpárral, akkor már megérte belefogni az egészbe" - tette hozzá Kotrics Andrea, a győrszentiváni Móricz Zsigmond Általános Iskola igazgatója.Olvasóink írták

 • 2. cseppek 2012. augusztus 23. 12:34
  „Ez a projekt és ez az eredmény Pécsett, Veszprémben igazán nagy hír lenne.
  De itt Győrben, a síkvidéken, ahol teljesen kézenfekvő, hogy biciklivel keresztbe-kasul járható a város ez újdonság és eredmény????
  Itt senkit nem kell megtanítani vagy rávezetni a kerékpározás előnyeire. Mindenki, aki egy kicsit is hajlik erre, az magától is felül. Nem kell ehhez drága projekt, meg sajtótájékoztató, meg központi nagy erőlködés...hogy aztán megtapsoltathassák magukat...

  Uraim, Hölgyeim menjenek le a Mecsek lábához és ott mutassák meg, hogy képesek rávenni fiatalok, idősek tömegeit a napi kerékpárhasználatra! Na az valódi munka lenne. Ez itt Győrben csak szemfényvesztés és áltevékenység.”
 • 1. Mankapunka 2012. augusztus 22. 15:43
  „Piros ruhában a tájékoztatón,ki az a szőke hajú néni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizet a Dunába! - Érvényes népi kezdeményezés a Szigetközért - videó

Az Országos Választási Bizottság szerdai ülésén megállapította, hogy a Vizet a Dunába kampányunkban gyűjtött aláírások érvényesek. Tovább olvasom