Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Közös templom a jövőnek

Közös templomot építenek Gönyűn a helybeli reformátusok és evangélikusok. A munka a napokban megkezdődött, a megyében példa nélküli kezdeményezésből születő épület felszentelését jövő tavaszra tervezik.
Már épül a hely, az a hajlék, ahol Isten igéjén kívül más nem hangzik el.
Az elmúlt hét végén áldotta meg Márkus Mihály református és Ittzés János evangélikus püspök annak a templomnak az alapjait, amit a gönyűi protestáns hívek közösen építenek. A telket egy évtizeddel ezelőtt a bácsai téesztől kapták. Hiába volt a lelkes kezdeményezés, az önzetlen segítség, a telek körül kialakult bonyodalmak és az elegendő forrás hiánya miatt egészen 2002. májusig „nem mozdult" a templom ügye.

– A terveket református testvéreink készíttetik, az Istennek szentelt épület formáját tekintve a töltéstavai kistemplom testvére lesz. Országos egyházunk tízmillió forinttal támogatja elképzeléseinket – tudtuk meg Jancsó Kálmánnétól, aki egyik evangélikus mentora a munkálatoknak. – Az építkezés megkezdődött, egy Komárom–Győr közös székhelyű kft. örömmel vállalta és szakemberei megtiszteltetésként végzik a munkát. Úgy tűnik, a külső tennivalók novemberre elfogynak, jövőre a belső munkálatok és a tér berendezése marad. Azt szeretnénk, ha húsvét ünnepén felszenteltethetnénk az épületet.

Lentulai Attila református esperes érdeklődésünkre elmondta, hogy a megyében egyedülálló a kezdeményezés. Megjegyezte: a közös templom ötlete amiatt vetődött fel a gönyűi protestánsokban (190 református és 90 evangélikus él a községben), mert istentiszteleteiket eddig a faluházban tartották. Szerettek volna olyan méltó helyet, hajlékot, ahol Isten igéjén kívül más nem hangzik el.

A 90 négyzetméteres tornyos épület belső terébe karzatot is terveztek, remélve, hogy minél gyakrabban megtelik hívekkel, és az ünnepi alkalmak mellett az ökumenikus közösségépítés fontos helye lesz.

Kolozsnémáról is jöttek

Augusztus 30-án a két egyházkerület püspökeinek, az egyházmegye espereseinek – Lentulai Attila, Jankovits Béla – szolgálatával elhelyezték az új templom alapkövét, alapító okiratát. A helybeli híveken kívül a Duna csallóközi oldaláról, Kolozsnémáról is érkeztek vendégek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Padlóra küldték a producert

Tizenöt éves rendezvényszervezői múlttal a háta mögött sem emlékszik a Tovább olvasom