Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Közös megállapodás: tehetséges mérnökjelölteket támogatnak

A tehetséges mérnökjelölteket támogató ösztöndíjrendszer létrehozásáról írt alá stratégiai együttműködési megállapodást szerdán a a Rába Járműipari Holding Nyrt és a Széchenyi István Egyetem.
11 óra 30 perc: Az eseményen részt vett Kara Ákos, az Or-szággyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának alelnöke. A 2012 szeptemberében induló program a szakmunkás beiskolázástól a doktori fokozat megszerzéséig biztosítja, hogy a diákok kiemelkedő gyakorlati ismereteket szerezzenek, hozzájárulva a Rába műszaki szakember-utánpótlásához és a hazai tehetségek itthon tartásához.

A létrejött együttműködés közelebb hozhatja egymáshoz az elméletet és a gyakorlatot a felsőfokú képzésben, erősítheti az ipar és egyetem közötti tudástranszfert, szélesebb látókört biztosítva a képzésben részt vevő fiataloknak és segítve a pályakezdő szakemberek gyors beilleszkedését a munka világába. A Rába ösztöndíj-szerződéseivel már a középiskolában lehetőség nyílik a tehet-ségek felismerésére és felkarolására.

A felsőoktatásban továbbtanulók az egyetemi évek alatt is részesülhetnek a Rába támogatásából, majd szakmai pályájukat betanulási és beilleszkedési ne-hézségek nélkül kezdhetik meg a társaságnál. Az ősszel induló duális képzés előnye, hogy a hallgatók tanulmányi idejük több mint felét a Rábá-nál töltik el, mialatt az egyetem e-tananyagok rendelkezésre bocsátásával biztosítja elméleti tudá-suk további fejlesztését.

A vállalati környezet alkalmat teremt számukra, hogy megismerjék a mo-dern technológiákat a legnemesebb hagyományokkal ötvöző cégkultúrát is a Rábánál, amely mára a kiemelt szegmensekben „best in class" kategóriájú beszállítóként integrálódott a nemzetközi jár-műiparba. A pályaválasztás tudatossá tételének támogatásával és egy életpályamodell kialakításával a Rába a jövőbe fektet be, hiszen a jól képzett, kreatív munkaerő és az önálló fejlesztési képesség a stra-tégiai fontosságú járműiparban jelentős versenyelőnyt hoz a globális piacokon. A programban részt vevő hallgatók lehetőséget kapnak friss szemléletmódjuk és ötleteik kamatoztatására a gya-korlatban, segítve a vállalati hatékonyság javítását.

A Rába már a program indulásakor együttműködik két középiskolával –a Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskolával, illetve a Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Isko-lával. A társaság lehetőséget nyújt további oktatási –akár felső- akár középfokú– intézmények csatlakozására az egységes szemléletű, szintjeiben egymásra épülő, gyakorlatorientált képzési szerkezet kialakítása és a magyar műszaki szaktudás gyarapítása érdekében.

Előzmények: A megállapodást Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója Szekeres Tamással a Széchenyi István Egyetem rektorával írta alá.

Pintér István elmondta: a szeptemberben, mintegy száz diákkal induló új rendszer célja a gyakorlatorientált mérnökképzés támogatása, valamint az, hogy biztosítsa a jelenleg kétezer embert foglalkoztató járműipari vállalat szakemberigényét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Duna ma elválaszt, mikor köt össze?

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az… Tovább olvasom